Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

3.3.2. Політика ціноутворення

Як вже зазначалося, ТзОВ «Едельвейс» знаходиться в живописному куточку міста Львова. Недаремно ще при колишньому Союзі тут було паломництво туристів. На третьому поверсі будівлі розташований рес­торан, меню якого пропонує як національну, так і європейську кухні. У готельних номерах є супутникове телебачення. Комплекс «Едельвейс» розміщений на території, яка входить в архітектурну заповідну зону міста.

Сформулюємо три основні цілі ціноутворення, що є найбільш важ­ливими для комплексу:

  • підтримання іміджу;

  • одержання максимального прибутку;

  • стати лідером по якості готельних послуг та послуг харчування і дозвілля.

Виходячи з цілей, будемо дотримуватися стратегії: висока якість — висока ціна.

Сьогодні, коли практично відсутні виміри еластичності попиту та ціни, в якості базового методу ціноутворення обираємо метод «встано­влення ціни на підставі рівня поточних цін». У відповідності з цим ме­тодом за основу розрахунку ціни реалізації продукції обрано ціни на розміщення в аналогічних закладах, а не власні витрати виробництва.

Подібна стратегія дозволяє отримати максимальний прибуток за ра­хунок використання високого рівня сформованих цін.

Надалі на підставі маркетингових досліджень передбачається мож­ливе підвищення цін на основі визначення еластичності (чутливості) попиту на дані види послуг, у т. ч. залежно від:

  • присутності на ринку аналогічних послуг конкурентів (у т. ч. ни­зької якості);

  • можливої реакції споживачів на відносно невелику або значну зміну цін, пов'язана зі зміною (або без змін) якості послуг.

Причини можливого коригування цін в ході реалізації проекту:

  1. Збільшення собівартості (наприклад, зміна вартості енергоносіїв тощо).

  2. Зміна ринкової кон'юнктури.

400

3. Співвідношення рівня попиту та виробничих потужностей ТзОВ «Едельвейс» щодо надання послуг та диверсифікації бізнесу.

Цінова політика ТзОВ «Едельвейс» має можливість як збільшити, так і зменшити ціну без суттєвого впливу на план надходжень.

ЦІНИ ЗА ПРОЖИВАННЯ В ГОТЕЛЬНОМУ КОМПЛЕКСІ «ЕДЕЛЬВЕЙС»

Категорія номера

Ціна за добу, дол. США

Однокімнатний двомісний «люкс»

70,00

Апартаменти (двокімнатний двомісний «люкс»)

100,00

3.3.3. Стратегія просування послуг на ринку

Комплекс «Едельвейс» розташований у Львові, який є одним із центрів туризму та бізнес-інтересів в Україні. Побудувавши готельний комплекс та забезпечивши якісний сервіс у ньому, ми обрали свій сег­мент на ринку готельних та туристично-рекреаційних послуг. Це бізне­смени, керівники фірм, іноземці та люди з високим та середнім рівнем доходів.

«Едельвейс» у своїй роботі використовує технологію гостинності — виробництво послуг, якість яких визначається створенням комфортних умов середовища гостинності, проявом персональної уваги до гостя.

Сукупна взаємодія умов гостинності в єдиному технологічному процесі виробництва послуг координується розробленою «моделлю го­стинності», складові якої «гість — послуга — середовище» лягли в ос­нову розробки концепцій гостинності: технологічної, гуманітарної, ко­мерційної. Виходячи із розробленої «моделі», підприємство вже має попередні домовленості з багатьма туристичними фірмами України. Географія туристів, відпочиваючих — Україна, Росія, країни Централь­ної Європи (Польща, Австрія), Канади, США.

Всі номери обладнанні за міжнародними стандартами. Якісний сер­віс працівників готелю зробить комплекс «Едельвейс» одним із лідерів на ринку готельних послуг у Львові. Від рівня запропонованих цін та сервісу і формується наш споживач.

Насправді готельний номер — це основне, що необхідно для корот­кочасного відпочинку людині, що опинилася далеко від рідного дому. Номер має бути красивим, теплим, затишним, зручним, мати «душу», неповторність.

Комфорт активно впливає на наше самопочуття і життєдіяльність. Відомо, що сама людина зміняються повільніше, ніж мода. Тому осно­вні вимоги до комфорту в готелі залишаються практично постійними. Насамперед, це режим температури, вологості і швидкості повітря, що регулюються системами обігріву, теплозахисту і повітрообміну, а та­кож відсутність зайвого шуму.

262,(

401

Компанія «Master Card» провела дослідження, в якого респонденти мали дати відповідь на запитання: «За рівних умов місцезнаходження, цін і чистоти готелю, які фактори є найбільш важливими при ухваленні рішення». Були отримані такі відповіді:

  • наявність ресторану — 32 %;

  • рівень якості обслуговування — 22 %;

  • облаштування кімнат — 14 %;

  • наявність тренажерів та устаткування для відпочинку — 14 %;

  • контингент гостей — 11%;

  • попередній досвід — 10 %;

  • безпека — 3 %.

Крім вищенаведених заходів, ТзОВ «Едельвейс» матиме свою Web-сторінку. Це спеціалізована інформаційна база, що містить інформацію про готельний комплекс. Будь-яка організація чи фізична особа, яка має доступ до мережі Інтернет, у будь-який час, не виходячи з офісу чи з дому, може отримати оперативну ділову інформацію.

Сьогодні, коли ринкові відносини нестабільні, діапазон цін значний, купівельна спроможність підвищується, споживачеві необхідна інфор­мація для прийняття рішення. Бізнесові структури, в свою чергу, по­требують інформаційної підтримки в розширенні ринків збуту, аналізі попиту, що стає можливим внаслідок спільної роботи.

Web-сторінка ТзОВ «Едельвейс» містить таку інформацію:

  • інформацію про готельний комплекс «Едельвейс»;

  • асортимент послуг;

  • ціни на номери;

  • місце реалізації, адреси й телефони ТзОВ «Едельвейс». Переваги очевидні:

  • Зручності користування. Потенційний клієнт або партнер безкош­товно, відвідавши Web-сторінку, отримає всі дані.

  • Оперативність. Отримати потрібну інформацію можна саме тоді, коли це необхідно.

  • Реальність. Інформація постійно оновлюється.

• Повнота. На запит видається вся інформація, що є в базі даних. Доступність. Інформація завжди доступна (24 години на добу, 365

днів на рік) на сайті ТзОВ «Едельвейс» в мережі Інтернет за адресою http://www.edelvejs.com.

Однією з цілей Web-сторінки є формування потреби в готельних послугах або створення і підтримка інтересу до нього. Служба ТзОВ «Едельвейс» працює зі споживачами й партнерами, у яких вже сформо­вана потреба в послугах. Він отримує повний обсяг необхідної інфор­мації і приймає рішення.

Web-сторінка ТзОВ «Едельвейс» — принципово інший вид комуні­кації, ніж реклама в засобах масової інформації (ЗМІ). «Едельвейс» ін­формаційно забезпечує зустріч продавця, який шукає покупця на свій товар, і покупця, який, в свою чергу, шукає потрібний йому товар. Та­ким чином, інформаційне обслуговування на Web-сторінці ТзОВ «Еде-

львейс» само по собі є ефективним і перспективним способом просу­вання на ринку і не конкурує з рекламою в ЗМІ, оскільки має інші цілі.