Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

3. Основні вимоги Правил технічної експлуатації залізниць до функціонально-технічної підсистеми залізничного транспорту

Для злагодженої роботи усіх ланок залізничного транспорту в Укрзалізниці встановлені Правила технічної експлуатації, що визначають основні положення та порядок роботи залізниць і працівників залізничного транспорту, основні розміри, норми утримань найважливіших споруд, пристроїв та рухомого складу і вимоги, які встановлюються до них, систему організації руху поїздів та приміщень сигналізації.

Питання технічної експлуатації залізниць України регламентуються також Інструкцією з сигналізації і Інструкцією руху поїздів та маневрової роботи на залізницях України.

Технологічні процеси являють собою процеси, що пов’язані з виробництвом, експлуатацією, зберіганням, перевезенням, реалізацією та утилізацією об’єктів залізничного транспорту.

Розглянемо основні вимоги Правил технічної експлуатації до основних підсистем залізничного транспорту.

3.1. Підсистема споруд і пристроїв колійного господарства

Підсистема споруд і пристроїв колійного господарства є комплексом інженерних споруд, як складових частин інфраструктури залізничного транспорту, до складу якого входять залізнична колія (земляне полотно і верхня будова колії) та штучні споруди, що побудовані на перехресті залізничної колії та різних перешкод (у тому числі мости, водопропускні труби, тунелі, водовідвідні, протидеформаційні, захисні, укріплювальні споруди земельного полотна) і пов’язані з їх функціонуванням технологічні процеси.

Усі елементи залізничної колії (земляне полотно верхня будова та штучні споруди) за міцністю, стійкістю і станом мають забезпечувати безпечний рух поїздів із швидкостями, встановленим на даній ділянці [9-13, 19].

Розміщення та технічне оснащення дистанцій колій, колійних машинних станцій та інших підприємств колійного господарства мають забезпечувати виконання необхідних робіт щодо утримання й ремонту залізничної колії, споруд та пристроїв для виконання заданих розмірів руху із встановленими швидкостями [9-13,19].

3.2. Підсистема рухомого складу

Підсистема рухомого складу, яка містить у собі рухомий склад (локомотиви, вагони і моторвагонний рухомий склад), спеціальний самохідний рухомий склад (мотовози, дрезини, спеціальні автомотриси для перевезення необхідних для здійснення робіт матеріалів або доставки працівників залізничного транспорту до місця роботи, залізничні будівельні машини, які мають автономний двигун з тяговим приводом у транспортному режимі) і спеціальний несамохідний рухомий склад (залізничні будівельні машини без тягового приводу у транспортному режимі, причепи та інший спеціальний рухомий склад, призначений для виконання робіт щодо утримання, ремонту і технічного обслуговування рухомого складу та спеціального рухомого складу, а також пов’язані з їх функціонуванням технологічні процеси.

Правилами технічної експлуатації залізниць України встановлено, що рухомий склад, а також самохідний рухомий склад має утримуватися в експлуатації у справному стані, що забезпечує безпечну роботу, безпеку руху, охорону праці і своєчасно проходити планово-попереджувальні види ремонту і технічного обслуговування.

Запобігання появі несправностей і забезпечення встановлених строків служби рухомого складу має бути головним у роботі осіб, відповідальних за його технічне обслуговування і ремонт.

Усі елементи вагонів за міцністю, стійкістю і технічним станом мають гарантувати безпечний і плавний рух поїздів з найбільшими швидкостями, визначеними Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Рухомий склад має відповідати вимогам габариту рухомого складу, встановленого Державним стандартом.

Вносити зміни до конструкцій основних вузлів прийнятого до експлуатації рухомого складу, а також спеціального самохідного рухомого складу допускається в установленому порядку.

Кожна одиниця рухомого складу, у тому числі спеціального самохідного і несамохідного рухомого складу повинна мати встановлені розпізнавальні чіткі знаки і надписи.

На кожний локомотив, вагон, одиницю моторвагонного і спеціального рухомого складу має вестись технічний паспорт (формуляр), що містить найважливіші технічні і експлуатаційні характеристики.

Локомотиви і моторвагонний рухомий склад, а також спеціальний рухомий склад, мають бути обладнані радіостанціями, швидкостемірами із реєстрацією показань, визначених Укрзалізницею, автоматичною локомотивною сигналізацією, а також обладнуватися іншими пристроями безпеки відповідно до визначених Укрзалізницею переліку і порядку. Обладнання спеціального самохідного рухомого складу, що вже працює на залізницях України, радіостаціями, швидкостемірами, автоматичною локомотивною сигналізацією та іншими пристроями безпеки виконується відповідно до планів, затверджених Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Пасажирські локомотиви мають обладнуватися пристроями управління електропневматичним гальмуванням. Пасажирські електровози повинні бути обладнані пристроями для подачі напруги у високовольтну мережу пасажирських вагонів та пристроями контролю обриву гальмівної магістралі поїзда, а вантажні локомотиви – пристроями контролю обриву гальмової магістралі поїзда.

Кожний пульт управління пасажирським локомотивом, локомотивом що обслуговується одним машиністом та моторвагонним поїздом мусить мати пристрій автоматичної зупинки на випадок раптової втрати машиністом здатності вести поїзд.

Маневрові локомотиви мають обладнуватися пристроями для відчеплення їх від вагонів з кабіни машиніста, а локомотиви, що обслуговуються одним машиністом, крім того, другим пультом управління, сигнальними лампами з обох сторін на зовнішньому боці кабіни для сигналізації про місцезнаходження машиніста та дзеркалами заднього виду.

Поїзні локомотиви, які обслуговуються одним машиністом, повинні мати додаткові пристрої безпеки руху, визначені Укрзалізницею.

Локомотиви і вагони, що належать іншим відомствам, підприємствам та організаціям і виходять на колії загальної мережі залізниць мають також відповідати вимогам, які подані у Правилах технічної експлуатації залізниць України.

Важливе значення у ефективному функціонуванні підсистеми рухомого складу відіграє системи обслуговування і ремонту різних видів рухомого складу, водопостачання і водообробки, а також ліквідації транспортних подій, в тому числі й тих, що супроводжуються пожежами.

Розміщення і технічне оснащення локомотивних депо, пунктів технічного обслуговування локомотивів, майстерень, екіпірувальних пристроїв та інших споруд і пристроїв локомотивного господарства мають забезпечувати встановлені розмірі руху поїздів, ефективне використання локомотивів, якісний ремонт та технічне обслуговування, раціональне використання матеріальних ресурсів і безпечні умови праці.

Розміщення і технічне оснащення депо спеціального рухомого складу, пунктів технічного обслуговування, майстерень, екіпірувальних пристроїв та інших споруд і пристроїв повинні забезпечувати якісний ремонт та технічне обслуговування спеціального рухомого складу, раціональне використання матеріальних ресурсів, безпечні умови праці, ефективне використання спеціального рухомого складу [9-13,19].

Розміщення та технічне оснащення вагонних депо і дільниць, пунктів технічного обслуговування вагонів, промивно-пропарювальних станцій, контрольних пунктів обслуговування, пунктів підготовки вагонів до перевезень, пунктів передачі вагонів й інших споруд та пристроїв вагонного господарства мають забезпечувати встановлені розміри руху поїздів, якісний ремонт та технічне обслуговування, раціональне використання матеріальних ресурсів і безпечні умови праці.

Ремонтно-екіпірувальні депо і пасажирські технічні станції повинні мати необхідне технологічне устаткування для якісної підготовки пасажирських вагонів у рейс [9-13,19].

Пристрої водопостачання мають забезпечувати безперебійне постачання водою належної якості та в необхідній кількості локомотивів, поїздів, станцій і підприємств залізничного транспорту, а також задовольняти інші господарчі, протипожежні й питні потреби.

Каналізаційні споруди мають забезпечувати очищення стічних вод залізничних підприємств та селищ у відповідності з санітарними нормами [9-13,19].

У пунктах, встановлених начальником залізниці, мають бути в постійній готовності [11-19]:

- відбудовні поїзди для поновлення нормального руху і ліквідації наслідків зіткнень і сходу з рейок рухомого складу, спеціальні автомотриси, дрезини і автомобілі для відбудови колії і пристроїв електропостачання, вагони й автомобілі ремонтно-відбудовних летючок зв’язку аварійно-польової команди;

- пожежні поїзди і пожежні команди для запобігання і гасіння пожеж.[

Забороняється займати рухомим складом колії постійної стоянки відбудовних і пожежних поїздів.