Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

154. Україна і Росія: порівняльний соціоекогенез.

Головними передумовами українсько-російського партнерства є спільність і тотожність стратегічних інтересів обох держав в економічній сфері, які сьогодні зосереджені на вирішенні наступних проблем:

  • подолання нинішньої соціально-економічної кризи, проведення дійсних ринкових перетворень;

  • реструктуризація і модернізація економіки, відновлення, а точніше - налагодження на сучасному рівні з урахуванням змін, що сталися, зв’язків між галузями і підприємствами, створення спільних виробничих структур;

  • розвиток ключових виробництв із збереженням їх профілю, запобігання створенню дублюючих виробництв, стимулювання експортоспроможного виробництва, вихід на міжнародні товарні ринки;

  • перехід до залучення іноземних інвестицій, вихід на міжнародні ринки капіталів на противагу пріоритетності допомоги з боку міжнародних фінансових структур та ряду розвинутих країн у вигляді кредитів;

  • взаємне залучення інвестицій у розвиток машинобудівного та паливно-енергетичного комплексів;

  • збереження і розвиток науково-технічного потенціалу;

  • досягнення внутрішньої соціально-економічної і політичної стабільності, подолання зубожіння населення.

155. Еволюція стратегій розвитку економіки України як транзитивної країни.

Визначення національних інтересів України і активізація її зусиль у зовнішньополітичному вимірі відбувається на трьох рівнях: глобальному, регіональному і локальному.

На глобальному рівні можливості України є вкрай обмеженими, враховуючи значне зниження її економічного і військового потенціалу, та те, що вона позбавилася ядерної зброї. Внаслідок глобального геостратегічного програшу Україна на цьому рівні є об'єктом тиску з боку глобальних силових потуг - США та міжнародних фінансових структур, РФ, яка зберігає статус глобальної військово-стратегічної потуги, Європейської спільноти та інших.

Глобальні сили мають певні інтереси в Україні, які можуть бути реалізовані в спектрі можливостей між ситуацією "країна - суб'єкт" та ситуацією "країна - об'єкт". Зниження статусу України як суб'єкта зменшує її можливості опору, зовнішній тиск зростає. І навпаки, підвищення спроможності України як суб'єкта надає більше можливостей для її економічного і політичного утвердження в геополітичному просторі.

В ситуації геостратегічної ізоляції, що склалася нині, Україна може зберігати свій геополітичний статус суб'єкта, якщо балансуватиме на глобальному рівні між інтересами світових потуг, в очікуванні сприятливішої для себе ситуації. Україна неодмінно програватиме як суб'єкт, коли глобальні потуги порозуміються поміж собою в українському питанні. Жорстока дійсність полягає в тому, що коли країна падає в прірву, це часто не зачіпає інтереси інших, але коли вона прагне зробити хоч малий крок щодо підвищення власного статусу суб'єкта, неодмінно посилюється зовнішній тиск. Ми можемо це бачити на прикладі ситуації навколо будівництва іранської АЕС, танкового контракту з Пакистаном, контракту з південнокорейською фірмою ДЕУ в галузі автомобілебудування тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]