Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

16.Роль нбУу регулюванні гр.Обігу.

НБУ як емісійний центр країни має повноваження щодо організації і регулювання гот. гр. обігу на території Укр. Він установлює правила випуску в обіг, зберігання, перевезення, інкасації та вилучення гот. з обігу, визначає порядок ведення касових операцій для банків, підпр-в і орг-цій.Особлива роль в здійсненні гр-ої політики держави покладається на НБУ, який здійснює такі повноваження щодо організації гот. гр. обігу: виготовлення та зберігання банкнот і монет; створення резервних фондів банкнот і монет; встановлення номіналів, систем захисту, платіжних ознак та дизайну гр. знаків; встановлення порядку заміни пошкоджених банкнот і монет; встановлення правил випуску в обіг, зберігання, перевезення, вилучення та інкасації готівки; визначення вимог стосовно техніч. стану і орга­нізації охорони приміщень банк.установ; визначення порядку ведення касових операцій для банків, ін. фін-кред. установ, під­пр-в і орг-цій.

Випуск та обіг на території Укр.ін.гр. одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняється. Офіційне співвідношення між гривнею та золотом або ін. дорогоцінними металами не встановлюється.

Банкноти і монети, що випущені НБУ є безумовними зобов'язаннями НБУ і забезпечуються всіма його активами. Гривня як нац. валюта є єди­ним законним платіжним засобом на території України, приймається усіма ф.і юр. ос.и без будь-яких обмежень на всій території Укр. за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

НБУ встановлює офіційний курс гривні до іноз. вал. та оприлюднює його. Для регулювання курсу гривні щодо іноз. вал. НБУ вико­ристовує золотовалютний резерв, купує і продає ЦП, встановлює і змінює ставку рефінансування та застосовує ін.інструменти регулювання гр. маси в обігу. Умови та порядок обміну гривні на іноз. вал. встановлюється НБУ. Він не може обмежувати права суб'єктів валютного ринку на здійс­нення операцій з іноз. вал., гарантовані їм законом.

Відповідно до законод НБУ встановлює правила, форми і стандарти розрахунків банків та ін. юр.і фіз. осіб в ек-му обігу України із застосуванням як паперових, так і електронних док-тів та готівки, координує організацію розрахунків, дає дозволи на здійснення клірингових операцій та розрахунків за допомо­гою електр. док-тів. НБУ забезпечує здійснення міжбанк. розрахунків через свої установи, дає дозвіл на проведення міжбанк. розрахунків через прямі кореспондентські відносини комерц. банків та че­рез власні розрахункові с-ми.

17. Порядок ведення емісійних операцій

Для організації емісії в системі НБУ виділяють:

-банкнотно-монетний двір

- Центрально-грошове сховище (ЦГС)

- департамент емісійно-касової роботи

- департамент готівково-грошового обігу

Емісійна діяльність НБУ – це операції пов’язані з випуском та вилученням грошей з грошового обігу як на державному так і на регіональному рівні.

Резервні фонди НБУ- запаси грошових знаків, які знаходяться у виключній власності і розпорядженні НБУ.

Рівні емісійної діяльності НБУ:

  1. Департамент емісійно-касової роботи НБУ

  2. Банкнотно-монетна фабрика

  3. Центрально-грошове сховище (ЦГС)

  4. Резервний фонд ЦГС

1 – На підставі емісійного дозволу, який затверджено на правлінні НБУ до БМФ доводиться обсяг грошових знаків для друку.

2 – друк банкнот і монет, і проведення їх до ЦГС

3- проведення експертизи отримання нових банкнот і монет і складання акту прийому

4-якщо при експертизі виявлені банкноти з дефектом виробника, то вони повертаються в БМФ для заміни на придатні.

5-зарахування отриманої готівки до резервного фонду ЦГС

6- надання до ДЕ-КР емісійного підтвердження про отримання готівки.

Функції емісійної діяльності НБУ

-забезпечення економіки держави основними засобами платежів

-покриття дефіциту державного бюджету

-регулююча функція, яка направлена на збільшення або зменшення обсягу грошей з метою впливу на ціновий механізм, а також з інфляцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]