Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

6.2. Поняття про ризик

Як було наведено вище, ризик є появою обставин, що обумовлюють виникнення надзвичайної ситуації й може бути виражений як сукупний фактор ймовірності виникнення небажаної події та її наслідків [25-27].

Ризик являє собою кількісну характеристику впливу небезпек, які формуються конкретною діяльністю людини, тобто кількістю смертельних випадків, числа випадків захворювання, тимчасової або стійкої непрацездатності (інвалідності), що виникла впливом на людину конкретної небезпеки (електричний струм, шкідлива речовина, рухомий склад, кримінальні елементи суспільства тощо), віднесених на певну кількість мешканців (працівників) за конкретний період часу.

У широкому смислі слова ризик виражає можливу небезпеку, ймовірність небажаної події. Стосовно до проблеми безпеки залізничного транспорту такою подією може бути погіршення здоров’я або смерть працівника залізниці, аварія чи катастрофа рухомого складу або обладнання, забруднення або руйнування екологічної системи, загибель людей або зростання смертності населення, матеріальні втрати від небезпек, що сталися, або збільшення витрат на безпеку.

Значення ризику від конкретної небезпеки можна отримати із статистики нещасних випадків, випадків захворювання, насильницьких дій на членів суспільства за різні проміжки часу: зміна, доба, тиждень, квартал, рік. „Ризик” у теперішній час все, частіше використовується для оцінки впливу негативних факторів виробництва. Це пов’язане з тим, що ризик як кількісну характеристику реалізації небезпек, можна використовувати для оцінювання стану умов праці та економічного збитку, які визначаються нещасним випадком і захворюваннями на виробництві, а отже формувати систему соціальної політики на залізничному транспорті (забезпечення компенсації, пільг, тощо).

Небезпеки можуть бути реалізовані у формі травм або захворювань тільки у тому випадку, коли зона формування небезпек перетинається із зоною діяльності людини. У виробничих умовах цє є робоча зона і зона джерела небезпеки, які перетинаючись утворюють небезпечну зону.

У виробничих умовах розрізняють індивідуальний і колективний ризик.

Індивідуальний ризик характеризує реалізацію небезпек певного виду діяльності для конкретного індивідуума. Показники виробничого травматизму та професійного захворювання, такі як частота нещасних випадків і професійних захворювань є виразом індивідуального виробничого ризику.

Колективний ризик – це травмування або загибель двох або більше людей від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Класифікація джерел небезпеки і рівня ризику смерті людини подана в табл. 6.1 [29,31].

Таблиця 6.1.

Класифікація джерел і рівней ризику смерті людини у промислово розвинених країнах (R – число смертельних випадків люд-! рік-1)

Джерело

Причини

Середнє

Внутрішня середа організму людини

Генетичні і соматичні захворювання, старіння

Природна середа проживання

Нещасний випадок від стихійних лих (землетруси, урагани, повені й ін.)

- повені

- землетруси

- грози

- урагани

Техносфера

Нещасні випадки у побуті, на транспорті, захворювання від забруднення довкілля

Професійна діяльність

Професійні захворювання, нещасні випадки на виробництві ( при професійній діяльності)

Професійна діяльність:

- безпечна

- відносно безпечна

- небезпечна

- особо небезпечна

Соціальне середовище

Самогубства, само- пошкодження, злочини, воєнні дії й т.д.

Використання ризику в якості єдиного індексу шкоди при оцінюванні дії різних негативних факторів на людину у теперішній час застосовується для обґрунтованого порівняння безпеки різних галузей залізничного транспорту і типів робіт їх працівників для аргументації соціальних переваг і пільг для певних категорій працівників.

Досягнення деякого припустимого індексу шкоди ризику є не тільки оцінкою безпеки у будь-якій одній галузі залізничного транспорту, але й для оцінювання зміни цього рівня безпеки у часі й при різних умовах праці. Це також важливо для кількісного встановлення діапазону ризику на залізничному транспорті в цілому так, щоб безпека меж впливу різних виробничих факторів професій могла бути оцінена у частині перспективи професійного ризику взагалі, для його зміни і зменшення. Очікуваний (прогнозує мий) ризик R - це добуток частоти реалізації конкретної небезпеки f на добуток ймовірностей знаходження людини у „зоні ризику” при різному регламенті технологічного процесу [27-31].

, (6.3)

де f – кількість нещасних випадків (смертельних наслідків) від даної небезпеки люд-1 рік-1. Для вітчизняної практики f = , тобто відповідає значенню коефіцієнта частоти нещасного випадку, поділеного на 1000);

- добуток ймовірностей знаходження працівника в „зоні ризику”.

Використання формули (6.3.) для оцінювання ймовірності виробничого ризику зручно тим, що на підставі даних про частоту нещасних випадків можна прогнозувати величину можливого ризику, бо регламент технологічного процесу дає чіткі дані про час взаємодії людини з виробничими небезпеками протягом робочого дня, тижня, року, тобто дозволяє визначити ймовірність знаходження працівника в „зоні ризику”. Такий прогноз дуже корисний при формуванні заходів щодо поліпшення умов праці на виробництві, бо формула (6.3) дозволяє визначити величини ризиків впливу різних негативних факторів конкретного технологічного процесу виробництва, проводити оцінювання значущості кожного фактора цього процесу з позиції безпеки.