Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

72. Основні заходи впливу при порушенні валютног законодавства.

У сфері валютного контролю НБУ проводить перевірки і застосовує заходи впливу при порушенні валютного законодавства, а саме:

- Здійснення банками або іншими фінансовими установами та національним оператором поштового зв'язку операцій з валютними цінностями без одержання ліцензії Національного банку тягне за собою накладення штрафу в сумі, еквівалентній сумі (вартості) зазначених валютних цінностей, перерахованій у валюту України за офіційним курсом гривні до іноземних валют та банківських металів, установленим Національним банком на день здійснення таких операцій, з виключенням або без виключення банку з Державного реєстру банків.

- Торгівля іноземною валютою банками, іншими фінансовими установами та національним оператором поштового зв'язку без одержання ліцензії Національного банку та (або) з порушенням порядку й умов торгівлі валютними цінностями на міжбанківському валютному ринку України.

- Невиконання уповноваженими банками зобов'язань щодо купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за дорученням і за рахунок резидентів з метою забезпечення виконання зобов'язань резидентів тягне за собою позбавлення генеральної ліцензії Національного банку на право здійснення валютних операцій або штраф у розмірі 25% від суми (вартості) іноземної валюти, що була зафіксована у дорученні резидента.

Нездійснення уповноваженими банками, іншими фінансовими установами та національним оператором поштового зв'язку функцій агента валютного контролю, а саме:

1. порушення порядку інформування - накладення штрафу в розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2. порушення строків інформування, яке не перевищує 10 днів, - накладення штрафу в розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за кожний день порушення;

3. порушення строків інформування, яке становить від 11 до 30 днів, - накладення штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

4. порушення строків інформування, яке становить понад 30 днів, - накладення штрафу в розмірі 1 % від суми (вартості) валютної операції, про яку уповноважений банк згідно зі встановленим порядком зобов'язаний був поінформувати відповідний державний орган, але не менше 20 і не більше 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коли обсяг порушення складає 10 тис. дол.., то рішення про накладання штрафних санкцій приймає начальник Територіального управління.

До 50 тис. дол. – директор Департаменту вал регулювання та контролю.

До 150 тис. дол. – голова НБУ.

73. Інструменти валютного регулювання.

Інструменти:Валютні інтервенції – пряме втручання ЦБ у функціонування валютного ринку через купівлю-продаж ін валют з метою впливу на курс нац валюти

Девальвація – офіційне зниження курсу нац грош одиниці відносно ін валюти або ж міждержавних розрахункових одиниць. Ревальвація – офіційне завищення курсу нац грош одиниці відносно ін валюти або ж міждержавних розрахункових одиниць. Дисконтна політика – регулювання облікової ставки, рівня рефінансування НБ банків України для збереження валютних резервів.

Дефляційна політика використовується для зменшення дефіциту платіжного балансу шляхом обмеження гр. маси з метою переорієнтації виробників на зовнішні ринки і стимулювання експорту.

Управління офіційними валютними резервами

Валютні обмеження – сукупність заходів та нормативних правил встановлених в законодавчому або адміністративному порядку і спрямованих на досягнення рівноваги платіжного балансу підтримання курсу нац гр. одиниці.

Форми валютних обмежень:

1) Блокування рахунків, яке передбачає, що експортери та інвестори не мають права обмінювати нац валюту на валюту будь-якої країни, а в змозі використовувати лише нац валюту на території якої здійснюється операції.

2) Двосторонні валютні кліринги – встановлюються на засадах взаємної домовленості між країнами з метою зрівнювання платежів між ними.

3) Офіційне встановлення кількох валютних курсів – стимулювання експорту і стримування імпорту.

4) Обов’язків продаж виручки, отриманої у валюті.

5) Заборона надання кредитів нерезидентам.

6) Дотримання валютної позиції банків-резидентів

7) Контроль за прямими інвестиціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]