Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

3. Порядок виклику, відправлення і прямування пожежних поїздів

3.1. Пожежні поїзди можуть бути викликані локомотивною або поїз­ною бригадою вантажного чи пасажирського поїзда шляхом повідомлення про пожежу поїзного диспетчера або чергового по найближчій станції, працівниками служб колії, сигналізації і зв'язку, електропостачання, черговим по станції, керівниками залізничних підприємств та організацій, начальницьким складом воєнізованої охорони, керівником гасіння пожежі .

Пожежні поїзди, за погодженням з керівництвом залізниць, включаються до Планів залучення сил та засобів гарнізонів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на гасіння пожеж, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

3.2. При отриманні повідомлення про пожежу черговий поїзний диспетчер негайно доповідає про це черговому по Дирекції залізничних перевезень (єди­ному дорожньому центру управління), спільно з ним визначає, який (які) з пожежних поїздів найбільш доцільно направляти на місце виклику, повідомляє про це в пожежний поїзд, після чого віддає наказ черговому по станції на відправлення пожежного поїзда.

Якщо найближчий до місця пожежі пожежний поїзд дислокований на суміжній Дирекції залізничних перевезень або на сусідній залізниці, доповісти про це старшому диспетчеру оперативно-розпорядчого відділу служби перевезень залізниці для віддання ним наказу про відправлення пожежного поїзда суміжної дирекції або заявки про допомогу від сусідньої залізниці.

Черговий персонал сповіщає чергового по дирекції залізничних перевезень, диспетчера загону (служби) воєнізованої охорони залізниці та найближчі пожежні підрозділи МНС України; у подальшому діє згідно з Інструкцією про порядок дій працівників залізничного транспорту при виявленні і гасінні пожеж у рухомому складі залізничного транспорту (ЦУО-0022).

3.З. Відправлення пожежного поїзда зі станції дислокації проводиться не пізніше 20 хвилин з моменту отримання черговим по станції наказу на відправлення пожежного поїзда.

3.4. На електрифікованих дільницях з пунктів постійної стоянки пожежний поїзд повинен бути відправлений, як правило, тепловозом. При відправленні пожежного поїзда електровозом черговий по Дирекції залізничних перевезень залізниці зобов'язаний підготувати до прибуття по­жежного поїзда на кінцеву станцію перед місцем пригоди тепловоз і замінити ним електровоз. У разі відсутності на станції локомотива під пожежний поїзд подається локомотив від будь-якого поїзда, що знахо­диться на станції.

  1. Пожежний поїзд повинен рухатись до місця пожежі з максималь­но допустимою швидкістю, з перевагою над усіма іншими поїздами. Повернення пожежного поїзда до місця постійної стоянки проводиться з перевагою над усіма вантажними поїздами. До повернення пожежного поїзда на місце постійної стоянки забороняється залишати його на дільниці без локомотива.

  2. За своєчасне відправлення та безперешкодне прямування пожежних по­їздів до місця пожежі і повернення до місця дислокації (стоянки) у межах Дирекції залізничних перевезень залізниці відповідальність несе черговий по Дирекції залізничних перевезень залізниці. Прямування пожежного поїзда наноситься на графік виконаного руху поїздів.

  3. У разі необхідності надання допомоги в гасінні пожежі на сусідній залізниці пожежні поїзди відправляються негайно після отримання заявки від залізниці, на якій виникла пожежа, з подальшим повідомленням в Управління воєнізованої охорони Укрзалізниці. За своєчасне відправлення і пересування пожежних поїздів на сусідню залізницю та їхнє подальше пересування несуть відповідальність старші чергові помічники начальників оперативно-розпорядчих відділів служб перевезень обох залізниць.

  4. При отриманні повідомлення про схід з рейок вагонів з небезпечними вантажами пожежний поїзд, за рішенням керівника відбудовних робіт, відправляється разом з відбудовним поїздом для надання допомоги у забезпеченні пожежної безпеки при проведенні відбудовних робіт.

  5. Всі пересування пожежного поїзда з моменту його відправлення з постійного місця стоянки і до повернення проводяться тільки з відома начальника поїзда (варти).