Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

6.1. Методи менеджменту

Методи менеджменту— це сукупність способів і прийомів впливу на колектив та окремих працівників з метою досягнення

цілей організації.

Після встановлення цілі управління необхідно знайти най­більш ефективні шляхи та методи їх досягнення. Іншими слова­ми, якщо при визначенні цілей треба відповісти на запитання «чого необхідно досягти?», то наступним буде «як найбільш ра­ціонально досягти мети?». Таким чином, виникає необхідність у формуванні арсеналу заходів, які забезпечать досягнення цілей

управління.

Важливим елементом процесу управління є наявність про­гресивних методів та їх уміле використання. Це передумова ефективності господарських процесів. Методи управління по­кликані забезпечити високу ефективність діяльності колекти­вів, їх злагоджену роботу, сприяти максимальній мобілізації творчої активності кожного працівника. Цим вони відрізня­ються від усіх інших технічних та технологічних методів, які використовуються при вирішенні комплексних виробничо-господарських завдань.

Особлива роль методів управління полягає в тому, щоб ство­рити умови для чіткої організації процесу управління. Таким чи­ном, зміст поняття «методи менеджменту» є змістом управління й належить до основних його категорій.

Формування цілеспрямованого впливу на трудові колективи безпосередньо пов'язане з мотивацією, тобто поведінкою люди­ни в колективі в процесі роботи. В системі факторів, що визна­чають поведінку людини, найбільше значення відіграють потре­би та інтереси. Мотив орієнтує людину в конкретній ситуації, суттєво впливає на її поведінку.

132

Звідси дуже важлива вимога до методів управління: вони по­винні мати свою мотиваційну характеристику, що визначає на­прям діяльності підприємства.

Ефективність застосування методів менеджменту залежить від рівня кваліфікації керівних кадрів, що обумовлює необхідність їх систематичної та цілеспрямованої підготовки й повсякденного використання цих методів.

Усі методи менеджменту класифікуються таким чином:

  • економічні;

  • організаційно-розпорядчі (адміністративні);

  • соціально-психологічні.

Група економічних методів об'єднує всі ті методи, за допомо­гою яких здійснюється вплив на економічні інтереси колективів і окремих його членів. До них належать довго, середньо- та корот­котермінові техніко-економічні плани, ціни, фінанси, податки, кредити, економічні стимули, бюджет.

Техніко-економічні плани впливають на працівників шляхом їх побудови за тривалістю дії, рівнем впливу та змістом.

Місячні, квартальні, річні та іншої тривалості плани вплива­ють на ритмічність виробничо-господарської діяльності, якість продукції, положення організації на ринку тощо, їх вплив на пра­цівників створює атмосферу зайнятості, неперервності трудових процесів, стабільності у виготовленні продукції та наданні по­слуг.

Застосування планів на рівні організації, підрозділів, служб тощо дає можливість забезпечити вплив на відповідні групи пра­цівників. Очевидно, що план організації впливає на її керівників (директора, його заступників), а план відділів— на керівників відділів. Для забезпечення впливу на всі групи працівників, від­повідно, використовують плани для секторів, бюро, дільниць і навіть для конкретних працівників у вигляді норм праці (норм виробітку, часу, обслуговування та чисельності).

Для забезпечення конкретних зрушень в організації відповід­но формують техніко-економічні плани: добираються показники, визначаються умови їх досягнення, способи доведення до вико­навців та контролю тощо. Так, з метою залучення додаткових ка­піталовкладень доцільно розробити план інвестиційної діяльнос­ті підприємства, показниками якої будуть обсяги інвестицій (у гривнях, доларах, євро), напрями використання коштів, розмір очікуваних прибутків тощо.

Економічні плани базуються на використанні матеріальних стимулів (тарифних ставок, посадових окладів, доплат, надбавок,

133

премій), дивідендів, цінних подарунків, дотацій, компенсацій, пільг тощо.

Фінанси як спосіб досягнення максимального прибутку орга­нізації впливають на працівників шляхом створення і викорис­тання централізованих і децентралізованих грошових коштів, ін­вестицій тощо. Аналогічний вплив має кредит як спосіб тимчасової передачі грошових коштів, товарів та інших ціннос­тей на умовах повернення та платності (у вигляді плати за кре­дит). При цьому слід пам'ятати, що існує можливість застосову­вати банківські та комерційні види кредитів.

Вплив через податки сприяє регулюванню взаємовідносин держави з організаціями та громадянами, а також з іноземними фізичними та юридичними особами. Одночасно податки є основ­ним джерелом формування та поповнення доходної частини бю­джету держави.

Використання бюджету як грошового виразу збалансованості доходів і витрат за конкретний період дає можливість впливати на процеси зменшення витрат на виробничо-господарську діяль­ність, пошук шляхів збільшення доходів, створення режиму еко­номії тощо.

Вплив через ціни стимулює виробництво необхідної кількості товарів (послуг), сприяє фінансовій стабілізації, структурним змінам в організації, активізує інвестиційну та інноваційну дія­льність.

Організаційно-розпорядчі методи спрямовані на викорис­тання мотивів трудової діяльності як почуття обов'язку, відпо­відальності, в тому числі адміністративної. Ці методи визна­чаються прямим характером впливу: будь-який регламе­нтуючий чи адміністративний акт належить до обов'язкового використання.

Організаційні дії є способом впливу через документи тривалої дії. Вони здійснюються шляхом:

  • організаційного регламентування, тобто через закони, дек­рети, положення, статути, укази, постанови тощо;

  • організаційного інструктування через інструкції, правила, вимоги;

  • організаційного інформування за допомогою актів, протоко­лів, доповідних записок, службових листів, телеграм, телефоно­грам, заяв.

Розпорядчі дії є способом короткотермінового впливу через усунення недоліків, відхилень тощо в ході виробничо-госпо­дарської діяльності.

134

Розпорядчі дії реалізуються:

  • наказами (їх віддають директор, його заступники);

  • розпорядженнями (прерогатива начальників підрозділів, служб), які мають на меті виконання наказів;

  • вказівками (застосовують усі менеджери), основним при­значенням яких є виконання наказів і розпоряджень.

Розпорядчі документи оформляються певним чином. Так, у наказі виділяють розділи «Констатую», «Наказую», а в розпоря­дженні і вказівці — «Констатую» і «Пропоную».

Дисциплінарні дії зазначають відповідно до конкретних ситу­ацій у вигляді зауважень, доган, переміщення посадових осіб, звільнення тощо.

Соціально-психологічні методи управління базуються на ви­користанні соціального механізму, що діє в колективі, до складу якого входять неформальні групи, роль і статус особистості, сис­тема взаємовідносин, соціальні потреби, інші соціальні аспекти.

Вплив соціальних планів здійснюється шляхом створення умов праці, забезпечення відпочинку, організації побуту, медич­ного обслуговування тощо.

Моральні стимули застосовують у вигляді нагородження, присвоєння звань тощо.

Методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в них забезпечують вплив на засадах добору його членів за характером, стажем роботи, національністю тощо. Це також призначення керівників на посади, розміщення кадрів на робочих місцях та ін.