Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

2. Порядок формування, ремонт та утримання пожежних поїздів

  1. Пожежні поїзди формуються відповідно до типового табеля. За­лежно від тактико-технічних характеристик пожежні поїзди поділяються на поїзди першої та другої категорії (додатки 1, 2). Переобладнання рухомого скла­ду пожежних поїздів проводиться на залізницях та заводах за проектами, затвердженими Укрзалізницею, в кількості, що визначається щорічними планами.

  2. Рухомий склад пожежних поїздів знаходиться на балансі Дирекцій залізничних перевезень або вагонних депо залізниці за місцем дислокації і ремонтується у терміни, встановлені Укрзалізницею для вагонів спеціального призначення.

  3. Ремонт рухомого складу пожежних поїздів проводиться згідно з „ Переліком робіт, які необхідно виконати при ДР, КР ”, затвердженого Укрзалізницею та дефектного акту в депо, які атестовані на право проведення цих робіт.

2.4. Відправлення вагонів для проведення ДР, КР проводиться у супроводі працівників відомчої воєнізованої охорони. Спеціальне обладнання (за винятком мотопомп та електростанції), пожежно-технічне озброєння, інструмент тощо зберігається за місцем дислокації пожежного поїзда.

2.5. Витрати на поточне утримання, технічне обслуговування і всі види ремонту рухомого складу пожежних поїздів здійснюються за рахунок Дирекції залізничних перевезень або структурного підрозділу, на балансі якого знаходиться рухомий склад пожежних поїздів.

2.6. Оснащення пожежних поїздів пожежною технікою, спорядженням, пожежно-технічним озброєнням, інструментом, вогнегасними засобами, засобами сигналізації та зв’язку, а також майном індивідуального захисту проводиться за рахунок коштів служб та загонів воєнізованої охорони згідно з додатком 3 і ут­римується на балансі загонів воєнізованої охорони. Технічне обслуговування та поточний ремонт його проводиться силами особового складу по­жежних підрозділів. Передача табельного майна пожежних поїздів іншим підприємствам та організаціям без дозволу Управління воєнізованої охорони Укрзалізниці не допускається.

Списання основних засобів здійснюється відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством.

2.7. Монтаж, технічне обслуговування та ремонт радіотелефонного і провідного зв'язку пожежних поїздів (команд) проводиться силами і засобами відповідних дистанцій сигналізації та зв'язку з виділенням необхідних коштів за рахунок загального плану залізниць або іншими спеціалізованими підприємствами.

  1. На кожній Дирекції залізничних перевезень повинна бути резервна вагон-насосна станція, призначена для підміни вагонів-насосних станцій, що вибувають для проходження ремонту. Для підміни цистерн-водосховищ, що вибувають для проходження планових видів ремонту, начальникам залізниць за заявками служб воєнізованої охорони надається право виділяти з робочого парку 4-вісні цистерни з нижнім зливним приладом. Виділені для підміни рухомого складу пожежних поїздів цистерни та криті вагони враховуються в неробочому парку залізниці у розділі "Спеціальні технічні потреби".

  2. Цистерни-водосховища пожежних поїздів повинні бути постійно заповнені водою. Поповнення використаного запасу води проводиться не­гайно після прибуття з пожежі, ліквідації надзвичайної ситуації або навчань. Витрати води на гасіння пожеж, ліквідації надзвичайної ситуації, проведення навчань не включаються до лімітів витрат води загонами воєнізованої охорони.

Для збільшення запасу води у пожежонебезпечний весняно-осінній період до складу пожежного поїзда вводиться цистерна з під світлих нафтопродуктів з нижнім зливним пристроєм, яка виключається із робочого парку та переводиться в неробочий парк (розділ „Спеціальні технічні потреби”).

  1. Для безперебійної роботи пожежних поїздів на великих пожежах за заявкою начальника пожежного поїзда (варти) організується підвезення води цистернами робочого парку. Заправка водою цистерн пожеж­них поїздів і робочого парку проводиться від діючих заправочних гідроколонок або інших водорозподільних пристроїв, обладнаних необхідними пристосуваннями для наповнення цистерн через горловину. Пункти та порядок заправки цистерн водою визначаються наказом начальника залізниці. Особи, відповідальні за збереження пристосувань і заправку цис­терн водою, призначаються наказом начальника структурного підрозділу, на балансі якого знаходиться пункт заправки.

  2. Рухомий склад пожежних поїздів повинен утримуватися у технічно справному стані, що забезпечує його рух до місця виклику з установленою швидкістю.

2.12. Технічне обслуговування ходових частин, гальмівних та зчіпних пристроїв у рухомому складі пожежних поїздів проводиться огляда­чем вагонів у присутності начальника поїзда не рідше одного разу на місяць та кожного разу до і після виїзду з постійного місця стоянки, з відміткою у журналі обліку роботи пожежного поїзда.

  1. За заявкою начальника пожежного поїзда (команди) повинне проводитися обкатування пожежного поїзда не рідше одного разу у 6 місяців на відстань 50 м. Відомості про обкатування заносяться у журнал обліку роботи пожежного по­їзда.

  2. Використані матеріали, засоби пожежегасіння та вибуле з ладу обладнання поповнюються за рахунок експлуатаційних коштів загонів (служб) воєнізованої охорони. Нормативний запас піноутворювача та інших вогнегасних засобів приймається на зберігання і береться на облік тільки у кількісному вимірюванні.

  3. Пожежні поїзди повинні мати постійний нескорочуваний запас продуктів харчування за добовою нормою витрат ( додаток 4), розрахований на 10 чоловік протягом 3-х діб.

2.16. Придбання продуктів харчування для пожежних поїздів здійснюється за кошти загонів воєнізованої охорони.

2.17. Для вирішення питання про своєчасну заміну харчових продуктів з простроченим терміном реалізації створюється комісія, до складу якої залучаються фахівців лінійних санепідстанцій на залізничному транспорті, зі складанням актів встановленого зразка.

2.18. Терміни реалізації продуктів харчування визначаються з інформації, яка надається при нанесенні маркування кожної одиниці фасованої продукції. Дані на етикетках продукції повинні відповідати тим, що вказані в супроводжуючих документах на даний вид продукції.

2.19. Витрата запасу продуктів для харчування особового складу по­жежного поїзда, що виїхав за викликом, допускається через 4 години з моменту відправлення поїзда з місця постійної стоянки, а у виняткових випадках - за рішенням начальника пожежного поїзда (варти).

Поповнення запасу продуктів харчування проводиться негайно.