Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

7.Керування автомобілем в особливих умовах. Дії водія за сигналами цивільної оборони

Керування автомобілем під час руху через залізничні переїзди

Залізничний переїзд це перехрещення дороги із залізничними коліями на одному рівні.

Дорожньо-транспортні пригоди на залізничних переїздах за своїми наслідками наближаються до катастроф, оскільки призводять до людських жертв, значного пошкодження транспортних засобів, значних матеріальних відбитків.

Причинами таких пригод є переважно грубе порушення вимог правил, поспішність, необачність водіїв. Статистика аварійності на переїздах свідчить, що працівники охорони залізничних переїздів також не рідко допускають різноманітні порушення: не вмикають попереджувальну сигналізацію, не контролюють справність сигнальної апаратури, не закривають вчасно шлагбаум і т.ін. Тому, не ввімкнені вогні або відкритий шлагбаум ще не є повною гарантією безпечного проїзду для водія автомобіля, особливо, якщо видимість полотна залізниці обмежена (мал.115).

При наближенні до залізничного переїзду водій повинен зменшити швидкість і перейти на одну із знижених передач. Дистанція до транспортного засобу, що рухається попереду, має бути такою, щоб у випадку його раптової зупинки можна було своєчасно зупинитися.

Рухатися через переїзд треба обережно, але так, щоб не пошкодити автомобіль на виступах і вибоїнах, під прямим кутом до переїзду, без поворотів контролюючи боковий інтервал із зустрічними транспортними засобами.

У темну пору доби або за недостатньої видимості проїжджають переїзд з увімкненим ближнім світлом фар, а проїзду поїзда чекають з увімкненими габаритними вогнями, щоб не створювати труднощів працівникам залізниці.

Окремих водіїв іноді не зупиняють заборонний сигнал світлофора і закритий шлагбаум, вони ігнорують небезпеку, яка виникає не тільки через обмежену оглядовість. а й можливу непланову зупинку на переїзді транспортного засобу з різних причин (мал. 116).

Особливо слід зупинитися на випадку, коли автомобіль вимушено зупинився на переїзді. Якщо на переїзді сталася вимушена зупинка, водій повинен зробити все можливе, щоб якомога швидше вивести автомобіль з переїзду. Треба пам'ятати, що гальмовий шлях потяга в 20-25 разів довший, ніж автомобіля, маса потяга становить тисячі тон, а швидкість - до 200 км/год. Тому, в разі вимушеної зупинки на переїзді водій повинен діяти швидко і без паніки, негайно висадити людей і вжити заходів для звільнення переїзду.

Перш за все треба звернутися по допомогу до сторонніх осіб і зробити спробу виштовхати автомобіль з переїзду вручну. Якщо це не можливо, треба увімкнути першу або задню (якщо відстань назад менша, ніж уперед) передачу і прокручувати двигун стартером. У малотоннажних автомобілях також вмикають першу або задню передачу, але прокручують колінчастий вал за допомогою пускової рукоятки (запалення при цьому має бути вимкнене). Можна застосовувати також буксирування автомобіля і навіть виштовхування його іншими транспортними засобами з упором у задній борт (мал. 117)

Мал.117 Виштовхування з переїзду автомобіля іншими транспортними засобами при вимушеній зупинці

Якщо звільнити переїзд не вдалося, водій повинен:

а) коли є можливість, послати двох чоловік уздовж колії в обидва боки від переїзду не менш як на 1000 м (якщо одного, то в бік ймовірної появи поїзда, а на однорейкових переїздах - в бік гіршої видимості залізничної колії"), пояснивши їм правила подавання сигналу зупинки машиністу потяга і локомотива, дрезини), що наближається;

б) залишатися біля транспортного засобу і подаючи сигнал загальної тривоги, вживати всіх заходів для звільнення переїзду;

в) у разі появи потяга бігти йому назустріч, подаючи сигнали зупинки. Примітка. Сигналом зупинки є круговий рух руки (у світлу пору – із шматком яскравої тканини або будь-яким добре помітним предметом, у тємну пору доби і в умовах недостатньої видимості - з факелом або ліхтарем). Сигналом загальної тривоги є серії з одного довгого і трьох коротких звукових сигналів транспортного засобу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]