Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
159537_18B3F_shpargalki_mezhdunarodnye_ekonomic....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

103. Вестернізація як стратегічний проект. Стратегія «Золотого мільярда».

Сучасний світ одночасно виступає як єдина цілісність, позаяк надзвичайно активно відбувається глобальна інтеґрація господарських, технологічних та інформаційних структур, які все більше стають транснаціональними і як нагромадження надзвичайно різноманітних етно-державних утворень, що актуалізує пошук діалогу між самодостатніми й принципово різними державами, цивілізаціями та культурами. Наведені альтернативні міркування мають сенс, оскільки спираються на об'єктивну реальність і, зрештою, не є вже й такими альтернативними. Сучасний процес глобалізації світу недостатньо кваліфікувати як лише нову форму міжнародних стосунків. Він є процесом об'єктивним, отже незалежним від суб'єктивних його інтерпретацій. В цьому аспекті слід погодитися з М.Косолаповим про те, що "глобалізація не є змовою підступних сил, а в основі своїй є процесом об'єктивним, який, звичайно, допускає його егоїстичне використання окремими учасниками або їх групами. Одначе "осідлати" й використати можна лише реальний, не штучний процес. Світ глобалізується, а не його глобалізують".

Нині, за свідченням фахівців, глобалізація є скоріше вестернізацією. Активно відбувається нав'язування західних стандартів та західного способу життя. Науково-технічний прогрес подається як єдиний та універсальний спосіб виживання. Очевидною є гегемонія багатих, що випрацьовують тактику приборкання або задобрювання решти, під прикриттям гуманістичної фразеології та "раціональних" економічних викладок. Відбувається тотальна інтеґрація товарів, менталітетів і цілих культур.

104. Цивілізаційна специфіка країн «конфуціанського поясу».

У XX ст. західна цивілізація зберегла свою економічну й промислову могутність. Однак у першій його половині західному диктату кинула виклик православна цивілізація (на чолі з СРСР), а в другій — японська і мусульманська. Зокрема, частка останньої у світовому економічному продукті зросла у 3,4 раза. Стрімко набирає темпів і китайська цивілізація. За прогнозами, до 2030 р. Китай стане першою державою світу за обсягом ВВП, обігнавши США. Японська цивілізація, здійснивши економічний стрибок у 50-60-і роки, зазнала стагнації у 90-і роки, але залишається другою за економічним і промисловим потенціалом. На межі катастрофи переб. З переходом від фордизму до тойотизму (90-і роки) у передових країнах, особливо в Японії, активно формуються віртуальні підприємства, або підприємницькі мережі, організовані на основі гнучкого автоматизованого виробництва, логістичних систем та інформаційних технологій управління. Великі підприємницькі мережі дедалі частіше організовуються у вигляді віртуальних корпорацій, які можуть поєднувати великі, середні й малі підприємства, а також передбачають гнучке стратегічне управління, децентралізацію власності («перехресне» володіння акціями), електронну комерцію тощо уває православна цивілізація.

105. Цивілізаційна специфіка стратегій країн Ісламу.

109. Економічні системи країн Ісламу.

Ісламська модель порядку формується зв'язку з відродженням ісламу, а також внаслідок посилення зовнішньополітичного тиску на близькосхідні країни, розчарування в ефективності арабо-ізраїльского мирного процесу в тому, цю стосується інтересів палестинців. Посилення ісламського фундаменталізму - то реакція на модернізацію соціально-економічного життя по-західному, що пов'язане із відмовою від традиційних східних цінностей.

Перемога ісламської революції в Ірані (1979 р.) та успіхи ісламських рухів в інших країнах регіону спричинили перетворення ісламу на значну гео-політичну силу. А після розпаду СРСР ісламізм набуває поширення й на пострадянському просторі, що висуває перед урядами нових незалежних держав неабиякі проблеми. У країнах регіону, що поки дотримуються прозахідної орієнтації (Туреччина, Саудівська Аравія, Єгипет), діють проісламські політичні сили, які мають масову підтримку населення, здатні досягти влади і докорінно змінити міжнародну ситуацію в регіоні. Ісламське мислення чітко спрямоване проти західної експансії та сіонізму. Поміркований мусульманській рух прагне відновити ісламський порядок шляхом співробітництва і єдності. Але він не має надійних програм, належної конструктивної прагматики, здатних забезпечити економічний поступ. Вкрай радикальні угруповання обрали тактику тероризму, збройного вирішення проблем (Ліван, Афганістан, Таджикистан, Чечня). І це загрожує безпеці та стабільності в усьому регіоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]