Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

49 Розміщення овдп з фіксованим рівнем дохідності

Продаж облігацій за фіксованим рівнем дохідності проводиться виключно за участю неконкурентних заявок, які задовольняються за граничним рівнем дохідності облігацій.

Якщо обмежень на обсяг розміщення облігацій немає, то неконкурентні заявки, що допущені до участі в продажу облігацій за фіксованим рівнем дохідності, задовольняються в повному обсязі.

У разі введення обмежень на обсяг розміщення облігацій неконкурентні заявки, що допущені до участі в продажу облігацій за фіксованим рівнем дохідності, задовольняються в межах установлених обмежень. Якщо загальна кількість придбання облігацій, що міститься в неконкурентних заявках, перевищує ці обмеження, то неконкурентні заявки задовольняються не в повному обсязі, а пропорційно кількості облігацій, що зазначена в цих заявках.

50.Проведення операцій з купівлі-продажу державних цінних паперів на відкритому та позабіржовому ринку.

Операції з купівлі (продажу) державних цінних паперів можуть здійснюватися Національним банком України шляхом участі в торгах, які проводяться організаторами торгівлі цінними паперами й офіційно зареєстровані відповідно до законодавства України. У разі потреби здійснення операцій з купівлі (продажу) державних цінних паперів Національний банк України готує заявку із зазначенням основних параметрів щодо купівлі або продажу. Копія заявки на продаж передається до депозитарію державних цінних паперів НБУ для блокування державних цінних паперів на відповідних рахунках депозитарного обліку.

Заявка надсилається до організаторів торгівлі державними цінними паперами до початку торгів. Протягом операційного дня організаторів торгівлі Департамент монетарної політики може змінювати свої заявки з купівлі (продажу) державних цінних паперів.

З метою підтримання ліквідності банків і регулювання грошово-кредитного ринку НБУ може здійснювати операції з купівлі (продажу) державних цінних паперів на позабіржовому ринку. Ініціатором такої операції зазвичай виступає сторона, зацікавлена в терміновому її проведенні.

У разі звернення банку до НБУ щодо здійснення операції з купівлі (продажу) державних цінних паперів НБУ, виходячи із стану грошово-кредитного ринку, приймає рішення щодо можливості проведення такої операції. За позитивного рішення та укладення відповідної угоди грошові розрахунки та поставка державних цінних паперів здійснюються в порядку, встановленому нормативно-правовими актами НБУ з питань депозитарної діяльності.

51. Повноваження цб в обслуговуванні зовнішнього боргу держави

Державний зовнішній борг являє собою заборгованість за кредитами (позиками), залученими з іноземних джерел. Він виступає у вигляді зовнішніх фінансових зобов'язань держави перед нерезидентами. Тобто держава виконує роль позичальника або гаранта погашення цих кредитів (позик) іншими позичальниками.

Участь у процесі обслуговування зовнішнього боргу країни, зокрема державного зовнішнього боргу, є однією з додаткових функцій, яку, поряд з основними, виконує центральний банк держави.З метою задоволення поточних потреб в іноземній валюті для виконання зовнішніх фінансових зобов'язань Національний банк України організовує на території України купівлю-продаж конвертованих валют за гривню. При цьому Національний банк України використовує золотовалютний резерв, здійснюючи валютні інтервенції з метою впливу на курс національної валюти відносно іноземних валют. Це дає можливість резидентам — позичальникам іноземних кредитів отримувати іноземну валюту, необхідну для виконання платежів з обслуговування зовнішнього боргу.

Для підвищення ефективності залучення позичкових коштів для потреб держави під час урегулювання зовнішньоборгових проблем України виключно важлива роль належить вдосконаленню взаємовідносин між урядом і НБУ та проведенню зваженої курсової політики.

Національний банк України виступає розпорядником кредитів, отриманих від МВФ. Погашення та обслуговування цих кредитів здійснюється за рахунок коштів Національного банку України.

Національний банк України бере активну участь у розробленні і практичній реалізації політики України стосовно МВФ, Світового банку, інших міжнародних інституцій. Ця політика спрямована на забезпечення сприятливих для України умов залучення зовнішніх фінансових ресурсів

Національний банк України бере участь в управлінні кредитами, які надає Україні Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

Національний банк України відносно уряду виступає в ролі обслуговуючого банку, в якому зберігаються кошти державного бюджету та позабюджетних фондів, і тому в процесі управління зовнішнім державним боргом НБУ виконує функції платіжного агента уряду. У Національному банку України відкрито на ім’я Державного казначейства рахунок коштів державного бюджету в іноземній валюті (валютний рахунок) для обслуговування зовнішнього боргу. Для проведення платежів з погашення та обслуговування боргу Державне казначейство перераховує кошти в націо­нальній валюті з єдиного казначейського рахунка Національному банку для закупівлі іноземної валюти, яка потім зараховується на валютний рахунок Державного казначейства. За дорученням Державного казначейства НБУ здійснює платежі на користь іноземних кредиторів і списує суму перерахувань з валютного рахунка Державного казначейства.

Національний банк бере також участь в управлінні зовнішнім боргом шляхом реєстрації приватних не гарантованих державою позик. Згідно з чинним положенням Національного банку України резидент-позичальник (юридична особа чи фізична) зобов’язаний до фактичного отримання коштів за кредитом, залученим від нерезидента в іноземній валюті, зареєструвати кредит­ний договір у відповідному територіальному управлінні НБУ. Сутність реєстрації полягає в тому, що вона має, по-перше, обліковий характер і її метою виступає визначення обсягу приватного не гарантованого державою зовнішнього боргу, а по-друге, контролюючий характер, тому її метою виступає також контроль за рухом капіталу і, зокрема, за відпливом капіталу з країни при погашенні кредитів.

Крім цього, на Національний банк покладено функції контролю за дотриманням ліміту державного зовнішнього боргу України, який за поданням Кабінету Міністрів України має затверджуватися Верховною Радою України.

Мета управління зовнішнім боргом — за рахунок зовнішніх позик забезпечити економічний розвиток країни й уникнути при цьому макроекономічних труднощів і проблем платіжного балансу у майбутньому. Для країн, що проводять програму радикальних економічних реформ, зовнішня фінансова підтримка необхідна як для фінансування структурних перетворень платіжного балансу країни, так і для прискорення стабілізації економіки, досягнення економічного зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]