Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

116. Проблеми економічного розвитку в світлі цивілізаційних викликів.

Головною детермінантою зближення економічних форм держав є новітні ресурси, що модифікують організаційно-господарські способи функціонування економік різних країн.

Глибинною основою даного процесу виступають зміни у власності на засоби виробництва та глобалізація економічних процесів. У наш час відбувається всебічна соціалізація власності, з одного боку, з іншого - дематеріалізація на базі інформатизації, інтелектуа­лізації виробництва. І соціалізація, і дематеріалізація, хоч і різною мірою, охоплюють усі країни світу. Здійснюється також поступове структурне зближення національних господарств за найважли­вішими загальноекономічними пропорціями, адаптуються їхні га­лузеві та міжгалузеві структури. Відбувається процес вирівню­вання зайнятого населення за структурою його професійно-освітнього складу тощо. Водночас залишається доволі виразним поділ країн світу на центр та периферію.

Процес всебічного зближення у сферах виробництва, науково-технологічної діяльності та послуг зумовлений посиленням дії загальноцивілізаційних законів і закономірностей, що охоплюють також сферу політики, ідеології, культури. Глобальний синтез, який поширюється на всю планету, веде до утворення світової економічної спільності, цілісної міжнародної господарської струк­тури. Серед факторів, що формують економічну єдність світу, треба також відзначити інтернаціоналізацію виробництва й обігу, міжнародну господарську інтеграцію, науково-технічну револю­цію, необхідність спільного вирішення глобальних проблем люд­ства.

117. Цивілізаційна специфіка стратегій ринкових трансформацій у країнах Центральної та Східної Європи.

У 2005 році очікується зростання світової економіки на 3,3%. ОЕСР прогнозує зростання економіки єврозони до 2,4% проти 1,6% 2005 року. Проте, восени ці показники буде переглянуто. Найповільніший економічний розвиток у зоні євро зараз демонструють Німеччина та Італія. Розвиток світової економіки досі оминає континентальну Європу, свідченням чого є низькі рівні споживчої довіри. „Серцевинні країни континентальної Європи і досі борються за відновлення своїх економік. І з найбільшими труднощами зіткнулися Німеччина та Італія”. У довготерміновій перспективі розвиток європейської економіки виглядає дещо краще. Існують гарні передумови очікувати стрімкішого розвитку. Світовий розвиток досяг такого рівня, що здатен виштовхнути економіки Європи з їхньої внутрішньої анемії, за умови що в наступні місяці 2005 р. зберігатиметься хоча б невелика стабільність обмінного курсу.

118. Комунітаризм і індивідуалізм у цивілізаційному контексті

В агонії сильних релігійноетичних, моральних суперечностей, котра тривала на Заході десятиріччями у вигляді релігійних воєн, коли люди не просто боролися за віру, а й помирали за неї, викристалізувалася нова система цінностей, цінностей реформації. Ця система цінностей домінує, лежить в основі розуміння того, що таке Європа, європейська цивілізація сьогодні. Що стосується України, Росії, то наші цінності не тільки різні, а й протилежні західноєвропейським. Візьмемо те, в чому ми схожі, на відміну від росіян, із західним світом - це індивідуалізм. Можна сказати, що українці - індивідуалісти, і за цією ознакою Україна ближче до Європи, ніж колективісти росіяни. Але наш індивідуалізм і західноєвропейський - зовсім різні по суті. Останній виражається в тому, що людина самодостатня, прагне досягти успіху, а успіх богоподібний, зокрема комерційний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]