Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

92. Світові центри тяжіння і інтеграційні процеси: варіативність міжнародних економічних стратегій.

Досить високими темпами в цей період розвивалася економіка Франції, Голландії, Бельгії. Продовжували нарощувати свій економічний потенціал такі високорозвинені країни, як Швейцарія, Швеція, Норвегія, де ВНП надушу населення навіть вище, ніж у США. У Данії, поряд із високорозвиненим сільським господарством, виникли сучасні галузі промисловості. Підвищувався рівень економічного розвитку Австрії і Фінляндії, що проголосили нейтралітет і успішно співпрацювали і з Заходом, і зі Сходом.

93. Цивілізаційні аспекти формування міжнародних стратегій економічного розвитку

Найбільш характерні аспекти формування міжнародних стратегій економічного розвитку розвинутих країн:

. розвинуте ринкове господарство;

. найбільша вичерпаність джерел і факторів індустріального розвитку;

. домінуюче становище у світовій економіці, яка дає змогу інтенсивно залучати в господарський обіг і власні, і чужі ресурси

. вибухоподібне зростання фінансового сектора економіки, яке формує віртуальну господарську сферу (bubble economies);

. зміщення центра ваги економічної діяльності у сферу послуг, функціонування переважно сервісної економіки;

. звуження ринкового поля економіки внаслідок зростання тенденції до неспроможності ринку (market failure), поступовий перехід до постринкової неоекономіки;

. різноманітний вибір в умовах обмеженості ресурсів, опора в економічній політиці на теорію поведінки фірми і споживача (біохевіоризм), теорію ігор.

Таким чином, трансформація центра світової економіки відбувається у напрямі поступового, але неухильного формування постматеріальних, постекономічних структур з яскраво вираженою тенденцією гуманітаризації економічних процесів, зі зміщенням центра ваги зі сфери матеріального у сферу духовного багатства.

94. Цивілізаційний контекст трансформацій світових економічних стратегій в умовах глобалізації.

Аналіз економічної ситуації в країнах з перехідною економікою свідчить про те, що комплекс серйозних проблем, які перешкоджають розвитку внутрішнього ринку, наповненню реальним змістом декларацій про підтримку вітчизняного виробництва, гальмують соціально-економічний розвиток країни, не вирішений через дію чотирьох чинників економічної кризи.

1. Неефективність системи управління власністю. Керівництво підприємств фактично непідконтрольне акціонерам – державі або приватним особам. Не сформувалося коло ефективних приватних власників.

2. Недосконалість створених ринкових інститутів (фінансово-банківської системи, фондового ринку, торговельної мережі тощо), які містять стимули для обслуговування процесу споживання власності, а не її створення.

3. Постійне порушення урядом своїх зобов’язань, насамперед з бюджетних витрат. Зростає фіскалізація бюджетної політики.

4. Нестабільність законодавства, яка не дозволяє суб’єктам господарювання здійснювати перспективне планування своєї діяльності. Значною є залежність економічної політики від вимог міжнародних фінансових кіл. Державна політика залишається непрозорою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]