Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

11.4. Проведення заходів медичного захисту та забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя

У разі виникнення аварійних ситуацій із небезпечними вантажами комплекс заходів щодо надання допомоги потерпілим здійснюють відповідно до аварійних карток працівники залізниць, які опинилися у зоні аварії, та медичні працівники [21].

У разі отримання повідомлення про аварійну ситуацію з небезпечними вантажами головний державний санітарний лікар лінійної дільниці інформує про це головного державного санітарного лікаря залізниці. Диспетчерський, черговий персонал завчасно навчається передачі з найбільшою повнотою відомостей для прийняття негайних рішень.

Головний державний санітарний лікар лінійної дільниці (головний державний санітарний лікар залізниці) для прийняття рішення збирає, аналізує й узагальнює інформацію щодо [21]:

часу, місця, характеру аварії (вибух, схід, перекидання рухомого складу, розлив хімічних речовин);

найменування, складу вантажу, кількості розлитої (розсипаної) речовини;

властивостей хімічних речовин, їх токсичності і небезпеки для людини;

впливу хімічних речовин на селітебну та виробничу зони;

засобів індивідуального і колективного захисту людей, що працюють у зоні аварії, та потерпілих;

природоохоронних заходів, локалізації і ліквідації осередку зараження.

Після прибуття на місце аварії головний державний санітарний лікар лінійної дільниці (головний державний санітарний лікар залізниці) або призначена ним відповідальна особа з огляду на ситуацію, що склалася, розробляє рекомендації щодо [21]:

евакуації населення, що перебуває в районі аварії, та обмеження доступу сторонніх осіб у зону аварії;

режиму, порядку, умов роботи аварійних бригад із застосуванням засобів індивідуального захисту в зоні аварії;

умов відпочинку і харчування;

захисту джерел водопостачання;

запобігання негативним екологічним наслідкам аварійної ситуації;

методів утилізації та нейтралізації небезпечної речовини.

Ці відомості передаються керівнику робіт.

До обов'язків головного санітарного державного лікаря лінійної дільниці (головного державного санітарного лікаря залізниці) в аварійній ситуації належать:

забезпечення динамічного контролю за станом повітряного середовища, ґрунту, води в зоні зараження;

визначення оцінки можливого зараження локомотивів, вагонів, поїздів, що рухаються сусідньою колією;

визначення безпечних маршрутів пересування, входу і виходу із зони зараження особового складу формувань, що беруть участь у ліквідації наслідків аварійної ситуації;

контроль за станом резервних джерел питного водопостачання;

визначення оцінки становища в зоні аварії, виявлення найбільш безпечних місць для зосередження потерпілих (тимчасовий пункт збору) та шляху евакуації потерпілих і населення.

Працівники СЕС, які прибули до місця аварії, організовують контроль за виконанням розпоряджень з безпечного ведення робіт, а також контроль знезаражування території, транспортних засобів і механізмів.

Головний лікар лікарні, поліклініки, амбулаторії за місцем приписки відбудовного поїзда формує лікарсько-аварійну бригаду з числа підготовлених спеціалістів, проводить інструктаж щодо робіт в осередку зараження та надання першої медичної допомоги відповідно до "Инструкции по организации медицинской помощи пострадавшим при крушениях и авариях на железных дорогах", затвердженої МШС СРСР 18.02.83 № ЦУВС-4116, та направляє цю бригаду на місце аварії для проведення медико-профілактичних заходів.

Взаємодію і координацію роботи залучених медичних підрозділів у зоні аварії здійснює спеціально уповноважений працівник лікарської служби залізниці.

На період проведення аварійно-відбудовних робіт організовується цілодобове чергування медперсоналу та за потреби розгортається стаціонарний евакопункт.

Працівники СЕС після проведення робіт щодо знезаражування (дегазації) організовують лабораторний контроль стану довкілля та технічних засобів. У разі аварійної ситуації з небезпечними вантажами, яка склалася в зимовий час, лабораторний контроль знезаражувальних робіт повторюється в теплий час року; за потреби роботи щодо знезаражування повторюються.

Можливість відновлення руху поїздів і маневрової роботи через територію, що зазнала забруднення внаслідок аварії, визначається керівником робіт після одержання відповідного висновку органів санепідемслужби.

Роботи з ліквідації наслідків аварійної ситуації з небезпечними вантажами вважаються закінченими після завершення ліквідації зараження, яке підтверджується санітарно-хімічним або/та санітарно-бактеріологічним, санітарно-гігієнічним, санітарно-токсикологічним висновком, і забезпечення безпеки руху поїздів зі складанням комісійного акта довільної форми про ліквідацію наслідків аварійної ситуації. Акт підписується керівниками підрозділів, які брали участь у ліквідації аварії, та затверджується керівником робіт.

Засоби індивідуального захисту, що застосовувалися при ліквідації наслідків аварійних ситуацій, повинні бути перевірені з метою встановлення можливості їх подальшого використання.

Для аналітичного обліку аварійних ситуацій з небезпечними вантажами, подальшого попередження їх виникнення кожна аварійна ситуації класифікується відповідно до Класифікації порушень безпеки руху у поїзній та маневровій роботі на залізницях України, затвердженої наказом Міністерства транспорту України від 12.07.99 № 363, і підлягає службовому розслідуванню та обліку.