Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

6.3.2. Інформація як матеріал комунікацій та її види

Інформація— це сукупність повідомлень, які відображають конкретний стан явища, події, виробничо-господарської діяльно­сті. Інформацію можна класифікувати за певними ознаками. За повнотою охоплення явища: повна, часткова, надлишкова; за пе­ріодом дії. разова, періодична, довгострокова, постійна; за зміс­том: адміністративна, фінансова, бухгалтерська, довідкова, конструкторська, технологічна, інша; за достовірністю: достові­рна й недостовірна.

В. Зігерт та Л. Ланг описують поняття тотальної інформації. То­тальна інформація — це не лише фрази, почуті або прочитані, а сукупність «сприйнятого сигналу»: тон та інтонація голосу, настрій і зовнішній вигляд передавача, довколишня обстановка, навіть спо­гади та асоціації. Ефект комунікації залежить від низки соціально-психологічних факторів, що мають місце в процесі передачі та

"77* 163

сприйняття інформації, які є її складовими. Особливо сильно вони проявляються при мовній (словесній) передачі інформації. При цьому задіяні три канали її передачі та сприйняття кожною люди­ною: емоційний, нормативний та канал знань. Емоційний канал те­стує інформацію, що надходить, на відповідні асоціації, настрій, важливість тощо. Наприклад, сприйняття інформації доповідача за­лежатиме від постановки його мови, зовнішнього вигляду, віку й посади, тобто від емоційних елементів. Крім того, велике значення матиме його поведінка, жести, міміка, тобто відповідність певним соціальним та особистим нормам, які прийняті в тому чи іншому колективі чи навіть суспільстві. Все це входить в поняття нормати­вного каналу сприйняття й передачі інформації. І нарешті, в каналі знань відбувається оцінка змісту інформації, її призначення, що є найважливішим. Мета передачі інформації саме в тому й полягає, щоб вона набула якості знань у тих, для кого вона призначена. Але ця якість буде недостатньою або інформація сприйматиметься на­багато важче й довше, якщо передаватиметься без відповідних емоційних та нормативних складових.

Зв'язок між цими каналами того, хто передає інформацію, та того, хто її сприймає, називається трансакціями. При передачі інформації дуже важливо постійно аналізувати трансакційні зв'язки. Адже якщо в інформації домінувамути емоційна й но­рмативна складові, то може і не відбутися її сприйняття отри­мувачем.

Отже, тепер можна сказати, що комунікація — це не лише си­стема, яка забезпечує обмін інформацією між її членами, а й вза­ємні поставки емоційних елементів і ціннісних уяв.

У комунікаційних процесах постійно виникають шуми. Інфо­рмаційний шум — це те, що деформує інформацію, її зміст (від­хилення, помилки тощо). Отже, слід враховувати можливі неточ­ності. Як правило, відправлена інформація ніколи не співпадає з отриманою. Є зона попадання (відправлено й отримано), є части­на сигналу, що не дійшла до адресата (відправлено, але не отри­мано), і є найбільш загадкова частина — щось доходить до адре­сата, не будучи відправленим. Тому при передачі інформації слід бути максимально точним і уважним.