Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие Кацман.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
18.54 Mб
Скачать

Про дорожньо-транспортні пригоди на залізничних переїздах і коліях поза переїздами на _________________ залізниці (назва залізниці)

Дата ____________

п/п

Необхідні дані щодо випадку

Заповнюється при надходженні відомостей щодо випадку

1

Дата та час

2

Залізниця, дирекція залізничних перевезень

3

Область

4

Перегін, станція

5

З черговим або без чергового

6

Обладнаний сигналізацією або необладнаний

7

Як працювала сигналізація

8

Номер поїзда, сполучення, локомотив, прізвище машиніста, в якому депо працює, транспорт збито поїздом або він в'їхав у бік поїзда

9

Транспорт особистий чи службовий, назва міністерства чи інший орган виконавчої влади, тип транспорту, державний номер

10

Водій (П.І.Б.), рік народження, де і ким працює, де мешкає

11

Нанесений збиток залізниці

12

Пошкодження автотранспорту

13

Наслідки ДТП: загинуло (осіб), травмовано (осіб)

13.1

Жертви, хто постраждав, хто і куди направлений до лікарні

14

Хто із залізничників розслідував випадок ДТП

15

Хто із працівників ДАІ розслідував випадок ДТП (посада, звання, прізвище)

16

Наявність вини залізниці

ЦРБ ____________________ ______________________

(підпис) (П.І.Б.)

Довідку підготував черговий ЦРБ __________ _______________ Телефон:__________

(підпис) (П.І.Б.)

Звіт (оперативну інформацію), щодо стану руху при перевезеннях небезпечних вантажів надають за такою формою:

Кому подається: Управління безпеки транспорту

Міністерства транспорту та зв'язку України

Ким подається: Головним комерційним управлінням

Адреса: 03049, м. Київ, вул. Тверська, 7

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ

про стан безпеки при перевезенні небезпечних вантажів залізничним транспортом

за _______________________ 20__ року

(наростаючим підсумком)

п/п

Показники

За 20__ рік

За 20__ рік

Питома кількість аварійних ситуацій на 1 млн. приведених ткм

Класи-фікація аварійних ситуацій

Кількість аварійних ситуацій

Втрачено небезпек-ного вантажу (тонн)

Мате-ріальний збиток

(тис. грн.)

Кількість аварійних ситуацій

Втрачено небезпек-ного вантажу (тонн)

Мате-ріальний збиток

(тис. грн.)

1

Катастрофи

2

Аварії

3

Серйозні інциденти

4

Інциденти

5

Порушення

6

Витікання вантажу

7

Випарову-вання вантажу

8

Розсипання вантажу

9

Самозаго-ряння вантажу

10

Інші аварійні ситуації

Усього

Керівник ________________

(підпис)

При службовому розслідуванні повинні бути з'ясовані всі обставини, через які відбулась транспортна подія, її причини, наслідки та виявлені винні у цьому особи.

У разі потреби проведення експертних досліджень та випробовувань при розслідуванні катастроф, аварій та серйозних інцидентів їх проводять із залученням комісії незалежних експертів, інших наукових організацій залізничного транспорту в установленому порядку. Необхідні дослідження та випробовування проводяться за визначенням та під контролем Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці.

Рішення щодо остаточної класифікації та причин транспортних подій приймає начальник Головного управління безпеки руху та екології - Головний ревізор з безпеки руху поїздів і автотранспорту Укрзалізниці.

Керівники відповідного структурного підрозділу залізниці, на території якого сталася транспортна подія, несуть відповідальність за збереження вантажів, а також деталей верхньої будови колії, рухомого складу та інших предметів, які можуть мати значення при з'ясуванні причин транспортної події, протягом усього періоду службового розслідування.

Рішення про направлення зазначених матеріальних доказів на дослідження чи випробовування і термін їх зберігання приймають перші керівники залізниць за погодженням з Головним управлінням безпеки руху та екології.

На місці транспортної події у період розслідування вилучають швидкостемірну стрічку локомотива (начальник локомотивного депо або ревізор з безпеки руху у локомотивному господарстві, головний ревізор із безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці чи дільниці залізниці), натурний лист поїзда, довідку про забезпечення поїзда гальмами, бланки із записом попереджень про обмеження швидкості руху та журнал технічного стану локомотива.

На місці випадку складають схему зруйнованої колії та розташування рухомого складу і вантажу, слідів сходів рухомого складу з рейок із прив'язкою до кілометра та пікетів початку сходів місця зупинення локомотива та окремих груп вагонів. Проводять фотографування або відеозйомки наслідків випадку, пошкоджень колії, рухомого складу, вантажу, знайдених на колії сторонніх предметів або деталей рухомого складу, деформованих та зламаних деталей, перекритих кранів тощо. Складають акти огляду місця сходу, технічного стану рухомого складу, колії, контактної мережі, пристроїв СЦБ, зв'язку та інших пристроїв, що мають значення при встановленні причин порушення безпеки руху (зазначені акти підписують керівники причетних підрозділів залізниці, які першими прибули на місце події). Також складають акти огляду головної та хвостової частин поїзда, які не сходили з рейок, із зазначенням включення автогальм та положенням режимів у повітророзподільниках. Відбирають письмові (у потрібних випадках і аудіозаписи) пояснення від осіб, причетних до скоєної події, а також відомості від інших працівників та свідків, що можуть бути використані для встановлення причин порушення безпеки руху. Установлюють та фіксують погодні умови в момент порушення безпеки руху.

Відповідальними за проведення операцій, що входять у процес розслідування, є головні ревізори з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці та дільниці залізниці.

Додаткове пошкодження рухомого складу та вантажів при відбудовних роботах, викликане потребою найшвидшого відновлення руху, може бути допущене лише з дозволу начальника залізниці у разі, якщо за терміном проведення відбудовних робіт з ліквідації наслідків сходу рухомого складу на головних коліях прямі збитки можуть перевищити вартість нового рухомого складу, однотипного тому, що зійшов з колії, або його додаткового ремонту. У цьому випадку наслідки від пошкодження рухомого складу не впливають на класифікацію випадку. Надання такого дозволу оформлюють письмовим наказом, копію якого надають до Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці.

Відповідальними за збереження деталей, предметів з місця події, об'єктивність розслідування і правильність класифікації транспортних подій, своєчасне і повне оформлення матеріалів розслідування і подання їх у визначений термін в управління залізниці є керівники структурних підрозділів, начальник дирекції залізничних перевезень та головні ревізори з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниці і дільниці залізниці.