Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Світлова чутливість

Світлова чутливість характеризується - гостротою зору та полем зору.

Гостротою зору - називають здатність розрізняти форму предмета навіть на значному віддаленні від ока. Гострота зору визначається! мінімальною відстанню між двома точками або лініями, коли око сприймає їх роздільно.

Полем зору - називається видимий простір, який можна охопити ш непорушності очного яблука. Поле зору обома очима становить 120°-130° І практично охоплює весь простір перед автомобілем. Поле зору не залишається постійним, воно може розширюватися і звужуватися. І

При втомі, хворобі, вживанні алкоголю та наркотиків поле зоря звужується, такий зір називається "тонельним".

Гострота зору

Гострота зору означає здатність ока бачити форму предмета в просторі І чітко розрізняти його контури. Цей показник визначається найменшим проміжком між двома нарізно видимими точками.

Нам відомо, що величина предмета, що ми бачимо буде тим більша чим більший предмет і чим ближче він знаходиться до ока. Розглянемо приклад на мал. 147.

Гостротою зору вважається спроможність бачити дві точки, розділені проміжком в одну кутову хвилину.

Найбільш гострий зір - це центральний зір в конусі з кутом близько 3°-4°; добра гострота зору - в конусі 7°-8°; задовільна - в конусі 13°-14°.

Предмети встановлені за межею кута 20°, видні без ясних деталей і кольору.

Таким чином, сприйняття форми, віддаленості і розмірів предметів забезпечується гостротою зору. Точність такого сприйняття є гарантією впевненого і безпечного керування автомобілем при наявності перешкод.

Поле зору

Полем зору називають простір або область, видиму фіксованим оком, при умові нерухомої фіксації ока і голови. Поле зору визначають дослідним шляхом.

Принцип дослідження поля зору полягає в тому, що при нерухомому положенні ока і голови визначають граничні значення видимого білого або кольорового об'єкта, що будуть надаватись "особі, з якою проводиться дане дослідження лікарем.

Граничні значення записуються в градусах і порівнюються з показниками здорової людини мал. 148.

65* 0* 10* 70* 80*

Мал. 148 Поле зору правого ока.

Поле зору лівого ока буде аналогічне але симетричне до правого ока.

Нормальне поле зору для очей людини становить 80° вправо і вліво, 60° вгору і 90° вниз одним оком. Поле зору обома очима становить 120°-130°, і охоплює практично весь простір перед автомобілем (Мал. 149).

Праве око

Мал.149 Суміщення поля зору людини

  1. - межі поля зору одного ока;

  2. - межі суміщеного поля зору.

Зорове сприйняття нерівноцінне по всій площині поля зору. Зона найбільш чіткого бачення знаходиться в центрі поля зору. її кут приблизно 2°. Трохи гірше бачення в зоні, обмеженої кутом 6°. За межами зони 10°-12° бачення стає менш чітким, а за межами кута 90° - нечітким.

Окомір

Окомір – це здатність людини без застосування будь яких вимірювальних засобів визначати відстань до предметів.

За допомогою видимого переміщення поверхні дороги та різних нерухомих предметів водій може судити про швидкість і напрямок руху керованого ним транспортного засобу. Оцінка швидкості руху автомобілів та пішоходів ґрунтується на динамічному окомірі, що є одним з основних елементів майстерності водія. Вміння правильно оцінювати тимчасові інтервали, особливо при здійсненні різноманітних маневрів автомобіля на великих швидкостях, в окремих випадках має вирішальне значення для безпеки дорожнього руху. Помилки динамічного окоміру призводять до нервового напруження учасників руху, непередбачуваних маневрів, а отже, й до аварій. Наприклад, при виїзді на перехрестя водій повинен оцінити швидкість іншого автомобіля, відстань від нього до перехрестя, час на її подолання. Зробивши розрахунки, водій або пропустить цей автомобіль, або вибере таку швидкість руху, щоб безпечно проїхати перехрестя першим.

Більшість помилок водіїв під час обгону пов'язані саме з неправильною оцінкою інтервалу часу, відстані до зустрічного автомобіля та його швидкість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]