Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

14.4. Деякі функції управління безпекою руху поїздів

Функція планування та виконання робіт складається з станів розробки та прийняття заходів (програм), забезпечення реалізації, супроводження виконання та оцінки результатів.

Розробка та прийняття заходів (програм)

Планування здійснюють на державному, галузевому рівнях та підприємствах.

Укрзалізниця формує галузеві програми, наукові, проектні і проектно-конструкторські розробки, координує їх виконання, сприяє впровадженню в практику досягнень науки й техніки, нових технологій та передового досвіду щодо убезпечення руху поїздів.

Заходи (програми) планують як на середньотерміновий (п'ятирічний), так і поточний (річний) періоди.

Конкретні заходи, спрямовані на виконання певного завдання або усунення конкретних недоліків з питань безпеки руху поїздів, розробляють на термін, достатній для їх виконання.

Для розробки заходів (програм) наказом можуть створюватися робочі групи. Наказом визначають склад робочої групи, термін розробки, погодження та подання на затвердження заходів (програм), принципи яких необхідно дотримуватись під час розробки, та основні завдання.

При плануванні заходів (програм) необхідно дотримуватись таких принципів:

- конкретності завдань;

- можливості реалізації заходів - повинно бути передбачено ресурсне забезпечення;

- ефективності завдань - повинна бути проведена попередня оцінка ефективності запланованих завдань;

- можливості контролю реалізації завдань.

Завдання заходів (програм) розробляють на підставі:

- вимог законодавчих та нормативних актів;

- результатів аналізу стану аварійності;

- результатів сертифікації, обстежень, оглядів тощо;

- рекомендацій комісій з розслідування транспортних подій;

- приписів, актів органів, що здійснюють нагляд та контроль за станом безпеки руху.

Заходами (програмами) передбачають завдання організаційного та технічного характеру.

Заходи (програми) розробляють за такою формою:

ЗАХОДИ

Програми______________________________________________

(назва програми)

з/п

Найменування заходів

Термін виконання

Місце впровадження

Вартість

роботи

та джерела

фінансу-вання

Відпові-дальні виконавці

Відпо-відальні за

контроль

На підставі завдань Програми щорічно до 1 січня Укрзалізниця розробляє уточнений робочий план виконання завдань Програми на рік.

Основними етапами реалізації робочого плану Програми є:

- доведення завдань до підрозділів (відповідальних виконавців), проведення тендерів на виконання завдань та незалежної експертизи технічних рішень;

- виділення необхідних фінансових коштів та заохочення інвестицій;

- розробка технічного завдання (умов), проектно-кошторисної та іншої технічної документації;

- укладення договорів на виконання робіт;

- установлення ефективного контролю за виконанням завдань Програми.

Супроводження виконання

Супроводження виконання завдань заходів (програм) здійснюють на всіх етапах виконання, і воно містить:

- розгляд та погодження технічних завдань (умов), проектної та іншої технічної документації, договорів;

- чіткий розподіл робіт між виконавцями, які реалізують окремі завдання;

- визначення відповідальних за контроль кожного завдання;

- прийняття (уведення) в експлуатацію окремих етапів (черг) виконання робіт;

- проведення авторського нагляду в окремих випадках;

- проведення експертизи в необхідних випадках;

- підготовка та проведення сертифікації;

- створення й організація роботи комісій з прийняття виконаних робіт.

Хід виконання програм розглядають на засіданні комісії з безпеки руху поїздів і автотранспорту, охорони праці та пожежної безпеки Укрзалізниці.

Державна адміністрація залізничного транспорту до 15 січня поточного року направляє Міністерству транспорту та зв'язку України інформацію про стан виконання галузевих програм.

Оцінка результатів

Оцінку результатів здійснюють:

- нормативно-правових актів - шляхом їхніх погоджень та затверджень. У необхідних випадках для оцінки якості розробки можуть створюватися редакційні комісії, а також направлятися на експертний висновок проекти актів;

- засобів виробництва, транспортних засобів, об'єктів, споруд, пристроїв - шляхом перевірки їхньої відповідності вимогам безпеки, установленим нормативам відомчими, міжвідомчими та державними комісіями. Засіданням комісії передує засідання робочих груп. Результат засідання комісії оформлюється актом (протоколом).

На кожне виконання й прийняття завдання програми повинен бути оформлений акт.

Підтвердження відповідності та ліцензування в Укрзалізниці здійснюють відповідно до законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових актів.

Об'єктами підтвердження відповідності в законодавчо врегульованій сфері є технологічні процеси, транспортні засоби, устаткування, споруди, інші об'єкти транспорту, шляхи сполучення, персонал.

Для підтвердження відповідності об'єктів, які можуть становити небезпеку для життя й здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, повинні бути розроблені технічні регламенти з підтвердження відповідності.

Підтвердження відповідності здійснюють акредитовані в установленому законодавством порядку органи із сертифікації об'єктів залізничного транспорту, які уповноважені на здійснення цієї діяльності в законодавчо врегульованій сфері.

Відповідно до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" ліцензуванню на залізничному транспорті підлягає надання послуг із перевезення пасажирів та вантажів залізничним транспортом.

Суб'єкт господарювання зобов'язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.

Ліцензійні умови є нормативно-правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

У ліцензійні умови щодо видів господарської діяльності, для провадження яких необхідні спеціальні знання, включають кваліфікаційні вимоги до працівників суб'єктів господарювання - юридичних осіб та (або) до фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

У разі якщо для провадження певних видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, необхідні особливі вимоги щодо транспортних засобів, будівель, споруд, обладнання, інших технічних засобів, такі вимоги включають до ліцензійних умов.

Ліцензійні умови та порядок контролю за їх додержанням затверджують спільним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та Міністерства транспорту та зв'язку України.

Контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган із питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Планові перевірки дотримання ліцензіатом ліцензійних умов проводять не частіше одного разу на рік.

Позапланові перевірки здійснюють органи ліцензування або спеціально уповноважений орган із питань ліцензування лише на підставі надходження до них у письмовій формі заяви (повідомлення) про порушення ліцензіатом ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов.

Орган, що здійснює перевірку, за результатами перевірки складає акт у двох примірниках. Один примірник акта видають керівникові суб'єкта, який перевірявся, другий - зберігає орган, який здійснив перевірку.

Орган ліцензування або спеціально уповноважений орган із питань ліцензування не пізніше десяти робочих днів із дати складання акта перевірки порушень ліцензійних умов видає розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов або орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензій.

Пропаганда безпеки є важливим інструментом формування правильного сприймання як самих питань безпеки руху поїздів і попередження транспортних подій, так і доведення інформації в цій сфері до виконавців.

Використовують такі види пропаганди:

Конференції, семінари, які проводить Укрзалізниця, один раз на рік;

Інформаційні бюлетені, які містять розширений аналіз стану безпеки руху поїздів, видає Укрзалізниця - один раз у квартал;

Стенди з матеріалами з безпеки руху поїздів, які розміщують у відповідних класах та інших місцях.

Альбоми, плакати, відеофільми з питань безпеки руху поїздів.

Аналіз причин транспортних подій у трудових колективах.

Особисті розмови працівників служб та ревізорів із персоналом.

Розміщення найбільш актуальних проблем із питань безпеки руху поїздів на сторінках журналів, газет, в Інтернеті.

Проведення днів, місячників, тижнів із питань безпеки руху поїздів (у тому числі в рамках міжнародних заходів із пропаганди безпеки руху поїздів).

Основна мета контролю - своєчасне виявлення відхилень від вимог безпеки руху поїздів для оперативного вживання ефективних заходів з їх усунення.

Контроль здійснюють також і для перевірки виконавської дисципліни на рівнях СУБРП.

Контроль стану безпеки руху повинен ґрунтуватися на таких принципах: ефективність, повнота та об'єктивність, безперервність та регулярність, своєчасність та оперативність.

Контроль стану безпеки руху містить такі основні етапи:

- вибір об'єктів, що перевіряються, та параметрів контролю;

- обстеження вибраних об'єктів;

- оцінку відповідності фактичних даних до нормативних вимог;

- визначення необхідності прийняття рішень, заходів з усунення невідповідностей, відхилень від норм.

Контроль за безпекою руху поїздів здійснюють шляхом:

- організації профілактичної роботи;

- проведення технічних ревізій;

- проведення контрольних та раптових перевірок;

- контролю за розробкою та виконанням нормативної документації з питань безпеки руху поїздів та її погодження в установленому порядку.

Комплексні перевірки - це всебічна ретельна ревізія стану безпеки руху на підприємстві, в об'єднанні, установі, організації.

Їх здійснюють відповідно до графіка перевірок спеціальною комісією за участю представників органів управління та нагляду.

Графік комплексних перевірок в Укрзалізниці на наступний рік затверджують в установленому порядку.

Позачергові комплексні перевірки здійснюють у випадках погіршення стану безпеки руху та за фактами катастроф та аварій.

За результатами перевірок складають акт за формою, який наведено нижче.

АКТ