Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредисов История учений мендж.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
941.06 Кб
Скачать

2 0 Історія вчень менеджменту. А. І. Кредісов

менеджменті наприкінці 50-х років кількісною школою, або школою науки управління. По-друге, системний підхід не є розробкою заходів для управління, принципів або функцій управління. Він — усього лише спосіб мислення, що дає змогу уявити організацію в єдності Ті складових елементів. Нарешті, по-третє, як підхід він інтегрує внески всіх шкіл і концепцій, що раніше існували в теорії і практиці управління, і, мабуть, дасть можливість синтезувати знання нових шкіл (концепцій), які виникнуть у майбутньому.

Ситуаційний підхід виник наприкінці 60-х років як відповідь на не з'ясоване системним підходом питання: яка зі змінних організації або її оточення є основною, особливо . важливою ? Для керівника при прийнятті управлінських рішень це часом не менш важливо, ніж розуміння того, що організація складається з численних елементів (частин).

Ситуаційний підхід визнає правильність традиційних теорій управління, а також пов'язаних з ними конкретних прийомів управління. Відповідно до цього підходу не існує якийсь один, кращий з усіх спосіб управління організацією. Численність факторів як у самій організації, так і в навколишньому середовищі свідчить про дію "закону ситуації", про який, як ми дізнаємося пізніше, ще в 20—30-х роках писали ; основоположники школи людських відносин. Менеджер повинен мати знання, що давали б йому змогу приймати рішення, виходячи з конкретної ситуації.

По суті, як і у випадку із системним підходом, ми бачимо, що ситуаційний підхід — це скоріше спосіб мислення, який стосується організаційних проблем та їх рішень. Мистецтво, управлінський талант менеджера полягає у тому, щоб знайти найбільш значущі змінні у даній конкретній ситуації і визначити специфічні прийоми, використання яких вплинуло б на ефективність досягнення цілей організації.

Отже, за наявності знань про засоби професійного управління, уміння передбачити в конкретній ситуації як позитивні, так і негативні наслідки, для успіху ситуаційного підходу обов'язковим є здатність менеджера правильно інтерпретувати ситуацію і визначати, які чинники є найважливішими для одержання бажаного ефекту. Безперечно, здогадки, метод проб і помилок для визначення найбільш

Розділ 1. Предмет і підходи до аналізу управління як наукової дисципліни 21

правильного рішення щодо організаційних проблем в умовах ситуаційного підходу виключаються.

Наукове дослідження змінних, виокремлення з тисяч малозначущих змінних розумної їх кількості, причому без утрати точності результату і можливості через управління ними впливати на ситуацію, — такий найважливіший внесок ситуаційного підходу в менеджменті. Пошук цих змінних важкий, створення моделі управління, "що не розрізняє ситуацій", можливо, поки що нереальний. Проте це не є свідченням кризи теорії управління або того, що ситуаційний підхід відірваний від практики, стає перешкодою на шляху розвитку управлінської думки.

К лючові слова

Потреби. Культурне оточення. Організація. Ресурси. Зовнішнє середовище. Поділ праці. Підрозділи. Управління (менеджмент). Управлінська думка. Вчення менеджменту. Аналіз. Синтез. Індукція. Дедукція. Школи управління. Підходи до управління.

К онтрольні запитання

  1. Що таке культурне оточення?

  2. Чому об'єднання (організація) людей стало нормою їхнього життя?

  3. Чому складні організації потребують управління?

  4. Коли виникає потреба в менеджменті?

• 5. Що таке менеджмент? Чим думка в менеджменті відрізняється від учень?

6. Які методи аналізу вчень менеджменту та їхні відмінності?

  1. Які завдання вивчення історії вчень менеджменту?

  2. Які школи менеджменту і найважливіші підходи до нього описані в науковій літературі?

  3. У чому полягають сутність процесного підходу, його переваги й основна вада?

10. Як розглядається організація при системному підході?