Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

3.2. Аналіз цін основних конкурентів

Ціни на номерний фонд основних конкурентів викладені в додатку 19.

3.3. Маркетингова стратегія

В умовах сучасного ринку України зі зростанням кількості конку­руючих організацій істотно зростає роль і значення маркетингових під­ходів в організації і просуванні послуг на ринку. Крім того, зростає роль і значення діяльності по формуванню сприятливих для фірми від­носин із громадськістю («паблік рілейшнз»), а також цілеспрямованих і широкомасштабних рекламних кампаній. За умов наявності вибору споживачі хочуть мати справу з тим, кого добре знають і чия репутація не викликає сумнівів.

Виходячи з вищевикладеного, сформулюємо пропозиції щодо про­ведення робіт в області маркетингових заходів і по стимулювання збуту (відранжованих за значимістю):

  1. Політика обслуговування, навчання персоналу.

  2. Політика ціноутворення.

  3. Створення фірмових проспектів.

  4. Public relations:

  • визначення меж суспільної прийнятності ціни і якості послуг;

  • об'єктивність реклами;

  • стиль роботи і поводження працівників комплексу;

  • організація виступу керівників у пресі, на телебаченні тощо;

396

  • спонсорування суспільнозначимих заходів (конкурси, фестивалі тощо), доведення фактів спонсорування до широких мас населення;

  • добродійність;

5. Створення фірмового стилю.

Очевидно, що хоча з точи зору практики маркетингу це мінімально необхідний обсяг дій, усе-таки його реалізація потребуватиме значних витрат і часу, тому необхідно виділити з перерахованого, що найбільш необхідні заходи і почати з їх реалізації (обмеживши витрати на прове­дення маркетингових заходів).

3.3.1. Реклама

Реклама в пресі Реклама в пресі — один із найчастіших засобів, що використову­ються для поширення рекламної інформації. Реклама в пресі в сукупно­сті займає до 85 відсотків рекламного бюджету ТзОВ «Едельвейс». Внаслідок своєї оперативності, повторюваності, широкого охоплення ринку вона є одним з найефективніших засобів поширення реклами.

Реклама в пресі включає в себе найрізноманітніші рекламні матері­али, що публікуються в періодичних виданнях. їх можна поділити на дві основні групи: рекламні оголошення і публікації оглядово-рекламного характеру. Це різні статті, репортажі, огляди, які несуть іноді пряму, а іноді непряму рекламу. Практика показує, що публікації оглядово-рекламного характеру містять в собі величезні можливості для ефективного впливу на потенційного клієнта підприємства.

Для того щоб реклама в пресі досягла бажаної групи потенційних клієнтів, обираємо найбільш популярні видання.

При аналізі видання вивчаємо такі моменти:

• зміст матеріалів, що друкуються та їх цінність для потенційних

клієнтів;

  • читацька аудиторія;

  • тираж;

  • періодичність виходу;

  • витрати;

  • можливість використання кольору.

Для кращого психологічного впливу рекламний матеріал буде про­понуватися читачеві через певні проміжки часу. Це дозволить створити в його свідомості досить стійкі асоціації і сприятиме запам'ятову­ванню.

За даними незалежних досліджень, найпопулярнішими виданнями у

сегменті ринку, який нас цікавить, є:

397

  • газета «Високий Замок» (за поданням РА «Інтер-Захід»);

  • журнал «Галицькі контракти»;

  • журнал «Бізнес»;

  • журнал «Компаньйон»;

  • журнал «Наталі».

Друкована реклама

Друкована реклама — є однією із найважливіших засобів поширен­ня рекламної інформації підприємства. На відміну від реклами в пресі, розміщення відповідних матеріалів в друкованих виданнях не накладає таких обмежень з точки зору місця. Це дозволяє давати докладні роз'яснення і вичерпні описи.

У друкованій рекламі образотворчим і текстовим способом просу­вають інформацію про існуючі можливості обслуговування клієнтів. Для підвищення привабливості друкованої продукції ТзОВ «Едель­вейс» буде використовувати барвисті високоякісні фотографії комплек­су та інших об'єктів.

До друкованої реклами відносяться:

  • каталоги;

  • проспекти і брошури;

  • буклети;

  • плакати;

  • рекламні листівки;

  • рекламно-подарункові видання.

Аудіовізуальна реклама

Аудіовізуальна реклама включає в себе рекламні відеофільми. Рекламні відеофільми будуть використовуватися як у комерцій­ному, так і в некомерційному прокаті. Класифікація відеофільмів:

  • рекламні фільми (тривалістю від 1 до 3 хвилин);

  • рекламні ролики (тривалістю від 15 секунд до декількох хвилин).

Радіо- і телереклама

Як відомо, радіо- і телереклама є найбільшмасовим засобом поши­рення реклами.

Радіореклама володіє низкою переваг:

• можливість забезпечити як широкий обхват, так і спрямування ре­ кламних повідомлень конкретній цільовій аудиторії. Це досягається за допомогою закупівлі ефірного часу в певних радіопередачах або випу­ ском реклами в певний час доби;

  • здатність, на відміну від реклами в пресі, справляти потужний вплив на почуття і настрій людей, створювати в їхній уяві уявні образи (це забезпечується за допомогою музики, звукових ефектів, відповідно­го тону оголошення);

  • порівняно недорога і особлива оперативність (в принципі, рек­ламне повідомлення може піти в ефір відразу ж після надходження в редакцію).

398

ТзОВ «Едельвейс» буде використовувати такіі види радіореклами:

  • радіооголошення — інформація, яка повідомляється диктором;

  • радіоролик — спеціально підготовлений постановочний (ігровий)

радіосюжет.

На відміну від інших засобів реклами, телереклама володіє низ­кою специфічних рис. Передусім, телебачення має широкі можливості здійснювати цілеспрямований вплив і викликати бажану реакцію гля-дацької аудиторії. Завдяки комбінації зображення, кольору, руху і зву­ку досягається високий ступінь привернення уваги.

ТзОВ «Едельвейс» серед найпоширеніших видів телевізійної реклами буде використовувати: телевізійні рекламні ролики, оголошення, телере­портажі і передачі, а також телезаставки в перервах між передачами. Доцільно прокрутити відеоролики на таких каналах: «1+1» та «Інтер»— вони охоплюють всю Україну. 15-секундний відеоролик, який анонсує готельний комплекс «Едельвейс» і високу якість послуг ТзОВ «Едельвейс».

Крім того, для підвищення іміджу готельного комплексу «Едель­вейс» необхідно створити відеофільм тривалістю 3—5 хв., фрагмен­ти з якого будуть використані для показу в «Подробностях» на ТК «Інтер», у «Сніданку з 1+1», та на інших каналах за потребе. Відео­фільм міститиме інформацію про готельний комплекс «Едельвейс», асортимент і високу якість послуг, фрагменти з прес-конференції, яка буде проведена за день до його відкриття. У «Сніданку з 1+1» буде організоване інтерв'ю з одним із топ-менеджерів ТзОВ «Едель­вейс».

Рекламні сувеніри Дієвим засобом популяризації підприємства є рекламні сувеніри. Вони використовуються для охоплення заздалегідь обраної цільової аудиторії шляхом безкоштовної роздачі, без будь-яких зобов'язань приймаючої сторони. Солідність фірми, її увагу до своїх ділових парт­нерів і споживачів забезпечують сприятливе, а часто й пріоритетне ста­влення до неї.

Виділимо три основні категорії рекламних сувенірів:

  • фірмові календарі (настінні, настільні, кишенькові);

  • вироби з надписами (різні предмети утилітарного призначення: ручки, записники, блокноти, запальнички, шапочки, майки тощо);

« ділові подарунки (бізнес-папки тощо).

Якщо перші дві категорії сувенірної реклами розраховані на широку аудиторію, то останню ТзОВ «Едельвейс» використає, як правило, в ході ділових зустрічей керівників підприємства зі своїми партнерами.

Обов'язковими атрибутами художнього оформлення рекламних су­венірів будуть товарний знак підприємства, його адреса, а іноді й інші

реквізити.

399

Найефективнішою рекламою є участь у виставках та реклама в газе­тах, що виходять великим тиражем.

Комп 'ютеризована реклама

Комп'ютеризована реклама в найближчому майбутньому, за оцін­ками фахівців, може витіснити всі засоби реклами. її головні переваги і недоліки одночасно — майже незмінна кількість абонентів-споживачів в комп'ютерних мережах і базах даних (хоча кількість абонентів не­ухильно зростає, але по відношенню до їх загальної кількості цим мож­на нехтувати). До безперечних переваг відноситься те, що на замовлен­ня ТзОВ «Едельвейс» реклама може знаходитися в комп'ютерній мережі практично будь-який час, а вартість підключення і розміщення реклами порівняно невисока.