Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

30.Система електронних міжбанківських розрахунків.

У ринковій економіці щодня укладається безліч угод. Безготівкові платежі між суб'єктами підприємницької діяльності здебільшого не можуть бути завершені в межах одного банку, тобто без розрахунків між установами, що їх виконують. Отже, всі розрахунки за угодами суб'єктів підприємницької діяльності, рахунки яких відкриті в різних банках, є міжбанківськими розрахунками. Міжбанківські розрахунки являють собою систему організації та здійснення платежів за грошовими вимогами та зобов'язаннями, що виникають між банківськими установами.

Система електронних платежів НБУ – це складова системи електронних масових платежів, що забезпечує проведення міжбанківського переказу в режимі обміну файлами з індивідуальним обробленням міжбанківського електронного розрахункового документа, за яким між списанням грошей з коррахунку банківської установи-платника та зарахуванням грошей на коррахунок банк установи-отримувача є певний проміжок часу. (Інструкція про міжбанківських переказ грошей в Україні в нац. валюті від 17.03.04 №110)

Програмне забезпечення СЕП склад-ся з:

  • АРМ-1 – Центральна розрах палата;

  • АРМ-2 – Регіон розрах палата;

  • АРМ-3 – банк-ка установа, учасник СЕП.

СЕМП (сис-ма електор міжбанк переказів) – сис-ма, що склад із сис-ми електр платежів та сис-ми термінових переказів, координацію роботи яких забезпечує сис-ма моніторингу технічних рахунків.

Сис-ма термінових переказів НБУ – складова СЕМП, що забезп-є міжбанк переказ в режимі реального часу з індивідуал обробленням міжбанк електрон документа, за яким списання і зарахування грошей з корреспонд рахунків виконується одночасно.

Осн завдання сис-ми:

  • Удосконалення кред і монетарн політики НБУ

  • Виконання міжбанк етапу всіх видів безготівкових розрах-ів

  • Мініміз-я часу на виконання міжбанк розрахунків

  • Підвищ рівень бух обліку і контролю

Осн функ-ї даної сис-ми електрон платежів:

  • Провед-ня розрах-в між банк установами

  • Використ тим час вільних ресурсів б-ку

  • Контролюючі функ-ї НБУ відносно стану коррах-ів

  • Багаторівневий захист інформації від несанкціонов доступу

Осн фактори, що визначають вимоги до кількісних та якісних показників сис-ми є:

  • Поточна завантаженість

  • Оцінка впливу системи на економ-й розвиток держави

  • Співвідношення готівков та безготівк розрах

  • Ступінь рентабельності сис-ми.

31.Характеристика діючої моделі платіжної системи

Загальні засади функціонування платіжних систем в Укр. регулюються законами України "Про НБУ", "Про банки і БД", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", "Про поштовий зв’язок", іншими законодавчимиактами України та нормативно-правовими актами НБУ.

 Відповідно до статті 7 Закону України “Про НБУ” Національний банк створює, координує та контролює створення платіжних систем.

 В Україні можуть створюватися внутрішньодержавні банківські та небанківські платіжні системи.

До внутрішньодержавних банківських платіжних систем відносяться системи міжбанківських розрахунків, системи масових платежів та внутрішньобанківські платіжні системи.

Національний банк України створив та забезпечує функціонування системи міжбанківських розрахунків – Система електронних платежів (СЕП) та системи роздрібних платежів – Національна системи масових електронних платежів (НСМЕП).

 Порядок діяльності платіжної системи визначається її правилами, встановленими платіжною організацією відповідної платіжної системи. Правила внутрішньодержавної платіжної системи та міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент, мають бути узгоджені платіжною організацією цієї платіжної системи з Національним банком України.

 Обов'язковою функцією,яку має виконувати платіжна система, є проведення переказу коштів.

Міжбанківський переказ коштів виконується в строк до трьох операційних днів.

Внутрішньобанківський переказ коштів виконується в строк, встановлений внутрішніми нормативними актами банку, але не можеперевищувати двох операційних днів.

Переказ коштів здійснюється з використанням платіжних інструменті.До платіжних інструментів відносяться документи на переказ (розрахункові документи, документи на переказ готівки, міжбанківськірозрахункові документи, клірингові вимоги та інші) та спеціальні платіжні засоби (платіжні картки, мобільні платіжні інструментитощо).

Оброблення та передача в межах України електронних та паперових документів на переказ, документів за операціями із застосуванням спеціальних платіжних засобів та документів на відкликання можуть здійснюватися за допомогою внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем, що діють в Україні.

 Нагляд (оверсайт) та контроль за діяльністю платіжних систем, що функціонують у межах України, здійснюється Національним банком України”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]