Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

Положення про пожежні поїзди на залізницях України

  1. Пожежні поїзди призначені для гасіння пожеж на об'єктах та в рухомому складі залізничного транспорту, а також для надання допомоги при ліквідації наслідків транспортних пригод, повеней та інших стихійних лих у межах їх тактико-технічних можливостей.

  2. Використання пожежних поїздів для виконання інших робіт, не передбачених пунктом 1.1, забороняється.

  3. Пожежні поїзди знаходяться у віданні воєнізованої охорони, комплектуються особовим складом згідно із затвердженими Укрзалізницею штатними нормативами.

1.4. Пункти стоянки та дільниці обслуговування пожежних поїздів установлюються керівництвом залізниць за погодженням з Управлінням воєнізованої охорони Укрзалізниці. Як правило, пожежні поїзди повинні дислокуватися на великих станціях (вантажних, пасажирських, сортувальних та дільничних), на яких є експлуатаційний парк локомотивів. Дільниця виїзду визначається, виходячи з розрахунку часу (не більше 1,5 год.), необхідного для доставки пожежного поїзда у кінцевий пункт, що обмежує дільницю.

1.5. Місця (колії) стоянки пожежних поїздів на станціях, що будуються aбo реконструюються, повинні передбачатися проектом, а на ді­ючих станціях - визначатися комісією. Склад комісії визначається начальником залізниці. Обов'язковою є участь у ній представників служб: перевезень, колії, водопостачання, електро­постачання, сигналізації та зв'язку, санітарно-епідеміологічної служби, загону (служби) воєнізованої охорони. Місце стоянки пожежного поїзда повинно бути розташовано, як правило, на колії з двостороннім виходом, поблизу основних і пожежонебезпечних об'єктів станції, а також пожежного або стрілецько-пожежного підрозділу воєнізованої охорони. До місця стоянки пожежного поїзда повинні бути підведені: водопровід з установленням пожежного гідранта, лінія електропостачання напругою 220/380 В, лінії телефонного зв'язку. При наявності теплотраси пожежний поїзд повинен бути підключений до неї для опалення рухомого складу. Місце стоянки пожежного поїзда або територія пожежного підрозділу повинні мати обладнані санітарно-побутові приміщення для особового складу, приміщення для зберігання запасу твердого та рідкого палива, пожежного обладнання та навчально-тренувальний майданчик, що знаходяться на балансі загонів воєнізованої охорони.

1.6. Стоянка іншого рухомого складу на колії стоянки пожежного поїзда забороняється.

1.7. Передислокація пожежних поїздів з одного пункту в інший проводиться:

а) у межах залізниці - за вказівкою начальника залізниці після погодження з Управлінням воєнізованої охорони;

б) у межах декількох залізниць - за вказівкою Укрзалізниці.

1.8. Відповідальність за постійну бойову готовність пожежного поїзда, належну підготовку особового складу, організацію внутрішньої служби несе начальник пожежного поїзда (команди) і начальник чергової варти; за оснащення пожежних поїздів відповідно до табеля - начальник загону і служби воєнізованої охорони; за своєчасний ремонт і модернізацію рухомого складу пожежних поїздів – начальник служби вагонного господарства; за стан колії – начальник служби колії, за оснащення місця стоянки пожежних поїздів відповідно до пункту 1.5 - начальник Дирекції залізничних перевезень.

1.9. Робота особового складу чергової варти здійснюється у відповідності з вимогами чинних нормативних документів Укрзалізниці.

1.10. Навчально-бойова та спеціальна підготовка особового та молодшого начальницького складу пожежних поїздів (підрозділів) здійснюється згідно з „Положенням про навчально-бойову та спеціальну підготовку особового складу відомчої воєнізованої охорони на залізничному транспорті України”, затвердженого наказом Укрзалізниці від 19.12.03 № 322-Ц.

1.11. Первинна підготовка (навчання) осіб, які виконуватимуть обов’язки старших майстрів (майстрів) газодимозахисної служби та газодимозахисників пожежних поїздів та стрілецько-пожежних команд, організується та проводиться на базі навчальних підрозділів Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі - МНС) за договором.

Їх подальша підготовка здійснюється в пожежних (стрілецько-пожежних) підрозділах воєнізованої охорони за нормативними документами МНС та Укрзалізниці.

1.12. Начальнику пожежного поїзда (команди) надається право надання службових телеграм та користування усіма видами зв’язку, який застосовується на залізницях України. Для повідомлення про пожежі та передачу оперативних донесень про хід їх ліквідації зв'язок надається позачергово. У квартирі начальника пожежного поїзда (команди) повинен бути встановлений службовий телефон (за наявності технічної можливості). Начальник пожежного поїзда (команди) має бути забезпечений мобільним зв’язком за рахунок загону (служби) воєнізованої охорони.

1.13. Бойові розрахунки пожежних поїздів при виїздах на ліквідацію пожеж (надзвичайних ситуацій) можуть поповнюватись за рахунок вільних від чергування працівників пожежного поїзда, особового складу відомчої воєнізованої охорони станції, на якій дислокується пожежний поїзд, членів добровільних пожежних дружин, підготовлених для включення в бойові розрахунки пожежних поїздів.

Порядок залучення членів добровільних пожежних дружин (ДПД) повинен бути завчасно розроблений і погоджений з керівниками відповідних підприємств.

1.14. На станціях дислокації пожежних поїздів, з урахуванням вимог цього Положення, розробляються місцеві інструкції про порядок обслуговування і організації руху пожежних поїздів.

Інструкції складаються начальником станції спільно з начальником пожежного поїзда і узгоджуються: начальником загону воєнізованої охорони, дистанцій колії, сигналізації та зв’язку, електропостачання, ревізором з безпеки руху дільниці залізниці (УРБ), локомотивного та вагонного депо.

Затверджуються місцеві Інструкції начальником Дирекції залізничних перевезень.