Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

79.Економічна сутність платіжного балансу та його структура

Платіжний баланс – структура макроекономічного показника, яка характеризує результати зовнішньоекономічної діяльності держави за відповідний проміжок часу та джерела їх фінансування.

Структура платіжного балансу.

1. Рахунок поточних операцій, включаючи всі операції з реальними цінностями, які відбувалися між резидентами та нерезидентами, а також операції пов’язані з безоплатним наданням або одержанням цінностей, які призначені для поточного виконання.

1) товари – інформ-я за цією статтею формується на підставі вантажних митних декларацій і звітах підп.-ва про товари, які не проходять митних декларувань.

2) послуги – транспортні послуги перевезення пасажирів та вантажів усіма видами транспорту, подорожі та інші послуги.

Інші послуги (ліцензійні, фінансові послуги реклами та маркетинг, науково-конструкторські розробки, урядові послуги).

3) доходи (складаються з оплати праці, доходи від інвестицій).

4) поточні трансферти – передання матеріальних і фінансо цінностей резидентів від нерезидентів, яка не передбачає компенсацію у вигляді певного вартісного еквіваленту.

2. Рахунок операцій з капіталом та фінансові операції.

1) Рахунок операцій з капіталом – всі операції пов’язані з одержанням або оплатою капітал трансфертів, а також з придбанням або реалізуванням не фін активів.

2) Фінансовий рахунок, в якому відображаються операції в результаті яких відображується перехід прав власності на зовнішні фінансові активи та вимоги країни відносно погашення зобов’язань.

2.1 Прямі інвестиції - категорія міжнародної діяльності, яка відображає прагнення інституційних одиниць резидентів однієї країни справляти стійкий вплив на резидентів іншої країни.

2.2 Портфельні інвестиції – акції та ін форми участі у капіталі, облі-гації та ін боргові ЦП, інструменти грош ринку, похідні фінан інструмен

2.3 Інші інвестиції – торгові кредити, проведені депозитні і валютні операції, операції репо, надані кредити.

2.4 Резервні активи ( ліквідні валютні активи НБУ в банках нерезидентів у золотих запасах НБУ, резервна позиція в МВФ, СПЗ).

Підсумком платіжного балансу є сальдо, яке є сумою поточного рахунку і балансу руху капіталу.

Платіжний баланс має такі основні розділи:

  1. торговий баланс; б) баланс послуг (фін, страхові, ліцензійні послуги, чисті інвестиційні придбання, брокерські послуги); в) баланс переказів (фіксує безоплатне постачання товарів і допомоги у вигляді грошо переказів); г) Баланс руху капіталу (фіксує імпорт-експорт капіталу).

80.Умови застосування різних типів монетарної політики

Експансійна політика полягає в довільному, швидкому зростанні пропозиції грошей, завдяки чому гроші стрімко «дешевіють», а інфляція набуває високих темпів. Тому цю політику називають ще політикою інфляції, або політикою «дешевих грошей». На етапі розгортання експансійної політики послаблюються контроль і обмеження на емісійну діяльність та операції з рефінансування ЦБ, на кредитну діяльність КБ (знижується норма обов’язкового резервування, облікова ставка, ставки рефінансування, ставки на ринку міжбанківського кредиту тощо).

Зазвичай метою переходу до експансійної політики проголошується по-силення стимулювання ділової активності, економ зростання та скорочення безробіття, тобто ті стратегічні цілі,які перебувають виключно в реал сектрі економік і не зачіпають рівня цін. У короткостроковому періоді вказані цілі можуть бути досягнуті завдяки інтенсивному нарощува платоспроможного попиту та зменшеню % за кредит. Ці чиники спричинють зростаня кредитних вкладень у реальний сектор, зростання інвестицій та обсягів вироб-ва, кількості робочих місць та зайнятості. Одночасно зростають доходи та заощадження населення, збільшуються інвестиційні ресурси, у тому числі банківські резерви, розвивається кредитування споживчих потреб населення. На цій основі активно розширюється попит на споживчому ринку, що стимулює зрост. вироб-ва товарів та послуг для нас.

Проте довготривале проведення такої політики призводить до безконтрольного нарощування пропозиції грошей та високої інфляції, яка спричинює тяжкі негативні наслідки в економіці. Зупинити нарощування інфляції і попередити чи усунути її негативні наслідки буває досить складно і потребує значних витрат. Тому уряди за нормальних обставин у країні намагаються уникати експансійної політики.

Політика рестрикції (обмеження) полягає в різкому скороченні пропозиції грошей, зменшенні маси їх в обороті. Досягається це обмеженям грошово-кредитної емісії ужорсточенням умов та зниженням обсягів рефінансування ЦБ комерційних банків, зменшенням обсягів кредитування суб’єктів господарювання та населення. Застосовується звичайно в умовах високої інфляції з тим, щоб загальмувати подальше розкручування інфляційної спіралі. У таких умовах монетарна рестрикція супроводжується ужорсточенням фіскально-бюджетних заходів впливу на кон’юнктуру ринку: підвищенням рівня оподаткування, зменшенням податкових пільг, скороченням бюджетних витрат і бюджетного дефіциту тощо. Тому політика рестрикції має протилежний щодо політики інфляції вплив на економіку і її ще називають політикою дефляції, або «дорогих грошей».

Цільове призначення дефляційної політики полягає в стриманні інфляції. Особливо ефективна вона у згладжуванні циклічних коливань ділової активності, оскільки дає можливість попередити чи загальмувати інфляцію у разі економіч піднесення, викликаного «перегрівом» економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]