Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка підручник.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
12.62 Mб
Скачать

Додаткові задачі та питання для самоконтролю

1. У чому полягає недолік товарних грошей? Яку перевагу перед товарними грішми мають: а) паперові, б) кредитні, в) електронні гроші?

2. Розрахуйте швидкість обороту грошей за таких умов: готівка і безготівкова маса грошей становить 320 млрд грн, ВВП – 712 млрд грн.

3. На рисунку наведена крива попиту на гроші D). Обсяг пропозиції грошей (MS) становить 40 млрд грн. Побудуйте криву пропозиції грошей і визначте рівноважний рівень відсоткової ставки.

Як зміниться відсоткова ставка, якщо попит на гроші через різні причини впаде? Зобразіть графічно.

4. Який основний чинник визначає:

а) операційний попит на гроші, б) попит на гроші з боку активів?

Поясніть, як можна графічно сумістити ці два види попиту для визначення загального попиту на гроші? Як визначається рівноважна відсоткова ставка на грошовому ринку? Як може впливати на попит (гроші для договорів, рівноважна відсоткова ставка):

а) розширення використання кредитних карток;

б) зменшення часу між виплатами чергової зарплати робітників;

в) збільшення номінального ВВП?

5. Відповідно до монетаристської концепції швидкість обертан-ня грошей стабільна і дорівнює 4. Згідно з інформацією, наведеною в таблиці, виконайте запропоновані завдання. Усі розрахунки мають ґрунтуватися на монетаристській концепції.

Умовні позначення: * Р – середня ціна, Q – фізичний обсяг про-дукції, М – пропозиція грошей, V – швидкість грошового обігу.

Р,* грн

Q, млрд од

PQ, грн

MV, млрд грн

1

100

2

110

3

120

4

130

5

140

6

150

7

160

Розрахуйте номінальний обсяг виробництва (PQ) для кожного рівня цін (дані внесіть до таблиці).

Розрахуйте величину MV для кожного рівня цін (дані внесіть до таблиці) і визначте рівноважні значення номінального обсягу виробництва (PQ або MV), ціни і фізичний обсяг продукції, якщо М = 90 млн грн.

Визначте величину MV для кожного рівня цін і рівноважні значення номінального обсягу виробництва, ціни і фізичний обсяг продукції, якщо М = 175 млн грн.

6. У таблиці наведені дані про попит на гривню та її пропозицію.

Ціна гривні,

дол.

Величина пропозиції

гривні, млрд

Величина попиту на

гривню, млрд

0,14

75

175

0,16

100

150

0,18

125

125

0,20

150

100

0,22

175

75

Визначте рівноважний обмінний курс:

а) гривні;

б) долара.

7. Припустимо, Іванов поклав 500 грн готівкою на свій поточний рахунок в Промінвестбанку. Через півгодини Петренко отримав в цьому банку позику 750 грн. Наскільки і в якому напрямі зміниться пропозиція грошей? Обґрунтуйте відповідь.

8. Поясніть, чому окремий комерційний банк може безпечно давати в позику лише суму, що дорівнює надмірним резервам, а система комерційних банків може багато разів надавати в кредит свої надмірні резерви. Чому число, що помножує позику банківської системи, зворотньо пропорційне резервній нормі?

9. Донгорбанк має 20 млн грн резервів і 100 млн грн на поточ-них рахунках. Резервна норма – 20%. Домогосподарства вкладають у банк 5 млн грн готівкою, які додадуться до резервів. Скільки надмірних резервів у банку?

10. Припустимо, що «Донгорбанк» має 20 млн грн резервів і 100 млн грн на поточних рахунках. Резервна норма – 20%. «Донгорбанк» продає Національному банку України цінні папери на 5 млн грн, отримавши дозвіл на збільшення резервів у 5 млн грн. Скільки тепер надмірних резервів у «Донгорбанку»?

11. Що таке банківські «вилучення»? Як вони можуть вплинути на спроможність банківської системи створювати гроші? Поясніть на прикладах.

12. Сергієнко зняв 1000 грн зі свого чекового рахунка в банку «Дельта» і витратив їх на покупку камери у Смолія, який поклав 1000 грн на свій чековий рахунок в «Укрсоцбанку». Припустимо, що резервна норма дорівнює 10% і спочатку надмірні резерви відсутні, визначте рівень, до якого:

а) банк «Дельта» має скорочувати позики і поточні рахунки внаслідок вилучення готівки. Як вилучення готівки змінює грошову пропозицію?

б) «Укрсоцбанк» може безпечно збільшувати позики і поточні рахунки в результаті внесення готівки. Як зміниться грошова пропозиція?