Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

91. Характер ринкових взаємин у світовому економічному просторі: проблема домінування та інтеграції.

Зрозуміло, що глобальні науково-технічні і соціально-економічні перетворення, що відбуваються в сучасному світі, не можуть не впливати і на внутрішні структурно-інституціональні зміни в кожній країні. Вони стосуються економічних і правових відносин, форм власності, володіння і господарювання, всієї системи державного і ринкового регулювання і управління, включаючи інтереси різних соціальних верств населення і дії стимулюючих факторів на продуктивність праці і відтворювальні процеси.

Загальносвітова тенденція до формування все більш економічно могутніх господарських структур - величезних транснаціональних і національних корпорацій, різного роду інших виробничо-ринкових об'єднань, промислово-фінансових груп і банківських систем як міцного фундаменту і каркасу сучасної світової економіки, що уособлюють великий бізнес, очевидна. При цьому відповідно змінюються напрями і структурні співвідношення в обсягах великого, середнього і малого бізнесу.

Зводити сучасну ринкову економіку в процесі реструктуризації постсоціалістичних країн до активізації лише малого бізнесу і навіть до обов'язкової парцелізації вже сформованих і ефективно функціонуючих великих господарських структур - практично означає ніщо інше, як підштовхування їх до штучного розвалу і усунення можливого конкурента. З погляду ж економічної теорії і реальних світових тенденцій такі рекомендації не витримують елементарної критики.

Розвиток сучасної світової економіки лише за інерцією ототожнюють з моделлю ринкової економіки, на якій свого часу базувалися класичні теорії її функціонування і розвитку. Насправді ж в різних частинах світу сформувалися принципово нові економічні моделі, що грунтуються на синтезі ідей стихійно-ринкового і свідомо-державного регулювання суперечливих соціально-економічних процесів, що відбуваються в якісно новому суспільстві. Пошуки і використання оптимальних співвідношень між цими регуляторами є найважливішим елементом ефективної дії всього регулюючого механізму управління економікою держави. Цьому активно сприяє створення і використання все більш потужних і надійних інформаційно-обчислювальних систем з відповідним програмним забезпеченням.

Саме на цій базі і грунтується тенденція прискорення зрушень в напрямі все більш точного визначення і реалізації управлінських рішень, що ускладнюються, вибору з багатьох можливих варіантів найкращих за критерієм ринкової конкурентоздатності. Новітні економічні теорії базуються здебільшого на результатах модельних прогнозів і планів науково-технічних і соціально-економічних перспектив розвитку з прогнозними оцінками їх наслідків. Вони мають більш надійний фундамент для достовірних висновків і поглядів у майбутнє, створення реального моніторингу різноманітної економічної кон'юнктури.

Слід відзначити, що сучасна епоха світових зрушень характеризується, з одного боку, закономірним розвитком інтеграційних процесів за ініціативою високорозвинених країн як локомотивів світової економіки, охоплюючи величезні території і навіть цілі континенти. Яскравим прикладом інтеграційних процесів є поступове формування замкненої Європейської спільноти (ЄС), угруповання окремих країн в регіональний ринок Американського континенту, а також формування ринку країн Тихоокеанського басейну. Разом з тим, з другого боку, проявилася і прямо протилежна тенденція - вибухова дезінтеграція країн колишнього СРСР, включаючи країни Центральної Азії, Кавказу і Прибалтійських республік. Дезінтеграція охопила тут майже всю величезну Євроазійську територію колишньої "соціалістичної співдружності".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]