Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

Положення про відбудовний поїзд залізниць україни

1. Загальні положення

  1. Відбудовний поїзд залізниць України є спеціалізованим формуванням, організовується в дирекціях залізничних перевезень і призначається для ліквідації наслідків сходів із рейок і зіткнень ру­хомого складу, а також для надання допомоги під час інших надзви­чайних ситуацій.

  2. Відбудовний поїзд організовується, реорганізовується або лі­квідується залізницями за погодженням із Державною адміністраці­єю залізничного транспорту України (далі Укрзалізниця) й обслуго­вується постійним штатом працівників.

Відбудовний поїзд є структурним підрозділом дирекції залізнич­них перевезень залізниці.

  1. Відбудовний поїзд укомплектовується персоналом, загальна чисельність якого, його професійний склад визначаються, виходячи з переліку посад, встановлених у додатку 1.

  2. Оперативне керівництво відбудовним поїздом здійснюється керівником підрозділу, у структурі якого він знаходиться. Рішення про використання відбудовних засобів на мережі залізниць України приймається в Укрзалізниці - начальником Головного управління безпеки руху та екології, на залізниці - Головним ревізором з безпе­ки руху поїздів і автотранспорту залізниці. Керівництво відбудов­ ним поїздом здійснюється начальником відбудовного поїзда, який призначається начальником залізниці.

  3. Пункти постійної дислокації відбудовних поїздів затверджу­ються Головним управлінням безпеки руху та екології Укрзалізниці за поданням залізниць. Ділянки обслуговування затверджуються на­ чальником залізниці. Відстань між пунктами дислокації відбудовних поїздів повинна бути не більш як 200 кілометрів.

  4. Підбір та укомплектування штату працівників відбудовного поїзда проводиться керівником структурного підрозділу за поданням начальника відбудовного поїзда.

  1. Працівники відбудовних поїздів забезпечуються житловою площею, у тому числі службовою, як правило, поблизу пункту дис­локації відбудовного поїзда. Працівники відбудовних поїздів повин­ні бути забезпечені сучасними видами радіозв'язку, включаючи транкінговий, а квартири їх телефонізовані.

  2. Начальник відбудовного поїзда, заступник начальника та машиніст-інструктор для виконання своїх обов'язків забезпечуються проїзним квитком форми 3-К, а майстри - квитком форми 3 для про­ їзду в межах залізниці.

  3. Графік роботи особового складу відбудовного поїзда встановлюється керівником структурного підрозділу, у структурі якого він знаходиться за погодженням із профспілковими органами із засто­суванням підсумкового обліку робочого часу. Надурочні години ро­боти, викликані ліквідацією наслідків сходів із рейок і зіткнень ру­хомого складу, а також для надання допомоги під час інших надзви­чайних ситуацій, працівникам відбудовних поїздів оплачуються згі­дно з чинним законодавством.

При ліквідації наслідків сходів із рейок і зіткнень рухомого складу, а також при наданні допомоги під час інших надзвичайних ситуацій пра­цівникам відбудовного поїзда в робочий час зараховуються усі години з моменту виїзду до моменту повернення на базу дислокації відбудов­ного поїзда. У цьому випадку робочий час на шляху прямування зара­ховується згідно графіка чергувань обслуговуючого персоналу.

При виїздах відбудовних поїздів для виконання підрядно-договірних та інших господарчих робіт робочий час працівникам зараховується на загальних основах за фактичними витратами.

  1. База дислокації відбудовного поїзда повинна мати колії сто­янки, як правило, із двостороннім виходом для розміщення рухомо­го складу, оглядову канаву, виробничо-побутові приміщення. Забо­роняється займати колії стоянки відбудовного поїзда будь-яким ру­хомим складом, у тому числі пожежними поїздами.

  2. Відбудовні поїзди повинні мати постійний нескорочуваний запас продуктів харчування, що містить м'ясні та овочеві консерви, жири, крупи, макаронні вироби, цукор, чай та інші продукти, а та­кож тютюнові вироби з розрахунку тридобового запасу на 60 чоло­ вік. Для зберігання продуктів харчування відбудовний поїзд має бу­ти обладнаний необхідним холодильним устаткуванням. Своєчасне поповнення запасу продуктів харчування відбудовних поїздів здійснюється керівниками структурних підрозділів, у структурі яких вони знаходяться на замовлення начальників відбудовних поїздів із попе­редньою оплатою їх вартості. Контроль за якістю продуктів, термі­нами їх заміни здійснюють керівники відбудовних поїздів.

1.12. Під час ліквідації наслідків сходів і зіткнень рухомого скла­ду або інших надзвичайних ситуацій працівники відбудовних поїздів забезпечуються безкоштовним триразовим харчуванням на весь пе­ріод проведення відбудовних робіт і прибирання рухомого складу не пізніше як через 4 години після виклику відбудовного поїзда з пері­одичністю 6 годин наступної роботи та повернення на місце дисло­кації з розрахунку цін, що склалися у даному регіоні.

Під час виконання господарчих та підрядно-договірних робіт працівники відбудовних поїздів, які виконують зазначену роботу, забезпечуються безкоштовним триразовим харчуванням на весь пе­ріод проведення робіт з урахуванням часу проходження до місця робіт та назад із розрахунку цін, що склалися у даному регіоні, за рахунок замовника.

  1. Інші працівники, залучені до виконання відбудовних робіт, забезпечуються безкоштовним гарячим харчуванням за нормами, наведеними у п.1.12, керівником відбудовних робіт із віднесенням витрат на рахунок дирекції залізничних перевезень.

  2. Усі фактичні витрати, в тому числі й витрати на харчування, пов'язані з ліквідацією наслідків сходів і зіткнень рухомого складу, відносяться на рахунок підприємств і структурних підрозділів, з ви­ни яких допущено сходи та зіткнення.

  3. Начальнику відбудовного поїзда для термінових витрат, пов'я­заних з організацією відбудовних робіт, у тому числі для придбання хліба і свіжих овочів для приготування гарячого харчування, виділяєть­ся нескорочувана підзвітна сума у розмірі двох мінімальних заробітних плат. Витрати на вказані цілі списуються на підставі актів, що їх підт­верджують, або копій чеків. Використання підзвітної суми на дрібні господарчі витрати допускається з дозволу керівника структурного підрозділу, у складі якого знаходиться відбудовний поїзд.

  4. Для ліквідації наслідків сходу поодинокого рухомого складу на залізничних станціях можуть організовуватися аварійно-польові команди. Місця розміщення команд, комплектування особового складу, призначення керівника, порядок навчання, а також умови стимулювання працівників аварійно-польових команд за своєчасну ліквідацію сходу рухомого складу встановлюються начальником дирекції залізничних перевезень.