Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

58. Глобальні проблеми ххі століття (економічний аспект) і трансформація стратегій економічного розвитку.

ХХІ століття висуває нові, раніше не відомі завдання буквально в усіх сферах життєдіяльності людини і суспільства. Це ставить перед людиною, а отже, й перед освітою - сферою, що готує людину до життя, не бачені раніше вимоги, але водночас створює для освіти нові можливості. Обумовлено це врешті-решт вступом людства на перетині тисячоліть до нового типу цивілізації.

В найбільш узагальненому вигляді основні загальноцивілізаційні тенденції, що зародилися в останні десятиліття, які стверджуватимуться в ХХІ столітті і впливають буквально на всі сфери життєдіяльності людини та суспільства.

Передусім це тенденція до глобалізації суспільного розвитку, яка характеризується зближенням націй, народів, держав, кроками до створення спільного економічного поля, інформаційного простору тощо; дедалі тіснішим зближенням характеру суспільних відносин у різних країнах світу, залежністю значною мірою прогресу кожної країни від здатності спілкуватись із світом, об'єктивною неможливістю країни, що має неадекватні за характером більшості країн світу суспільні відносини, успішно розвиватись, що унеможливлює тривале існування, а тим більше поділ світу на протилежні соціально-економічні системи. Небувало загострюється конкуренція між державами, у вир якої потрапляють, крім економічної, й інші сфери, і це надає процесу глобальних масштабів. Крім того, змінюється сутність держави, що змушена передавати частину традиційних функцій об'єднанню держав континентального характеру, як, наприклад, Європейський Союз, чи загальносвітового - як ООН.

Ще одна загальноцивілізаційна тенденція - набуття людством здатності до самознищення. Історію людства можна розглядати в контексті появи дедалі новіших можливостей для знищення людини: від окремих осіб до мільйонів, що в найбільших масштабах було продемонстровано в Другій світовій війні. Але до появи ядерної зброї та глобальних екологічних проблем людство не було здатне до самознищення. З появою такої здатності людство перейшло рубікон. Збільшення кількості країн, спроможних виробляти зброю масового знищення, дедалі ширше використання критичних, в тому числі екологічно загрозливих, технологій, - усе це, помножене на зрослі технічні можливості вчинення терористичних акцій, призводить до зростання технічної вірогідності самознищення людства.

І третя загальносвітова тенденція - це перехід людства від індустріальних до науково-інформаційних технологій, що, на відміну від індустріального виробництва, значною мірою ґрунтується не на матеріальній, а на інтелектуальній власності, на знаннях як субстанції виробництва, і визначаються рівнем людського розвитку в країні, станом наукового потенціалу нації.

59. Стратегії тнк як складова глобальних економічних стратегій розвитку.

Стратегія ТНК заснована на глобальному підході, що передбачає оптимізацію результату не для кожної окремої ланки, а для об’єднання в цілому. Приймаючи рішення збільшити випуск готових товарів чи напівфабрикатів на якомусь зарубіжному ринку, корпорація враховує такі фактори, як важливість даного ринку відносно перспектив його зростання, здатність закордонних підприємств конкурувати з місцевими виробниками аналогічної продукції, курс валюти, торгові обмеження, транспортні витрати. Глобальна стратегія також випливає з конфігурації галузі та її координації. Вирішуючи проблему географії, територіального розміщення підприємств, можна робити вибір, починаючи з граничної концентрації та закінчуючи дисперсним розміщенням по багатьох країнах різних функціональних блоків: дослідження та розробки, матеріальне постачання, виробничий процес, маркетинг, після продажне обслуговування.

В умовах загострення міжнародної конкуренції важливим напрямком розвитку ТНК стало формування змішаних компаній з долею місцевого капіталу. Залучення місцевих акціонерів до участі в капіталі дочірніх фірм розглядається також як спосіб заглушення “емоційних та політичних ускладнень” в країні діяльності дочірньої компанії. Участь місцевих акціонерів створює можливість врахування їхніх інтересів, хоча найважливіші рішення приймає штаб-квартира.

ТНК має великі можливості впливу на економіку країни-перебування, на їх доля припадає до 20-25% капіталовкладень в обробну промисловість. Операції між підрозділами ТНК, що розташовані в різних країнах, являють собою істотну частину зовнішньо торгівельних оборотів і розрахунків навіть великих західних країн. Глобалізація діяльності корпорацій дозволяє їм перекидати з країни в країну в своїх інтересах великі ресурси. Конкретний вплив діяльності ТНК на економіку тієї чи іншої країни залежить від економічної сили суб’єктів відносин, розташування філіалів і дочірніх компаній ТНК в країні перебування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]