Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Рух за автомобілем-лідером

Типовою для щільних транспортних потоків дорожньо-транспортною пригодою є зіткнення транспортних засобів, які рухаються в одному напрямі. Найчастіше це відбувається під час гальмування автомобіля-лідера на слизькій дорозі. Основа такого зіткнення неправильний вибір дистанції коліями, а побічна - невміла тактика водія-лідера, його егоїзм.

Лідер у транспортному потоці має гарну оглядовість дороги, йому легше оцінювати дорожні умови і орієнтуватись у них. Уміння водієм виконувати функції лідера сприятливо позначається на режимі руху потоку. Однак, нерідко трапляється, що водії опинившись першими, перевищують дозволену швидкість руху і намагаються відірватися від транспортного потоку. Такі їх дії провокують інших учасників руху на порушення швидкісного режиму. Про свої наступні маневри лідер зобов'язаний завчасно попередити водіїв, що рухаються за ним. Його дії повинні бути логічно обґрунтованими і цілком передбачуваними. Лідери транспортного потоку - водії вантажних автомобілів, автопоїздів, автобусів - повинні усвідомлювати меншу динамічність керованих ними транспортних засобів порівняно з легковими автомобілями, а також обмеження оглядовості дорожньої ситуації, яку вони створюють автомобілям, що рухаються позаду.

Під час руху автомобіля за автомобілем-лідером необхідно виконувати слідуючі правила:

  • при русу за великогабаритним транспортним засобом, що обмежує видимість обставин попереду, необхідно збільшити дистанцію;

  • рухаючись за маршрутним транспортним засобом, необхідно збільшити дистанцію;

  • під'їжджаючи до перехрещення доріг, необхідно збільшити дистанцію

  • при включенні стоп-сигналів у автомобілі, що рухається попереду, необхідно знижувати швидкість руху :

  • для того, щоб уникнути попутного зіткнення, необхідно уважно слідкувати, які сигнали подає водій лідируючого автомобіля.

Вибір безпечної дистанції та інтервалу

Надійними засобами безпечного руху за лідером є постійне стеження за його діями, за задніми попереджувальними сигналами, а також дотримання належної дистанції (мал. 86).

Мал. 86 Дистанція а та інтервал б

Дистанціяце відстань між автомобілями, що рухаються в одній смузі.

Інтервалце відстань між автомобілями, що рухаються в сусідніх смугах.

Безпечна дистанція – це відстань до транспортного засобу, що рухається попереду, по тій самій смузі, яка у разі його раптового гальмування або зупинки дозволить водієві транспортного засобу, що рухається позаду запобігти зіткненню без здійснення будь-якого маневру.

Безпечний інтервал відстань між боковими частинами транспортних засобів, що рухаються або між ними та іншими об'єктами, за якої гарантована безпека дорожнього руху.

Безпечна швидкість - швидкість, за якої водій має змогу безпечно ке­рувати транспортним засобом та контролювати його рух у конкретних дорожніх умовах.

На дорогах поза населеними пунктами з малою інтенсивністю руху дистанцію визначають з розрахунку їм на 1 км/год швидкості при русі по горизонтальних відрізках дороги з сухим покриттям. У населених пунктах дистанція в середньому становить приблизно половину швидкості авто­мобіля. Дистанція може бути меншою, якщо автомобіль-лідер не заважає бачити дорогу на достатній відстані.

Під час руху по слизькій дорозі дистанцію збільшують, щоб уникнути забруднення лобового скла і погіршення видимості. Збільшення дистанції руху обов'язкове також при пересуванні в нічний час, у місцях перед­бачуваного гальмування (перехрестя, пішохідний перехід, зупинка транс­портних засобів загального користування, тощо).

У випадках, коли відстань від лідера у щільному транспортному потоці менша за безпечну дистанцію, водій повинен бути готовим до негайного гальмування.

Збільшеною дистанцією відносно лідера, можуть скористатися водії транспортних засобів, які мають кращу динамічність і маневреність.

Незрозумілі дії лідера, інші водії повинні сприймати спокійно і не наслідувати їх до з'ясування ситуації. Якщо вантаж на автомобілі-лідері ненадійно закріплений, водієві транспортного засобу, що рухається позаду, належить попередити про це водія автомобіля-лідера звуковим сигналом або перемиканням світла фар. Об'їжджати автомобіль-лідер, що раптово зупинився, можна лише після з'ясування причини.

Водій повинен уміти визначати місця підвищеної небезпеки при обмеженому огляді. Наприклад, про наближення до перехрестя можна дізнатися за дорожніми знаками, розміткою, поведінкою інших учасників дорожнього руху.

Про можливі наступні маневри лідера свідчать такі його дії:

  • випередження або обгін - збільшення швидкості при увімкнених покажчиках повороту та зміщення автомобіля;

  • зупинка, поворот, розворот - зниження швидкості, вмикання покажчиків повороту і зміщення автомобіля праворуч або ліворуч;

  • розворот - зниження швидкості, переміщення до правого краю дороги при увімкненому лівому покажчику повороту;

  • об'їзд - зміщення ліворуч при увімкненому покажчику повороту без збільшення швидкості;

  • зустрічний роз'їзд - зміщення праворуч без зниження швидкості.

Причинами типових помилок є як непродумані дії водія-лідера (він пізно увімкнув поворот праворуч і різко загальмував, так і неуважність водіїв, що рухаються позаду (водій легкового автомобіля при малій дистанції до лідера і закритій оглядовості не зміг передбачити різкого гальмування автомобіля-лідера (мал.87).

Мал.87 Типова небезпечна

ситуація, яка виникла на вузькій

дорозі через малу дистанцію при

закритій оглядовості

Недостатня дистанція спричинює підвищену нервову напругу водія, швидку втомлюваність, а отже уповільнення його реакції. За таких умов у разі раптового гальмування автомобіля-лідера є реальна небезпека виникнення аварійної ситуації.

Значне збільшення дистанції також небажане, оскільки знижує про­пускну спроможність дороги. Водії інших транспортних засобів нама­гаються зайняти вільний проміжок, ризикуючи і ускладнюючи умови руху. Досить поширеною причиною ДТП є неправильне визначення дистанції. її величина не є постійною і змінюється залежно від:

  • типу автомобіля:

  • технічного стану автомобіля;

  • швидкості руху;

  • рельєфу місцевості;

  • стану покриття дороги:

  • видимості;

  • конструкції автомобіля

  • стану приводу гальм;

  • навантаженості автомобіля;

  • інтенсивності руху;

  • кваліфікації водія;

  • пильності водія та швидкості його реакції.

Інтервали визначають виходячи з таких нескладних розрахунків. Ши­рина дорожньої смуги коливається від 3 до 3,75м залежно від категорії доріг, а максимальна допустима ширина транспортного засобу становить 2,5м.

Розташування транспортного засобу посередині смути забезпечує вільний простір не менше як 0,5м з кожного боку. Отже інтервал до автомобіля на сусідній смузі руху становитиме близько 1м. Залежно від типу транспортного засобу і швидкості руху інтервал може коливатися від 1м до 2.5м. Слід пам'ятати, шо збільшення швидкості руху вимагає збільшення інтервалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]