Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Мал.92 Черговість проїзду, що регламентується Правилами дорожнього руху

Однією з типових дорожньо-транспортних пригод є зіткнення на вузьких ділянках доріг автобусів, вантажних автомобілів та автопоїздів. Небезпечна дорожня ситуація, що передує зіткненню транспортних засобів, зображена на мал.93.

Мал.93 Можливі зіткнення на вузьких ділянках доріг

Помилка водіїв у таких ситуаціях полягає в неправильній оцінці динамічних коридорів зустрічних транспортних засобів. Замість того, щоб знизити швидкість, частково з'їхати на узбіччя і зупинитись, водії продовжують рух, не змінюючи його режим. Мотиви такої поведінки можуть бути різними: повна впевненість в благополучному результаті, схильність до ризику, прагнення проскочити, розрахунок на те, що необхідних заходів вживе водій зустрічного транспортного засобу.

При роз'їзді з автопоїздами необхідно збільшити інтервал, враховуючи, що автопоїзди мають великий динамічний коридор і займають широку смугу руху. Особливо уважним треба бути при роз'їзді з автопоїздом при правому повороті дороги, оскільки причіп змішується до центру повороту (мал.94). Перед поворотами з малими радіусами краще пригальмувати або зупинитися.

Мал.94 Збільшення габаритного коридору

автопоїзда при лівому повороті може

призвести до зіткнення із зустрічним

транспортним засобом

Небезпека роз'їзду різко зростає в місцях різкого звуження доріг на мостах, у тунелях, на дорогах, звужених сніговими заметами, на ділянках з низким коефіцієнтом зчеплення.

Окремим водіям властива ілюзія незначного звуження проїзної частини. Це зумовлюється тим, що водій орієнтується переважно на осьову (реальну або уявну) лінію, а не на край проїзної частини. Іноді спостерігається протилежне - ілюзія звуження проїзної частини під час руху під мостами, шляхопроводами, в тунелях. Таке ілюзорне враження створюється високими обмежниками-парапетами, стінами тунелів, прогонами мостів, тощо. У цих випадках водії також змішують транспортні засоби до осьової лінії.

Роз'їзд із збільшенням інтервалу може призвести до з'їзду правих коліс автомобіля на узбіччя. На мокрому ґрунтовому узбіччі виникає реальна небезпека заносу з відповідними наслідками. Щоб повернути автомобіль на проїзну частину, треба знизити швидкість руху (без застосування гальм), вибрати твердий відрізок узбіччя і на ньому плавним поворотом рульового колеса вивести автомобіль на проїзну частину. Дуже небезпечний виїзд на проїзну частину з мокрого ґрунтового узбіччя, яке на 5-20 см нижче від покриття. В цьому випадку при повороті рульового колеса ліворуч автомобіль іноді продовжує рухатись прямо з повернутими колесами. Праве переднє колесо упирається в уступ проїзної частини і ковзає по узбіччю доти, доки не наїде на випуклий, достатньо-твердий відрізок і не потрапить у злом покриття. Тоді автомобіль ви кидає на проїзну частину піл кутом до осі дороги. За великої швидкості руху і крутого повороту передніх коліс автомобіль може бути викинутий на смугу зустрічного руху. Таке переміщення може закінчитися зіткнення із зустрічним транспортним засобом.

При роз'їзді велике значення має правильний вибір місця зустрічі транспортних засобів.

Підчас зустрічного роз'їзду на вузьких дорогах та заокругленнях треба враховувати можливе відхилення зустрічного (при лівому повороті) автомобіля або причепа від заданого напрямку руху.

Небезпека зіткнення із зустрічним транспортом на вузьких дорогах збільшується в умовах недостатньої видимості та в темну пору доби. Щоб уникнути зіткнення, слід рухатися уздовж правого боку дороги на зниженій швидкості, що дає змогу водіям точніше визначити габарити зустрічного транспортного засобу і зменшити динамічний коридор. Роз'їзд з вантажними автомобілями і автобусами не можна здійснювати на великій швидкості. Важливим фактором небезпеки роз'їзду є взаємодія сильних зустрічних потоків повітря. При недостатніх інтервалах після роз'їзду сильні потоки повітря можуть спричинювати поперечне зміщення невеликого за розміром транспортного засобу. Засоби безпеки у цьому разі такі: збільшити інтервал; якщо це неможливо, та знизити швидкість; в критичних ситуаціях зупинитися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]