Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

5. Заходи, які виконуються після проходження весняних і зливових вод

5.1. Під час весняного огляду колійного господарства, який проводиться начальником дистанції колії, його заступником або го­ловним інженером за участю мостового майстра, старшого дорож­нього і дорожнього: майстрів, а з влаштування водопостачання - начальником дистанції (відділу) водопостачання і санітарно-технічного обладнання за участю майстрів дільниць водопостачання, перевіркою усіх інженерних споруд уточнюються наслідки про­ходження весняних вод та льодоходу.

Разом із причетними територіальними організаціями та організаціями власниками одночасно проводиться перевірка стану гре­бель, тимчасових мостів та інших об'єктів системи зрошення.

Перевірка штучних споруд земляного полотна, де спад високих вод не відбувся до моменту весняного огляду, проводиться додат­ково. Також окремо проводиться огляд споруд в разі пошкоджень їх під час проходжень зливових вод.

5.2. За результатами оглядів начальниками дистанцій колії й на­ чальниками дистанцій (відділів) водопостачання та санітарно- технічного обладнання розробляються й здійснюються заходи з лік­відації наслідків проходження весняних та зливових вод. В першу чергу виконуються такі роботи:

  1. очищення замулених кюветів, нагірних та водовідвідних ка­нав, пазух поза баражними стінками, русел малих мостів та труб;

  2. досипання пошкоджених конусів укосів насипів, регуляцій­них споруд; досипання насипів та піднімання колії в місцях перели­ву через колії;

  3. попереджувальні роботи з яроутворення;

  4. упорядкування поверхневого стоку вод в місцях деформацій земляного полотна;

  5. ремонт пошкодженого укріплення конусів і русел регуляцій­них споруд, укосів та насипів, берегоукріплення;

  1. ремонт бистротоків, очищення та усунення пошкоджень во­добійних колодязів та інших споруд;

  2. очищення, промивання берегових водоприймальних колодя­зів, самотечних ліній та оголовків водозаборів;

  3. очищення шахт, встановлення на місце стаціонарного облад­нання, відновлення автоматизацій насосних станцій та інші роботи, які зв'язані з переходом на стаціонарне обладнання.

Усі пошкодження, які створюють загрозу збереженню споруд і земляного полотна або можуть викликати подальше пошкодження укріплень, необхідно негайно ліквідувати.

5.3. За великих обсягів пошкоджень, а також при виникненні необхідності залучення до роботи ремонтно-будівельних організацій

начальники служб колії і дистанцій (відділів) водопостачання та са­нітарно-технічного обладнання залізниці розробляють заходи з лік­відації пошкоджень, заподіяних льодоходом або паводком. При цьому в разі необхідності коректуються плани капітального ремонту інженерних споруд.

Заходи затверджуються керівництвом залізниць.

Контроль за виконанням зазначених робіт здійснюють служби колії, відділки залізниць (регіональні представництва з перевезень пасажирів та вантажів, дорожні центри управління) та відділи водо­постачання і санітарно-технічного обладнання залізниць

Додаток 5

Затверджено

наказом Укрзалізниці

від 15.12.2000 № 582-Ц