Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

2.2. Забезпечення безпеки руху в підсистемах залізничного транспорту при взаємодії, пересіченні або сполученні їх елементів

При русі поїздів повинні додержуватися інтервали між поїздами, що виключають можливість зіткнення поїздів [13-14].

При переміщеннях рухомого складу для виконання будь-яких видів робіт, в тому числі з’єднанні рухомого складу на станціях або технологічних залізничних коліях повинні забезпечуватися захист від пошкоджень і схоронність рухомого складу, вантажу, багажу і вантажобагажу, зберігатися життєдіяльність пасажирів та тварин, які перевозяться.

Повинно бути забезпечено запобігання несанкціонованого переміщення рухомого складу на будь-яких залізничних коліях.

Взаємодія підсистем залізничного транспорту в процесі перевезень повинна забезпечувати безперебійну їх роботу й не приводити до [15,16]:

- сходу залізничного рухомого складу з рейок;

- зсуву колій та (або) контактної мережі в результаті проходження рухомого складу;

- перекрученню показань приладів сигналізації, централізації та блокування і передавання сигналів управління рухом, при яких видається більш дозволяючий сигнал в результаті відмови цих приладів, систем електропостачання або в результаті хибних перемикань внутрішніх електричних кіл пристроїв керування такими приладами з причин зовнішніх кліматичних і механічних впливів;

- проїзду забороняючого сигналу поїздом або маневровим складом;

- порушенню цілісності поїзда або маневрового складу в процесі їх руху на стрілочних переводах.

Взаємодія „колесо – рейка” повинна забезпечувати стійкий безпечний рух у всьому діапазоні швидкостей, що допускаються, в тому числі й на кривих ділянках колії та на стрілочних переводах.

Конструктивні елементи, які використовуються в об’єктах інфраструктур, в рухомому складі поїздів і маневрових складах, повинні витримувати величини динамічних навантажень, що були встановлені в періоди випробувань або експлуатації цих об’єктів. Виявлені в технічних засобах несправності повинні бути усунені до використання цих засобів за призначенням. Всі елементи залізничної колії (земляне полотно, верхня будова і штучні споруди) за тривкістю, стійкістю і технічному стану повинні забезпечувати рух поїздів зі швидкостями, які встановлені на кожній ділянці колії, а елементи рухомого складу – безпечний рух поїздів з максимально допустимими швидкостями при умові гальмування рухомого складу, що забезпечує його безаварійну зупинку або зниження швидкості.

Залізничними переїздами визначаються пересічення автошляхів із залізничними коліями на одному рівні, які повинні бути облаштовані необхідним обладнанням для забезпечення безпеки руху , поліпшення умов пропуску поїздів та транспортних засобів.

Організація руху поїздів на кожній ділянці колії повинна відповідати додержанню вимог безпеки об’єктів і рухомого складу залізниці, в тому числі враховувати необхідність надання перерв в русі поїздів для ремонту споруд інфраструктури і підтримання надійності рухомого складу за рахунок відповідної довжини гарантійних ділянок його обслуговування.

Вплив на оточуюче середовище внаслідок експлуатації залізничного транспорту та його підсистем повинне оцінюватися і враховуватися у відповідності до вимог законодавства в галузі охорони оточуючого середовища, в тому числі дотримуватися вимог щодо попередження та / або запобігання заподіянню недопустимої шкоди з боку залізничного транспорту та усіх його підсистем при виявленні таких небезпек:

- викидів забруднюючих речовин в атмосферу від пересувних і стаціонарних джерел;

- скидів в оточуюче середовище (попадання в ґрунт, верхню будову колії, водоймища) робочих рідин, мастил, токсичних речовин, що перевозяться , відходів з пасажирських вагонів, вагонів з тваринами і т.д.;

- шкоди від застосування небезпечних речовин для запобігання порушень умов функціонування об’єктів і рухомого складу (пестицидів для запобігання заростання земляного полотна колії рослинами, гербіцидів для забезпечення росту лісозахисних смуг вздовж колії) і т.д.;

- шуму, включаючи ультразвук й інфразвук та вібрації;

- електромагнітних випромінювань.

Організації, які мають залізничний транспорт та / або технологічний залізничний транспорт, повинні забезпечувати очищення стічних вод каналізаційних й очисних споруд організацій залізничного транспорту у відповідності до санітарних та природоохоронних норм чинного законодавства.

Вплив на оточуюче середовище об’єктів і рухомого складу залізничного транспорту не повинен перевищувати допустимого рівня впливу, встановленого чинним законодавством.

Пожежна безпека на залізничному транспорті та його підсистемах повинна забезпечуватися у відповідності до вимог чинного законодавства в галузі пожежної безпеки; в тому числі повинні додержуватися вимоги щодо попередження та / або запобігання на залізничному транспорті і всій його підсистемах проявів таких небезпек [17,18]:

- необережне поводження з вогнем;

- технічних несправностей приладів і обладнання, що спроможні викликати займання;

- вплив іскор, які з’являються у вихлопних газах тепловозів, при зварювальних роботах, при порушенні контакту струмозйомних елементів рухомого складу з контактною мережею, у процесах тертя;

- самозаймання небезпечних матеріалів;

- вивільнення горючих небезпечних вантажів у присутності джерел займання.

Основними засобами запобігання і ліквідування пожежної небезпеки на стаціонарних об’єктах повинні бути установки пожежної сигналізації, охоронно-пожежної сигналізації та пожежогасіння, а на рухомому складі – установки пожежної сигналізації та пожежогасіння.

Вибір матеріалів для використання на стаціонарних об’єктах технічного регулювання в сфері залізничного транспорту і рухомого складу повинен забезпечувати обмеження виникнення розповсюдження і вплив вогню та диму у випадку займання, а у випадку пожежі матеріали повинні обмежувати викид шкідливих і небезпечних димів, парів та газів.

Доступ до елементів об’єктів залізниць повинен бути обмеженим або виключеним шляхом прийняття попереджувальних заходів та / або захисних заходів , в тому числі повинні бути прийняті заходи щодо обмеження небезпеки, під яку можуть підпадати люди на станціях при проходженні поїздів.

У випадку небезпеки для пасажирів повинні бути передбачені прилади, що дозволяють пасажирам сповістити машиніста та / або обслуговуючий персонал про таку небезпеку, а також, при особливій необхідності, загальмувати поїзд та / або відчинити двері.

Будь-який пристрій, призначений для використання пасажирами, повинні забезпечувати безпечну роботу з ним без нанесення шкоди здоров’ю і безпеці пасажирів.

У місцях скупчення людей повинні бути передбачені і позначені запасні (аварійні) виходи та передбачені системи аварійного освітлення.

Система відкриття і зачинення вхідних дверей стаціонарних об’єктів і рухомого складу повинна гарантувати безпеку пасажирів і персоналу.

Після завершення формування складів пасажирських поїздів і моторвагонних поїздів перед їх подаванням для посадки пасажирів повинні бути встановлені в робоче положення міжвагонні перехідні площадки для забезпечення можливості безпечного проходження по ним пасажирів і персоналу в процесі руху поїзда та на зупинках [8-11].

Кожна одиниця пасажирського рухомого складу повинна мати конструктивні елементи для забезпечення безпечної посадки (висадки) фізичних осіб з кожної сторони колії.

Якщо електричне та (або) електронне обладнання повинне бути встановлено особливим чином по відношенню до іншого обладнання з метою виключення взаємного впливу, то інформація про це повинна бути в технічній і експлуатаційній документації на таке обладнання.

З метою попередження виникнення і розповсюдження на території країни інфекційних, паразитарних захворювань, глістних інвазій, масових отруєнь, які являють собою небезпеку для населення, при перевезеннях людей, тварин і небезпечних вантажів, на об’єктах і рухомого складу повинні додержуватися вимоги у відповідності з діючим санітарним законодавством.

З метою запобігання виникнення загальних захворювань у осіб, які забезпечують безпечну експлуатацію залізничного транспорту, попередження зменшення працездатності у осіб, що пов’язані з рухом поїздів і відповідальних за безпеку руху (локомотивні бригади, поїзні і маневрові диспетчери й т.д.) на об’єктах рухомого складу повинні додержуватися санітарно-гігієнічні нормативи.

З метою запобігання і розповсюдження інфекційних, токсикоз-інфекційних, паразитарних захворювань у пасажирів, а також запобігання у окремих категорій пасажирів (інваліди, літні люди, вагітні жінки, діти й т.д.) на об’єктах залізничного транспорту, що призначений для перевезення або перебування пасажирів, повинні додержуватися санітарно-гігієнічні нормативи для відповідних приміщень (пасажирські вагони, станції, вокзали, пункти громадського харчування, пункти екіпірування вагонів й .п.) у відповідності до чинного санітарного законодавства [8-11].

При загрозах порушення санітарно-епідеміологічної безпеки на залізничному транспорті повинні бути прийняті необхідні протиепідемічні, ветеринарні і фітосанітарні заходи.

У місцях постійного перебування і проходу пасажирів, вантажовідправників та вантажоодержувачів, інших клієнтів залізничного транспорту, представників перевізників і операторів, а також у окремих небезпечних місцях знаходження працівників залізничного транспорту повинні встановлюватися попереджувальні покажчики з відповідними написами.

Розглянемо вимоги до спеціального маркування матеріальних об’єктів технічного регулювання та написів на них.