Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
455-turistichniy-biznes-malysyka.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

6.4.2. Стилі керівництва та типи менеджерів

знаходиться на високому рівні зрілості, де встановилися порядок і дисципліна.

Анархічний стиль керівництва має місце тоді, коли керівник самовідмежовується від процесу керівництва. Цей стиль може бути доречним у тому випадку, якщо колектив «доріс» у своєму розвитку до того, що може ефективно діяти на засадах самоупра­вління.

Вибір стилю керівництва обумовлюється дією різноманітних факторів, серед яких головну роль відіграє ситуація. Частота за­стосування відзначених стилів керівництва різна. Найбільш роз­повсюдженим вважається демократичний стиль. Менеджер по­винен відчувати ситуацію і вибирати такий стиль у своїй діяль­ності, потребу в якому відчувають його підлеглі.

Особливості взаємодії членів колективу з приводу прийнят­тя й реалізації рішень формують стиль керівництва. Він обу­мовлюється особливостями розпоряджувально-владних взає­мин у колективі, в залежності від співвідношення яких він може бути директивним (авторитарним), демократичним і ана­рхічним.

Для директивного стилю керівництва характерне усунення підлеглих від участі у виробленні та прийнятті рішень, відсутно­сті у них можливості проявляти власну ініціативу та самостій­ність. Він базується на тому, що авторитарний керівник має до­статньо влади, щоб нав'язати свою волю виконавцям. Цей стиль керівництва більше влаштовує «людину X», згідно з теорією Мак-Грегора. Автократ централізує повноваження, структурує роботу підлеглих, здійснює психологічний тиск на них, застосо­вує погрози. Якщо він використовує винагороди, то його назива­ють доброзичливим автократом.

Для демократичного стилю керівництва характерна участь членів колективу в обговоренні важливих питань його життєді­яльності, існує інтерес керівника до думки підлеглих. Демокра­тичний керівник вміє залучати до прийняття рішень членів ко­лективу та інтегрувати їхні думки. Демократичне керівництво апелює до «людини У», згідно з теорією Мак-Грегора. Цей стиль характеризується високим рівнем децентралізації повно­важень, вільним прийняттям рішень, оцінкою роботи після її завершення.

Різновидом демократичного стилю є ліберальне керівництво, яке базується на майже повній свободі у визначенні своїх цілей і контролі власної роботи. Цей стиль необхідний там, де колектив

6.5. Рішення в менеджменті 6.5.1. Сутність та класифікація управлінських рішень

Будь-які зміни в процесі управління (передбачені чи неперед­бачені) вимагають їх координування, тобто реакції суб'єкта управління на зміну кількісних та якісних параметрів об'єкта управління. Таке координування здійснюється шляхом прийнят­тя відповідних рішень. Рішення — це результат творчого проце­су обдумування конкретних ситуацій, проблем, які виникають в об'єктах управління, з метою реалізації цілей управління. Рішен­ня — це акт вироблення якого-небудь судження або вибір конк­ретного напряму дій із можливих альтернатив.

За формою вираження рішення— це вольовий акт суб'єкта управління, спрямований на вирішення певних проблем з ураху­ванням відповідних можливостей. Управлінське рішення є також соціальним актом, який організовує та спрямовує в певне русло діяльність трудового колективу. Рішення вимагають відповідаль­ності, організованості, систематизації дій тощо. їх можна класи­фікувати за рядом ознак.

За особистим вкладом керівника в прийняття рішення:

  • ініціативні;

  • вироблені вищестоящою організацією. За способом прийняття:

  • одноособові;

  • колегіальні (колективні).

172

173

У найбільш загальному вигляді склад етапів процесу прийнят­тя рішень представлений на рис. 6.8.

Перевагою одноособових рішень є їх оперативність, безпосе­редній зв'язок з персональною відповідальністю керівника. Од­нак такі рішення залишають нереалізованою самостійність рядо­вих керівників. Перевагою колегіальних рішень є підвищення ідентифікації працівників з цілями й завданнями колективу, а не­доліком є зменшення особистої відповідальності за їх прийняття.

За рівнем обгрунтування:

— інтуїтивні, які базуються на здоровому глузді менеджера (досвіді, стажі, кваліфікації);

  • професіональні, тобто науково обґрунтовані. За сферою прийняття:

  • загальні (стосуються всієї організації);

  • часткові (стосуються конкретних підрозділів, проблем тощо). За тривалістю дії:

  • перспективні;

  • поточні.

Для того щоб управлінське рішення досягло своєї мети, воно повинно відповідати вимогам, до яких належать об'єктивність, наукова обґрунтованість, цілеспрямованість, кількісна та якісна визначеність, правомірність, оптимальність, своєчасність, ком­плексність, гнучкість.