Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

7.11. Попит та пропозиція в маркетингу

Функціонування будь-якого товарного ринку відображається за допомогою низки характеристик, основними з яких є попит та пропозиція. З позицій маркетингу, попит та пропозиція є голо­вними об'єктами постійного спостереження, детального вивчен­ня і, в окремих випадках, маніпулювання з боку фірми (напри­клад, формування смаків споживачів, а значить, і можливого попиту за допомогою реклами, паблік рілейшнз). Успіх фірми в усіх її починаннях залежить від того, наскільки точно і вчасно проводять маркетингові дослідження попиту та пропозиції на пе­вному сегменті ринку, наскільки точно спрогнозировано їхні майбутні зміни.

Функції попиту та пропозиції характеризують залежність цих категорій від їх визначальних факторів. Функцію попиту чи пропозиції можна зобразити так:

J>=/(Xi,X2, Х3...,ХП),

де у — попит (чи пропозиція) якого-небудь товару (послуги);

х\, Х2,хз...рс„ — чинники, що впливають на попит (пропозицію).

Попит. Характеризує кількість продукції (товарів і послуг), яку споживачі хочуть і можуть купити за певною ціною впро­довж певного часу дії ціни. На попит, окрім ціни, впливають:

  1. смаки споживачів;

  2. доходи споживачів;

  3. ціна на товари-замінники;

  4. очікування споживачів.

Споживчий попит визначають за допомогою низки характери­стик товарного споживання й опитувань покупців, а також екс­пертного і кон'юнктурного оцінювання. Він також може бути кі­лькісно виражений як потенційний обсяг покупки.

У господарській практиці зазвичай виокремлюють такі види попиту:

• макропопит, тобто попит на великі, об'єднані за тією чи ін­шою ознакою групи товарів (послуг), і мікропопит — попит на окремі види товарів (послуги);

" 205

  • міський і сільський попит, тобто попит окремих соціальних груп населення;

  • задоволений і незадоволений попит;

  • умовно задоволений попит, коли товари (послуги) придбані, але вони нижчої якості або іншого виду;

  • відкладений попит, коли покупка відкладена до нагрома­дження певної суми грошей;

  • чітко сформульований попит;

  • альтернативний попит;

  • імпульсивний або спонтанний попит та ін.

Для вивчення попиту використовують різні методи. Зокрема, один із практичних способів вивчення — ведення журналів облі­ку попиту, у які постійно записують незадоволені запити покуп­ців. Зміст іншого полягає у порівнянні асортиментної структури продажу і надходження. Для вивчення попиту застосовують та­кож опитування покупців (усні чи письмові), виставки-продажі та інші заходи.

Пропозиція. Характеризує кількість продукції (товарів і по­слуг), яку виробники хочуть і можуть продати за певною ціною впродовж певного часу дії ціни.

На пропозицію також впливають:

  • технологія виробництва (якщо технологія прогресивна, то зменшується собівартість);

  • ціна на робочу силу, основні й обігові фонди, ресурси, при зниженні цін на які також зменшується собівартість продукції;

  • кількість виробників (що їх більше, то більше пропозицій товарів і послуг);

• податки (підвищення податків знижує пропозицію). Попит та пропозиція— основні характеристики ринку, що

впливають на його стан і є головними орієнтирами на всіх етапах маркетингу, завдання якого — точно «сигналізувати» про зміни попиту та пропозиції, використовуючи цю інформацію з макси­мальною вигодою для фірми.