Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

4.4. Аналіз безпеки руху поїздів у господарствах залізниць України

Як було визначено вище, безпечність залізничного транспорту є його здатністю функціонувати в заданих межах параметрів, що забезпечують виконання транспортної роботи й унеможливлюють (мінімізують рівень) порушення, що є потенційною або наявною загрозою для життя й здоров’я людей, збереженості (схороності) залізничного транспорту, вантажів та екологічного стану довкілля, а також здатністю змінювати свої параметри у випадку потенційної загрози, щоб унеможливити її подальший розвиток.

На залізницях України постійно забезпечується підвищення рівня безпеки руху, які одного з найбільш важливих, якісних показників роботи залізничного транспорту, проводиться певна робота з попередження і усунення причин, які призводять до порушень безпеки руху поїздів.

Впроваджуються дійові форми роботи щодо зміцнення трудової та технологічної дисципліни залізничників, пов’язаних з рухом поїздів, в в першу чергу, підвищення відповідальності за невиконання посадових обов’язків, відшкодування згідно з чинним законодавством матеріальних збитків від порушень безпеки.

Систематично проводяться обстеження технічних засобів залізничного транспорту, пристроїв та споруд і, насамперед, колії, сигналізації і зв’язку, рухомого складу та вживаються заходи щодо утримання їх у постійній справності.

Впроваджуються системи діагностики, прилади та вимірювальна техніка з метою попередження аварійних ситуацій, здійснюється робота з приведення технічних засобів господарств у відповідності з Правилами технічної експлуатації залізниць України.

Особлива увага приділяється підвищенню технічних знань працівників галузі та їх кваліфікації.

Усі ці заходи дали можливість значно зменшити кількість транспортних подій.

Між тим транспортні події ще мають місце в процесі функціонування залізничного транспорту.

Як свідчить Аналіз стану безпеки руху [5] період з 1995 р. по 2008 р. на залізницях України сталася 31 катастрофа, з яких 6 катастроф сталися з пасажирськими поїздами. За цей період скоїлися 50 аварій (34 з них з пасажирськими поїздами).

При катастрофах і аваріях загинуло 10 чол. (з них 1 пасажир), травмовано 134 людини, з яких 118 пасажири, пошкоджено 648 вагонів, з яких 291 вилучено з інвентарю і 24 локомотиви (7 вилучено з інвентарю), іншого рухомого складу пошкоджено 9 (1 вилучено з інвентарю).

Всього за цей період трапилося 29846 транспортних подій, з них 1691 серйозний інцидент.

З цієї кількості подій 7% припадає на господарство перевезень, більше 31 % трапилося у локомотивному господарстві, більше 24% транспортних подій скоїлося у господарстві колії, на вагонне господарство припадає майже 21% таких подій, на господарство автоматики, телемеханіки і зв’язку більше за 5%, у господарстві електрифікації та електропостачання скоїлося майже 7% транспортних подій, у пасажирському господарстві виникло майже 3%, а у комерційному – більше 1% транспортних подій.

Основними причинами транспортних подій є:

- у локомотивному господарстві 23,5% транспортних подій скоїлося з технічних причин, на людський фактор припадає 72,5%. Неякісний деповський ремонт став причиною більше ніж у 52% випадків, неякісний заводський ремонт майже у 8% подій, невірні дії локомотивних бригад були причиною транспортних подій більш ніж у 25%. Несправності основного обладнання тягового рухомого складу у більше ніж 84% спричинені технічними причинами й майже у 16% - людськім фактором.

- у вагонному господарстві 52% транспортних подій через несправності техніки виникли з несправностей гальм, 25% припадає на несправності буксових вузлів колісних пар 64% порушень сталися з причини людського фактору: 44% з них це неякісна промивка двокамерного резервуару і неякісний ремонт (20%);

- у колійному господарстві 71% інцидентів сталися через незадовільне поточне утримання колії, що призводить до зламів рейок, несправності стрілочних переводів, наявності підряд розміщених непридатних шпал, ослабленню стикових та проміжних кріплень, перевищенню допустимих вертикальних та бокових зносів рейок, порушенню норм утримання рейкових кіл за рівнем та шириною, наявністю присадок, пучин, розжижуванню баласних призм.

- у господарстві електрифікації та електропостачання через вину експлуатаційного персоналу дистанцій електропостачання допущено 90% транспортних подій з причини неякісного або неповного виконання планово-попереджувального ремонту, експлуатацію обладнання з порушенням вимог нормативних документів. Причинами пошкодження пристроїв контактної мережі стали: обриви і переломи проводів і тросів 36%; перекриття і руйнування ізоляторів – 7%; пошкодження деталей і затискачів – 23%; пошкодження опорних конструкцій – 2%; розрегулювання контактної підвіски з пошкодженням струмоприймачів – 32%. У пристроях контактної мережі з перевищенням усередненого терміну служби в експлуатації перебуває більше 20% одиниць опор контактної мережі;

- у комерційному господарстві особливу увагу привертає до себе випад, що почастішалися самозаймання сірки при її перевезенні 80% транспортних подій сталося через відсутність контролю за правильністю навантаження вантажу на відкритому рухомому складі з боку працівників станцій. Існує значна кількість подій з причини випаровування і витікання вантажу, які призвели до його втрати;

- у пасажирському господарстві 50% транспортних подій допущені через заміну колісних пар з різних причин – через порушення технології монтажу деталей приводів генераторів, появу повзунів і наварів через несправність гальмівних приладів, невірне регулювання гальмівної важільної передачі, що не було виявлено під час ремонту та обслуговування в пунктах формування поїздів.

43% транспортних подій сталися через невірні дії поїзних бригад і безпосередніх виконавців планових видів ремонту, технічного обслуговування ТО-3 і ТО-1;

  • у господарстві перевезень причинами скоєння транспортних подій є неразрахункове гальмування відчепів (20%), неузгоджені дії працівників (більше 11%), невірні дії працівників при несправностях пристроїв СЦБ, невпевненість у перешкоді для руху (майже 6%), злам головки гальмівного башмака, формування похода з постановкою порожнього довгобазового вагона в середину поїзда, дозвіл на рух при неготовому маршруті (більше 11%), невірні дії чергового по станції при прийманні поїзда за умов нормальної роботи пристроїв СЦБ, переведення стрілки під рухомими складом (майже 11%), невірні дії працівників, що призвели до затримки поїзда (більше 17%), недостатнє закріплення рухомого складу, невидача попередження, невилучення гальмівного башмака;

  • у господарстві автоматики, телемеханіки та зв’язку порушення технологічної дисципліни, неякісне виконання робіт з технічного обслуговування СЦБ стали причинами транспортних подій майже у 60% випадків.

Особливу увагу привертають до себе дорожньо-транспортні пригоди основною причиною яких є порушення водіями транспортних засобів правил проїзду залізничних переїздів.

Пряму загрозу безпеці руху несуть несанкційовані втручання сторонніх осіб у діяльність залізниць: повідомлення про встановлення вибухових пристроїв у вокзалах та інших об’єктах інфраструктури; повідомлення про встановлення вибухових пристроїв у рухомому складі; виявлення вибухових пристроїв у рухомому складі чи на об’єктах інфраструктури; насильство щодо персоналу залізничного транспорту чи учасників залізничного руху; кидання предметів у поїзди під час руху або інший рухомий склад залізничного транспорту, що призвели до: загибелі чи травмування людей; відчеплення рухомого складу від поїздів на шляху прямування внаслідок пошкодження ; перерви у русі поїздів понад 30 хв.; крадіжки чи пошкодження елементів рухомого складу та інфраструктури, що призвели до перерви у русі поїздів понад 30 хв. чи відчеплення рухомого складу від поїздів на шляху прямування; накладання сторонніх предметів на колію, що призвело до наїзду на них рухомого складу залізничного транспорту чи перерву у русі поїздів понад 30 хв.; перекриття руху поїздів сторонніми особами; розкрадання вантажів із вагонів, що призвело до перерви у русі поїздів понад 30 хв., пошкодження рухомого складу залізничного транспорту чи відчеплення рухомого складу від поїздів на шляху прямування.