Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка підручник.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
12.62 Mб
Скачать

12.8. Вплив валютного курсу на економічну політику держави

Для визначення впливу курсу національної валюти на фіскальну, монетарну та зовнішньоторговельну політику держави розглянемо ефект стимулюючих заходів держави при фіксованому та плаваючому курсах валюти. Порівняльна характеристика стимулюючої фіскальної політики при різних методах встановлення курсу зображена на рис. 12.7. На графіку а) стимулююча фіскальна політика, що проявляється у зростанні державних закупівель (↑G) та зменшенні податків (↓Т), змістить криву «інвестиції-заодження» IS*1 праворуч до IS*2. Але ця політика не вплине на криву LM*, яка залежить від світової відсоткової ставки, а не від курсу національної валюти. Тому, стимулююча політика при плаваючому курсі валюти не призведе до зміни обсягу виробництва, а зумовить тільки зростання курсу валюти (q).

Рис. 12.7. Стимулююча фіскальна політика у відкритій малій економіці за фіксованого (графік б) та плаваючого (графік а)

курсів валют

Варто підкреслити, що стимулююча політика у закритій економіці має ефект зростання обсягів національного виробництва і доходу. Але у відкритій економіці при плаваючому курсі валюти вона має інші наслідки. Пояснюються ці відмінності тим, що у відкритій економіці стимулююча фіскальна політика зумовлює збільшення внутрішньої відсоткової ставки (r) вище світового рівня (r*). Це стимулює прихід іноземного капіталу в Україну. Як наслідок, збільшується пропозиція іноземної валюти, зростає попит на національну валюту. Така обставина зумовлює зростання курсу національної валюти (q), що призводить до зменшення чистого експорту (↓NE).

Оскільки фіскальна політика впливає водночас на внутрішньо та на зовнішньоекономічні відносини, то приріст виробництва і доходу, який було отримано внаслідок стимулюючого впливу цієї політики на сукупний попит (↑AD), нівелювався внаслідок зменшення чистого експорту (↓NE).

Інші наслідки матиме вплив фіскальної політики у відкритій економіці при фіксованому курсі валюти (рис. 12.7). Як видно із графіка б), зростання державних закупівель (↑G) та зменшення податків (↓T), як і у попередньому графіку, зміщує криву IS*1 вгору до IS*2. Внаслідок таких дій уряду зросте курс національної валюти від q1 до q2. Але держава проголошує політику незмінного (фіксованого) курсу. Щоб утримати останній на незмінному рівні (q1), держава змушена збільшити пропозицію грошей, що змістить криву LM*1 до LM*2. За цих умов курс валюти залишеться незмінним (q1=q*) а обсяг виробництва і доходу зросте від N1 до N2.

Такий результат впливу фіскальної стимулюючої політики при фіксованому курсі національної валюти пояснюється тим, що зростання внутрішньої відсоткової ставки (↑r), зумовлене здійсненням цієї політики, компенсується впливом грошової експансії, яка зменшує внутрішню відсоткову ставку (↓r).

Тепер розглянемо вплив стимулюючої грошово-кредитної (монетарної) політики за умов плаваючого і фіксованого курсів валюти (рис. 12.8). Якщо держава намагається простимулювати

Рис. 12.8. Вплив стимулюючої монетарної політики за умов плаваючого і фіксованого курсів валюти

економічне зростання монетарним засобом з плаваючим курсом, то вона здійснює грошову експансію. Як видно із рис. 12.8, схема а, монетарні засоби не впливають на криву IS*, але призводять до зрушення кривої LM*1 вправо до LM*2. Наслідком стимулюючої монетарної політики є зменшення курсу національної валюти від q1 до q2, та зростання обсягу виробництва і доходу від N1 до N2.

Підкреслимо, що наслідки впливу монетарної політики у відкритій економіці з плаваючим курсом валют збігаються з наслідками монетарної політики у закритій економіці. І хоч ці наслідки однакові, причини, що їх зумовлюють, різні:

  • для закритої економіки зростання пропозиції грошей (MS) зумовлює зменшення внутрішньої відсоткової ставки (↓r). що призводить до зростання інвестиційних витрат (↑І) і, як наслідок, до збільшення обсягу національного виробництва і доходу (↑Ni), тобто:

;

  • для відкритої економіки при плаваючому курсі національної валюти зростання пропозиції грошей (MS) теж призводить до зменшення внутрішньої відсоткової ставки (↓r), що впливає на відток капіталу за кордон (туди, де світова ставка відсотка (r*) вища, ніж національна). Це збільшує пропозицію національної валюти на світових ринках і зумовлює зниження її курсу (↓q), що стимулює зростання обсягу чистого експорту (↑NE). Як наслідок, зростає сукупний попит (↑AD) та обсяг виробництва і доходу (↑Ni), тобто:

.

На рис. 12.8, б показано ефект державної стимулюючої монетарної політики при фіксованому курсі національної валюти.

Припустимо, що НБУ викупив у населення облігації державної внутрішньої позики і збільшив тим самим пропозицію грошей, внаслідок чого крива LM*1 зрушилась вправо до LM*2. Це намагання НБУ призвело б до зменшення курсу національної валюти з q1 до q2. Але оскільки НБУ проводить політику фіксованого курсу, то для його підтримання на попередньому рівні (q1) він вимушений був би вплинути на цю ситуацію шляхом зменшення пропозиції грошей, тобто крива LM*2 мала б зміститись до LM*1 , а курс валюти, відповідно, зрости з q2 до q1. Це означає, що в умовах фіксованого курсу національної валюти стимулююча монетарна політика неможлива.

Вплив стимулюючої зовнішньоторговельної політики за умов плаваючого та фіксованого обмінного курсів подібний впливу фіскальної політики, що показано на рис.12.7. Схема а) на цьому рисунку ілюструє ефект зовнішньоекономічної політики при плаваючому курсі. Проведення такої політики вимагає від НБУ стимулювання експорту (↑E) та обмеження імпорту (↓Z). Наслідком таких дій мало бути зростання обсягу чистого експорту (↑NE), зростання сукупного попиту (↑AD) та обсягу виробництва і доходу (↑N). Але досягти такого зростання неможливо. Докази цього слідуючі.

Нехай Україна з метою обмеження імпорту запроваджує мита і квоти, очікуючи збільшення обсягу чистого експорту (↑NE) та збільшення сукупних витрат (↑E). Ця дія уряду змістить криву IS*1 праворуч до IS*2. Зменшення імпорту призведе до зменшення по­питу України на іноземну валюту, що проявиться у зростанні курсу гривні. Така обставина означає, що товари України стануть відносно дорожчими, а це призведе до скорочення попиту на ці товари «іншого світу», а тому зменшиться й обсяг чистого експорту (↓NE), що знизить сукупний попит та дохід.

Іншими словами, стимулююча зовнішньоторговельна політика за умови плаваючого курсу національної валюти є неефективною, бо призводить до зростання курсу національної валюти, не впливаючи на обсяг національного виробництва і доходу, оскільки приріст чистого експорту, який забезпечується протекціоністською політикою, нівелюється зменшенням чистого експорту за рахунок підвищення курсу валюти.

Якщо ж уряд запровадить заходи стимулюючої зовнішньоторговельної політики при фіксованому курсі національної валюти, то ця політика призведе до зростання обсягу виробництва і доходу (рис.12.7 б). Чому так відбувається? Обмеження державою імпорту (↓Z) знову ж таки збільшує обсяг чистого експорту, сукупні витрати і зміщує криву IS*1 праворуч до IS*2. За незмінної пропозиції грошей (MS) крива LM* не зміщується, бо це зумовило б зростання курсу валюти (↑q) і зменшення чистого експорту (↓NE) за незмінного доходу (Ni=const).

Оскільки завданням держави є забезпечення фіксованого курсу валют на рівні q1=q*, уряд та НБУ змушені здійснити грошову експансію. Збільшення пропозиції грошей змістить криву LM*1 до LM*2, що змінить курс валюти з q2 до q1, а обсяг виробництва і доходу зросте від N1 до N2.

Це означає, що зростання обсягу чистого експорту (↑NE), яке забезпечується завдяки обмеженню імпорту (↓Z) за фіксованого курсу, не нівелює обмеження чистого експорту (↓NE), яке спостерігалось при плаваючому курсі за рахунок зростання курсу валюти.

Зведемо наслідки стимулюючої фіскальної, монетарної та зовнішньоторговельної політики держави за різних режимів курсу національної валюти в табл. 12.2. Як видно, плаваючий курс

Таблиця 12.2

Ефект макроекономічної політики при різних

курсах національної валюти

Стимулююча політика

Режим валютного курсу

Зміни в економіці країни

Обсяг ВВП та націон. доходу

Валютний курс

Чистий експорт

Фіскальна

Плаваючий

Незмінний

Зростає

Зменшується

Фіксований

Зростає

Незмінний

Зменшується

Монетарна

Плаваючий

Зростає

Зменшується

Зростає

Фіксований

Неможливий

Неможливий

Неможливий

Зовнішньо-торговельна

Плаваючий

Незмінний

Зростає

Зменшується

Фіксований

Зростає

Незмінний

Зростає

обмежує можливість приросту виробництва і доходу шляхом використання інструментів фіскальної та зовнішньоторговельної політики. А фіксований обмінний курс валюти робить взагалі неможливим стиму­люючий вплив монетарної політики, хоча забезпечує можливість стимулюючого впливу на обсяг випуску і доходу при використанні інструментів фіскальної та зовнішньо-торгівельної політики.

Тести