Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

П

Мал. 109 Вимірювання товщини криги

еред подоланням водної перешкоди по кризі визначають місце переправи, товщину та міцність криги. Місця для переправи визначають по слідах автомобілів на берегах, по віхах, що вмерзли в кригу на трасі, пологих місцях з'їзду на кригу і виїзду на берег. На шляху переправи крига повинна бути чиє гою і мати вигляд суцільної склоподібної маси без прошарків енну та повітряних йор, причому вона повинна бути міцно зв'язаною з берегом. Для визначення товщини криги через 15-25 м вирубують лунки і в них виконують заміри за допомогою лінійки, лопати або молотка (мал. 109). Товщина криги 15 см достатня для автомобіля масою до 2 т. Збільшення товщини на кожні 5 см допускає збільшення маси автомобіля на 1 т. А якщо товщина криги більше 30 см, то при збільшенні її товщини на кожні 5 см допускається збільшення маси автомобіля на 2,5т.

,

где Н – товщина криги, см

Р – мах дозволена маса автомобіля

Залежність між товщиною криги (чистої") та масою автомобіля для безпечного проїзду приведена в таблиці 2.

Таблиця 2

Маса автомобіля, т

2

3

5

7,5

10

20

Товщина криги, см

15-16

20

30

35

40

60

Міцність криги водойм з солоною водою менша, ніж 3 прісною водою на 25-30%.

Якщо товщина криги для переправи недостатня, то її в межах переправи підсилюють наморожуванням (це можна зробити при температурі повітря нижче - 10°С) або укладанням дерев'яних настилів.

Під час руху по кризі двері з боку водія відкривають, пасажирів висаджують. Рухатись слід плавно, зі швидкістю не більше 10 км/год без різких поворотів, гальмувань, перемикання передач та зупинок.

Перед виїздом на протилежний берег плавно набирають розгін. У випадку буксування трохи від'їжджають назад і повторюють маневр по іншій траєкторії. Коли почується тріск, виникне сильний прогин або з'явиться вода на поверхні криги, швидкість плавно збільшують і виїжджають з небезпечної зони. Не рекомендується рухатись на автомобілі по кризі весною, коли вона почала руйнуватися.

При переправі по кризі автоколони встановлюють черговість руху і динстанцію між автомобілями, яка повинна бути не менше 30-40 м. Рух автомобілів по кризі допускається тільки в одному напрямку і в один ряд (мал. 110).

Мал. 110 Подолання льодової переправи Рух по ріллі, через канави, водні перешкоди

По ораному полю рухатися слід по борозні або навскіс під гострим кутом (пере. 111). Рухатися під прямим кутом до борозни не рекомендується, тому що збільшується опір колесам, посилюються поштовхи на ходову частину і трансмісію. Керують автомобілем на одній із понижених передач (залежно від опору), рівномірно при середній частоті обертання колінчастого вала двигуна.

Мал. 111 Рух по ріллі

а - неправильно; б - правильно

Перед проїздом канави спочатку оглядають її, вибирають траєкторію руху автомобіля та спосіб проїзду. Щоб низькорозташовані частини автомобіля не зачіплювались за грунт, слід вибирати пологі місця для в'їзду та виїзду. Якщо таких місць немає ,то їх створюють, зрізуючи грунт лопатою у визначених місцях.

Під час проїзду канави не можна різко гальмувати - додаткове навантаження приводить до поломки підвіски автомобіля. Канаву проїжджають на одній з понижених передач, з'їзд у неї здійснюють на мінімальній швидкості, злегка пригальмовуючи. Як тільки автомобіль передніми колесами в'їде у заглиблення канави, натискають на педаль керування дросельними заслінками, виводячи автомобіль з канави.

У разі зупинки автомобіля, для виїзду з канави доцільно скористатися методом розхитування (рухом вперед-назад). Після подолання канави передніми колесами автомобіль пригальмовують для плавного проходу задніх коліс. Канави проїжджають під прямим кутом, щоб не допустити пошкодження ходової частини внаслідок великих перекосів.

Перед подоланням водної перешкоди вибирають місце проїзду, перевіряють наявність броду, встановлюють віхи для орієнтування руху. Місце броду визначають за наявністю доріг і стежок, що підходять до річки з обох боків, розширенням русла, пологістю берегів. Дно річки повинно .мати твердий грунт (кам'яний, піщаний і т. ін.) (мал. 112).

Глибина броду, за якого не проводять попередньої підготовки автомобіля, становить для легкових автомобілів - 0,4-0,5м, для вантажних -0,6-0,8 м. Для подолання глибокого броду двигун, агрегати і вузли автомобіля загерметизовують поліетиленовою плівкою, промасленою тканиною, листовою гумою, пластиліном, замазкою, ізоляційною стрічкою, а також спеціальними пристосуваннями.

Мал. 112 Подолання водної переш коли

Перед початком руху щільно закривають жалюзі, знімають або послаблюють пас вентилятора. Якщо глушник розташований низько, на його трубу надягають шланг, який виводять вище над поверхнею води.

З'їжджають до броду обережно і повільно, на першій передачі. Долають водну перешкоду вниз по течії під невеликим кутом до берегів, щоб уникнути заливання приладів системи запалювання хвилею води. У противному разі неминуча зупинка автомобіля.

Під час руху по воді необхідно підтримувати частоту обертання колінчастого вала двигуна дещо вище середньої межі, щоб запобігти потраплянню води у глушник. Долаючи брід, не можна перемикати передачі, робити різкі повороти.

Виїжджаючи з річки на протилежний берег, повільно збільшують частоту обертів колінчастого вала. Після подолання броду треба просушити Фрикційні накладки гальм кількаразовим легким гальмуванням під час руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]