Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Керування транспортним засобом при обгоні.

Обгін — випередження одного або кількох транспортних засобів, пов'язане з виїздом на смугу зустрічного руху.

Безпека виконання обгону залежить від чіткого дотримання вимог правил, розрахунку маневру на підставі достатніх навичок оцінки ситуації і а прогнозування, досконалої техніки керування транспортним засобом. І Помилки водіїв під час обгону часто мають досить тяжкі наслідки.

Обгін вважається доцільним, якщо обганяється транспортний засіб, що рухається попереду на малій швидкості, хоча за встановленим на дорозі швидкісним режимом та інтенсивністю руху можна рухатись на більшій швидкості.

Часто водії здійснюють обгін лише заради ствердження своєї переваги на шкоду безпеці руху (наприклад, при високій щільності транспортного потоку). Обгін невиправданий, якщо наперед відомо, шо після нього буде вїзд праворуч у двір або вимушена зупинка перед світлофором.

Перед обгоном водій повинен оцінити дорожні умови: видимість усієї зони обгону, наявність заборонних знаків та будь-яких перешкод. Треба також взяти до уваги ширину дороги, щоб забезпечити інтервал між і автомобілями не менш як 1-1,5 м. Це має особливе значення під час обгону автопоїзда, оскільки амплітуда виляння причепа може становити 0,5 м і більше. На вузьких дорогах з нерівностями великогабаритний автомобіль чи автопоїзд можна обганяти лише в тому разі, якщо він, за можливості, зайняв крайнє праве положення. Водій автомобіля, що обганяє, повинен подати попереджувальний сигнал.

Для прогнозування ситуації під час обгону треба мати належну оглядовість дороги.

Недооцінка значення достатньої оглядовості загрожує лобовим зіткненням автомобіля.

Недотримання дистанції під час обгону може призвести до того, що водій великогабаритного транспортного засобу може вчасно не помітити через дзеркало заднього виду позаду себе інший транспортний засіб, який намагається здійснити обгін. За негативного розвитку ситуації можливе бокове чи попутне зіткнення: водій автомобіля, якого обганяють, може вдатися до несподіваного різкого маневру для об'їзду перешкоди.

Правильне прогнозування ситуації під час обгону передбачає врахування взаємодії всіх учасників руху - зустрічних і попутних транспортних засобів, пішоходів, які переходять дорогу. Якщо водій не взмозі спрогнозувати дії учасників руху, то слід виходити з можливості гіршого розвитку ситуації відмовитися від обгону.

Небезпечні ситуації часто виникають під час руху на перехрестях доріг з 2-3 смугами руху в одному напрямі. Зокрема, водій мотоцикла, що знаходиться в правій смузі руху, ігноруючи ПДР, може, різко змінивши швидкість, виконати лівий поворот, забувши своєчасно попередити про це інших водіїв відповідним сигналом (мал.95).

Обгін краще не починати, якщо вздовж лівого краю проїзної частини в попутному напрямі рухаються пішоходи. Вони можуть і не підозрювати, що автомобіль, який здійснює обгін, виїхав на лівий бік дороги, і не реагувати на попереджувальні звукові сигнали.

Перел початком обгону водій повинен дивитися у дзеркало заднього виду. Ігнорування цього правила може призвести до зіткнення.

Під час обгону не слід легковажно сподіватися на сприятливий кінець подій у небезпечних ситуаціях. Головною умовою безпечного обгону с гарантування запасу часу і відстані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]