Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать
  1. Функції і завдання діяльності нбу

Завдання, які стоять перед Національним банком України, визначають його роль та місце в економічній системі України. Виконуючи відповідні функції та операції, Національний банк впливає на всі сфери економічного життя країни і передусім забезпечує стабільність національної грошової одиниці.

Оскільки Національний банк є центральним банком нашої країни, він виконує традиційні функції, які притаманні центральному банку будь-якої країни.

Розглянемо функції НБУ за ступенем важливості:

  1. Центральний банк

Як центральний банк держави Національний банк України відповідно до розроблених Радою Національного банку основних засад грошово-кредитної політики здійснює грошово-кредитну політику, використовуючи відповідні інструменти. Національний банк веде Державний реєстр банків, організовує діяльність Державної скарбниці України. Національний банк України видає нормативно-правові акти з питань, віднесених до його повноважень, у формі постанов Правління Національного банку України, а також інструкцій, положень, правил. Однією з важливих функцій Національного банку є представлення інтересів України у взаємовідносинах із центральними банками інших держав та міжнародними фінансовими організаціями.

  1. Емісійний центр

Національному банку України належить монопольне право на емісію грошей в обіг, а також випуск національних грошових знаків (банкнот, монет). Для друкування банкнот створена банкнотна фабрика. Карбування монет в Україні здійснюється на замовлення Національного банку. У 1996 р. Національний банк успішно провів грошову реформу, в результаті якої в Україні з’явилася власна грошова одиниця – гривня.

  1. Провідник грошово-кредитної політики держави

Оскільки основним економічним завданням Національного банку України є захист та забезпечення стабільності національної грошової одиниці, він як центральний банк країни розробляє і проводить державну політику в сфері грошового обігу, кредиту, використовуючи відповідні інструменти.

  1. Валютний орган

Національний банк України є головним органом, який визначає валютну політику.

  1. Орган банківського нагляду

Головна мета банківського регулювання і нагляду – безпека та фінансова стабільність банківської системи, захист інтересів вкладників і кредиторів. Національний банк здійснює функції банківського регулювання і нагляду за діяльністю банків в межах та порядку, передбачених законодавством України.

  1. Банк банків

Національний банк України здійснює державну реєстрацію банків і кредитних установ у Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ, а також ліцензування банківських операцій.

  1. Банк держави

На Національний банк України покладено виконання операцій із

державними цінними паперами, для обліку яких створено депозитарій. Згідно із законом «Про банки і банківську діяльність» Національному банку забороняється фінансування дефіциту державного бюджету.

  1. Розрахунковий центр

Національний банк України відповідно до покладених на нього функцій визначає систему, порядок і форми розрахунків, в тому числі між банками та кредитними установами.

  1. Відкриття філій і представництв НБУ

Згідно зі статтею 23 Закону України "Про Національний банк України" до системи Національного банку України входять філії (територіальні управління) Національного банку України, які діють у межах повноважень, визначених Законом України "Про Національний банк України", та вирішують питання, що належать до їх компетенції, на засадах єдності та централізації в здійсненні грошово-кредитної та валютної політики, банківського нагляду, бухгалтерського обліку і розрахункових операцій, при складанні фінансової та статистичної звітності тощо.

Створення, реорганізація та ліквідація територіальних управлінь здійснюються за рішенням Правління Національного банку. Територіальне управління очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з неї наказом Голови Національного банку. Баланс територіальних управлінь є складовою консолідованого балансу Національного банку. Доходи і витрати територіальних управлінь є складовими кошторису доходів і витрат Національного банку. Територіальні управління самостійно витрачають кошти за напрямами та в межах, що передбачені кошторисом, забезпечуючи їх ефективне цільове використання відповідно до нормативно-правових актів Національного банку та чинного законодавства з належним документальним оформленням. Територіальні управління забезпечують виконання вимог чинного законодавства, що спрямовані на боротьбу зі злочинністю в банківській сфері, а також взаємодію з правоохоронними та контролюючими органами. Національний банк забезпечує територіальні управління рухомим та нерухомим майном. Вартість майна відображається в балансі територіальних управлінь. Територіальні управління мають печатку зі своїм найменуванням і зображенням малого Державного Герба України, інші печатки, штампи, що потрібні для їх діяльності, згідно з чинним законодавством. Не допускається втручання органів державної влади або їх службових осіб у виконання функцій і повноважень територіальних управлінь.

Воно складається із центрального апарату, який функціонує у м. Києві, територіальних управлінь в Автономній Республіці Крим, м. Києві і Київській області та 23 обласних центрах України.

Основними завданнями територіальних управлінь є:

1. Проведення грошово-кредитної політики, що спрямована на підтримування внутрішньої і зовнішньої стабільності грошової одиниці України, зміцнення банківської системи та ефективне управління грошово-кредитним ринком.

2. Забезпечення надійної схоронності цінностей та дотримання належних умов їх зберігання.  

3. Здійснення контролю за розвитком валютного ринку та роботою банків на ринку цінних паперів.

4. Аналіз грошово-кредитних відносин на відповідній території та їх прогнозування.

5. Здійснення валютного контролю за дотриманням уповноваженими банками вимог чинного валютного законодавства.

6. Організація розрахунків у порядку, установленому Національним банком.

7. Забезпечення контролю, за дотриманням банками чинного законодавства України, економічних нормативів і нормативно-правових актів Національного банку.

8. Проведення емісійно-касової роботи, спрямованої на безперебійне і своєчасне забезпечення банків готівкою та здійснення касового обслуговування органів Державного казначейства України.

9. Забезпечення належного рівня надійності внутрішнього банківського контролю, що відповідає характеру і масштабам бухгалтерських операцій.

10. Підготовка та подання Національному банку фінансової та статистичної звітності за результатами своєї діяльності та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]