Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

4.2. Терміни та визначення основних понять

Нині в Укрзалізниці існує низка документів, в яких надані визначення термінів, які дозволяється використовувати під час розглядання питань пов’язаних з безпекою руху поїздів [2,20,21].

Розглянемо детальніше деякі з них.

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що спричиняє до загибелі людей , або створює на об’єкті чи окремій території загрозу життю та здоров’ю людей, призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Аварія на залізничному транспорті – транспортна подія, що призвела до зіткнення пасажирських або вантажних поїздів з іншими поїздами чи рухомим складом залізничного транспорту, сходи рухомого складі у поїздах на перегонах і станціях, унаслідок яких: від однієї людини до п’яти травмовано і (або) пошкоджено рухомий склад залізничного транспорту до ступеня вилучення його з інвентарного парку.

Аварійна ситуація – умови, які відмінні від умов нормального перевезення вантажів, пов’язані із загорянням, витіканням, розсипанням небезпечного вантажу, пошкодженням тари або рухомого складу з небезпечним вантажем і які можуть призвести чи призвели до вибуху, пожежі, отруєння, опромінення, захворювань, опіків, обморожень, загибелі людей і тварин, небезпечних для природного середовища наслідків, а також випадки, коли в зоні аварії на залізниці виявилися вагони, контейнери або вантажні місця з небезпечними вантажами.

Аварійно-відбудовні заходи – комплекс заходів, які здійснюються спеціальними підрозділами залізничного транспорту і які спрямовані на остаточну ліквідацію наслідків аварійної ситуації.

Безпека – відсутність неприпустимого ризику пов’язаного з травмуванням або загибеллю людей, заподіянням збитків та навколишньому середовищу.

Безпека руху поїздів – комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безаварійної роботи та утримання в постійній справності залізничних споруд, колій, рухомого складу, механізмів та пристроїв.

Вимоги безпеки – вимоги, встановлені законодавчими актами, нормативно-технічною документацією, правилами, постановами та інструкціями, виконання Яких забезпечує належний рівень безпеки.

Безпечне місцена перегоні – місце за межами населених пунктів, тунелів, мостів, віадуків та інших споруд; на станції – місце на окремій колії, яке найбільш віддалене від головної колії, будинків, споруд, вагонів зайнятих людьми і небезпечними вантажами.

Вантаж – матеріальні цінності, які перевозяться залізничним транспортом у спеціально призначеному для цього вантажному рухомому складі.

Завдання управління – вимоги, які випливають із головної мети і підлягають вирішенню для її досягнення.

Безпечність технічного об’єкту – властивість технічного об’єкту не допускати таких змін свого стану і властивостей, а також не спричинювати змін стану і властивостей інших пов’язаних з ним об’єктів, що створювали би небезпеку.

Безпечність залізничної транспортної системи – здатність залізничного транспорту функціонувати в заданих межах параметрів, що забезпечують виконування транспортної роботи й унеможливлюють (мінімізують рівень) порушення що є потенційною або наявною загрозою для життя і здоров’я людей, збереженості (схоронності) залізничного транспорту, вантажів та екологічного стану довкілля, а також здатність змінювати свої параметри у випадку виникнення потенційного загрози, щоб унеможливить її подальший розвиток.

Загиблий у транспортній події - особа, смерть якої наступила в результаті транспортної події.

Залізничний транспорт – виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності тощо.

Залізниця – статутне територіально-галузеве об’єднання, до складу якого входять підприємства, установи та організації залізничного транспорту і яке, при централізованому управлінні, здійснює перевезення пасажирів ат вантажів у визначеному регіоні транспортної мережі.

Зіткнення поїзда або рухомого складу залізничного транспорту - зустрічне, попутне чи бокове зіткнення поїзда або рухомого складу залізничного транспорту з іншим, що рухається, зупиненим або залишеним на залізничній колії поїздом, рухомим складом залізничного транспорту чи механічним самохідним засобом незалежно від ступеня отриманих при цьому пошкоджень рухомого складу.

Інцидент – транспортна подія, що виникла під час руху рухомого складу залізничного транспорту, але не закінчилися серйозним інцидентом.

Контроль – функція управління, яка полягає в перевірці виконання завдань об’єктами управління, з метою отримання інформації про виконання завдань та вжиття своєчасних заходів щодо досягнення результату.

Катастрофа на залізничному транспорті – транспортна подія з тяжкими наслідками, що призвела до зіткнення пасажирських або вантажних поїздів з іншими поїздами або рухомим складом залізничного транспорту, сходи рухомого складу в пасажирських або вантажних поїздах на перегонах і станціях, внаслідок яких: одна людина або більше загинула чи шість або більше травмовано і (або) пошкоджено рухомий склад залізничного транспорту до ступеня вилучення його з інвентарного парку в обсязі від 3 одиниць.

Ліквідація наслідків аварійної ситуації - комплекс організаційно-технічних заходів, спрямованих на запобігання загрозі людям, на захист довкілля, збереження вантажу, рухомого складу, споруд, відновлення руху поїздів і маневрових робіт у можливо короткий термін.

Маневрова робота - будь-які пересування рухомого складу залізничного транспорту по станційних і інших коліях для забезпечення поїзної роботи і виробничої діяльності підприємств.

Нагляд – спостереження за дотриманням об’єктами управління вимог нормативних актів із питань безпеки руху у процесі їх діяльності.

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншими чинниками, що призвели (можуть призвести) до загибелі людей, тварин і рослин, значних матеріальних збитків та (або) завдати шкоди довкіллю.

Небезпека - наявність загрози життю, здоров'ю людей, майну, тваринам, рослинам і довкіллю, що перевищує допустимий ризик.

Несанкційоване втручання в діяльність залізничного транспорту – дії сторонніх осіб, не пов’язаних із діяльністю залізничного транспорту, спрямовані на створення перешкод нормальному функціонуванню останнього.

Об'єкти управління - елементи структури системи управління та виробничі процеси, на які спрямовано вплив функцій управління.

Обов'язки - нормативно закріплене коло дій, покладених на органи управління або працівників та безумовних для виконання.

Оперативне реагування на транспортну подію - комплекс заходів, що здійснюються на різних рівнях управління, від Міністерства до підприємства, - після отримання інформації про їх виникнення, з метою оперативної ліквідації та мінімізації наслідків, об'єктивного розслідування обставин та причин, розробки та вжиття заходів щодо їх попередження в подальшому та контролю за виконанням.

Органи управління - установи, організації, підприємства та їх структурні підрозділи, що мають право приймати управлінські рішення в межах своєї компетенції та стежити за виконанням прийнятих рішень.

Поїзд вантажний - сформований і зчеплений состав вантажних вагонів з одним або кількома діючими локомотивами, призначений для перевезення вантажів, вага та довжина якого ( в умовних вагонах) не перевищує максимальну норму, встановлену графіком руху на ділянці цього поїзда.

Поїзна робота - проходження поїзда від пункту формування до пункту призначення з виконуванням технологічних операцій на шляху прямування.

Потерпілий у транспортній пригоди - особа, яка загинула або травмована у транспортній пригоді.

Промисловий залізничний транспорт – транспортно-технологічний комплекс, який забезпечує системне переміщення вантажів у процесі виробництва (між виробництвами, виробничими циклами, окремими операціями або підприємствами в цілому) та взаємодію із залізничним транспортом загального користування і не належить до нього.

Під’їдні колії – залізничні колії, які призначені для транспортного обслуговування одного або кількох підприємств, організацій та установ у взаємодії із залізничним транспортом загального користування.

Підтвердження відповідності - діяльність, наслідком якої є гарантування того, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи управління довкіллям, персонал відповідають встановленим законодавством вимогам.

Принципи управління - правила, якими керуються суб'єкти управління. Принципи управління визначають вимоги до системи, процесу та механізму управління.

Порушення – транспортна подія, що виникла під час руху рухомого складу залізничного транспорту, але не закінчилася інцидентом.

Ризик - поява обставин, що обумовлюють виникнення надзвичайних подій.

Розслідування - процес, який проводиться з метою поперед­ження транспортних подій і включає збір та аналіз інформації, підготовку висновків, установлення обставин і причин та розроблення рекомендацій щодо забезпечення безпеки руху.

Рухомий склад залізничного транспорту - рухомий склад та спеціальний рухомий склад.

Схід з рейок рухомого складу залізничного транспорту - подія, що призвела до втрати взаємодії хоча б одного колеса рухомого складу залізничного транспорту з рейкою в результаті зміщення колеса від свого нормального положення щодо головки рейки.

Травмований у транспортній події - особа, що одержала в транспортній події тілесні ушкодження, які призвели до госпіталізації або призначення амбулаторно-клінічного лікування після надання першої медичної допомоги.

Транспортні події - катастрофи, аварії, серйозні інциденти, інциденти та порушення, що виникли при русі рухомого складу залізничного транспорту та призвели до: загибелі або травмування людей, пошкодження технічних засобів, вантажу, об'єктів залізничного транспорту, дезорганізації руху.

Сертифікація - процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповід­ність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам.

Серйозний інцидент - транспортна подія, що виникла під час руху рухомого складу залізничного транспорту, яка могла призвести до аварії та (або) унаслідок якої рухомий склад залізничного транспорту пошкоджено до ступеня капітального ремонту.

Система управління - сукупність взаємопов'язаних або взаємодіючих елементів, яка дає змогу встановити політику та цілі і досягати цих цілей.

Система управління безпекою руху поїздів - структурована і документована система, що дозволяє персоналу Укрзалізниці, залізниць, підприємств та структурних підрозділів ефективно проводити політику у сфері забезпечення безпеки руху поїздів.

Суб'єкти управління - персонал, функціональні служби, структурні підрозділи, спеціально створені органи, які впливають на систему управління з метою забезпечення її функціонування.

Управління безпекою руху - підготовка, прийняття та реалізація управлінських рішень щодо здійснення організаційних, технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки руху, збереження здоров'я людини, майна та навколишнього природ­ного середовища.

Управлінське рішення - директивний акт цілеспрямованого впливу на об'єкт управління, що характеризує конкретну управ­лінську ситуацію і містить заходи, програму досягнення мети.

Учасник залізничного руху - особа, що бере особисту участь у процесі руху як пасажир, персонал залізничного транс­порту або представник законних інтересів фізичних і юридичних осіб, суспільства і держави під час перевезення пасажирів, ван­тажів, багажу, вантажобагажу і пошти залізничним транспортом.

Фактор - суттєва обставина, яка сприяє виникненню небез­печної ситуації (ризику);

Функції управління - конкретні дії або сукупності дій, які забезпечують досягнення поставленої мети (завдань).

Розглянемо деякі проблеми, які виникають при створенні теорії безпеки руху поїздів.