Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

1.4. Аналіз стану безпеки руху

Виявлення чинників, що впливають на стан безпеки руху, відбувається під час [4]:

- технічного нагляду, технічних оглядів рухомого складу, устаткованім споруд та пристроїв, інших об'єктів транспорту, колії;

  • перевірок підприємств, рухомого складу, колії, споруд та пристроїв тощо;

  • аналізів стану безпеки руху;

  • службових розслідувань транспортних подій.

Залізниці, об'єднання та підприємства Укрзалізниці надають в установленому порядку в Державну адміністрацію залізничного транспорту України оперативну й узагальнену періодичну інформацію про катастрофи, аварії, серйозні інциденти, інциденти, порушення, дорожньо-транспортні пригоди, нещасні випадки, пожежі, екологічні лиха, акти несанкціонованого втручання в транспортну діяльність та інші надзвичайні ситуації.

Динаміка кількості транспортних подій у відношенні до обсягів перевезень подана на рис. 1.1[5].

Рис. 1.1. Динаміка кількості транспортних подій у відношенні до обсягів перевезень

Кількість осіб, що постраждали внаслідок транспортних подій, не має чітко вираженого закону розподілу і постійно коливається залежно від наслідків подій.

Аналіз рівня безпеки у різних країнах здійснюється у відповідності до прийнятих у цих країнах системи показників безпеки, що не дозволяє адекватно порівнювати стан безпеки на залізницях цих країн.

Кількість допущених катастроф, аварій, інцидентів та порушень на залізницях України у 1991 – 2008 роках наведений на рис.1.2 [5].

а) кількість катастроф

б) кількість аварій

в) кількість транспортних подій

г) кількість транспортних подій за добу

Рис. 1.2 Кількість допущених катастроф, аварій, інцидентів та порушень на залізницях України у 1991 -2008 роках.

Розмір збитків від транспортних подій і кількість осіб, що постраждали внаслідок цих транспортних подій надані на рис. 1.3 [5].

а) Розмір збитків від транспортних подій, тис. грн..

б) Кількість осіб, що постраждали внаслідок транспортних подій.

Рис. 1.3 Розмір збитків від транспортних подій і кількість осіб, що постраждали унаслідок цих транспортних подій.

Найбільша кількість катастроф сталася у 1995 та 1996 роках ( по 7 щорічно). На ці ж роки припадає й найбільша кількість аварій (20 і 13 відповідно), у тому числі з пасажирськими поїздами 14 у 1995 р. і 13 у 1996 р.

По 3 катастрофи сталися у 1997, 1998 і 2007 роках. На ці ж роки припадає й значна кількість аварій: 7, 4 і 3 відповідно.

Найбільші збитки від транспортних подій були у 1996, 1997 і 2007 роках.

Наведена коротка статистична інформація дає пeвну картину стану безпеки на залізницях України.

1.5. Фактори, які впливають на безпеку транспортних систем

Загальноприйнятим вважається, що абсолютної безпеки на транспорті існує. Тому мова може йти лише про відносну безпеку або точніше про рівень безпеки. Рівень безпеки залежить від якості технічних засобів, кваліфікації навичок людини та організаційної роботи щодо управління безпекою руху поїздів. Але слід зауважити, що рівень безпеки - це сукупний наслідок від дій факторів, які впливають на безпеку транспортних систем, та виконання певного переліку організаційних та технічних заходів. Розглянувши основні організаційні та технічні принципи убезпечення і маючи уявлення про їх безпосередній вплив на рівень безпеки, не слід забувати, що під час формування ідеології принципів брався до уваги вплив факторів, які можуть призвести до зміни параметрів й стану працездатності окремих елементів вузлів, системи в цілому й змінити рівень безпеки руху [6].

Залізничний транспорт, який згідно Закону України „Про залізничний транспорт”, поділяється на залізничний транспорт загального користування (магістральний) і промисловий залізничний транспорт, являє собою складну динамічну систему.

З метою визначення факторів, які впливають на безпеку руху і з урахуванням теорії складних систем представити таку складу систему у вигляді „чорної скриньки”[7].

Рис. 1.4. Динамічна система „залізничний транспорт”.

На один із входів „чорної скриньки” надходять ознаки, які характеризують стан оточуючого середовища.

Експлуатація залізничного транспорту здійснюється у певних умовах оточуючого середовища: рельєфу місцевості, метеорологічних умов, радіаційного фону, небезпечних речовин, що викидають в повітря виробництва, які знаходяться поблизу залізниць, електромагнітних випромінювань, чинників природних катаклізмів тощо.

Вплив таких факторів може призвести до погіршення характеристик залізничного рухомого складу і об’єктів інфраструктури залізниць, які забезпечують його безаварійну роботу, а також можуть здійснювати вплив на самопочуття обслуговуючого персоналу.

На другій вхід „чорної скриньки” надходять ознаки стану залізничного рухомого складу і об’єктів інфраструктури залізниць.

Причинами їх несправностей можуть бути помилки, які допущені під час проектування, розробки, виготовлення, монтажу, обслуговування, ремонту, експлуатації тощо.

На цей вхід надходять ознаки й стану вантажу, особливо небезпечного, який перевозиться залізничним транспортом.

На інший вхід „чорної скриньки” надходять ознаки людського фактору.

Такі ознаки характеризують помилки обслуговуючого персоналу, який безпосередньо бере участь в процесах перевезення пасажирів та вантажів, тобто при виконанні певних технологічних процесів підготовки і здійснення перевізного процесу.

Крім цього, такі ознаки характеризують й дії сторонніх осіб, які здійснюють несанкціоноване втручання в діяльність залізниць, що становлять пряму загрозу безпеці руху.

Аналіз факторів, які впливають на безпеку руху поїздів показує, що за останні 20-30 років у проблемі безпеки існує яскраво виражена тенденція – зростання кількості порушень з вини людини.

Це, в першу чергу пояснюється тим, що залізничний транспорт являє собою складну людино-машинну (автоматизовану) систему, в якій людина є головним елементом. Тому характер й ступінь впливу людини, як елемента такої системи, на безпеку руху визначаються характером і ступенем його участі у процесах функціонування автоматизованої системи залізничного транспорту.

Сучасний розвиток науки і техніки практично дозволив вирішить питання забезпечення надійності технічних засобів. Між тим людина, як елемент людино-машинної системи залишається непередбаченою, а отже ненадійним елементом цієї системи.