Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

40. Форми здійснення наглядових та регулятивних функцій.

Економічними основами проведення банківського нагляду виступають форми контролю, до яких відносять:

1. Вступний контроль, який передбачає визначення вступних умов щодо обсягу капіталу, джерел внесків до статутних фондів та складу їх учасників; кваліфікаційні та професійні якості до керівного складу банку; питання про іноземних інвесторів; технічна характеристика приміщення та технологій, які будуть використовуватися при проведенні банківської діяльності; умови щодо проведення банківських операцій; умови, при яких НБУ може відмовитися у реєстрації або ліцензуванні банківської установи.

Вступний контроль здійснює Департамент реєстрації та ліцензування банківської діяльності.

2. Попередній контроль – проведення безвиїзного нагляду за банками на підставі фінансової звітності, що надають банки.

Безвиїзний нагляд передбачає оцінку фінансового стану банку, дотримання банками економічних нормативів, відомості про нараховані і сплачені штрафи, відомості про наявність у ТУ НБУ документів про внесення змін у статутний капітал, аргументовані пропозиції НБУ про подальшу діяльність банківської установи.

3. Поточний контроль – проведення інспекцій банківських установ на місцях з метою визначення рейтингу банківської установи та застосування заходів впливу при виявлених порушеннях.

CAMELS: С – характеризує капітал банку, А – стан активних операцій, М – оцінка менеджменту банку, Е – рівень дохідності банківської установи та ступінь надходжень,L – показники ліквідності, S – оцінка чутливості банку до ринкових ризиків.

41. Контроль за дотриманням банками вимог наглядових органів.

Контроль за дотриманням вимог наглядових органів виступає одним із етапів попереднього контролю. Відповідно його нормативну базу складають:

Закон України «Про банки і банківську діяльність», Методика розрахунку економічних нормативів регулювання банківської діяльності банків в Україні, затверджена постановою Правління НБУ від 28.11.2001 № 489, Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні (Постанова НБУ від 28.08.2001 № 368), Інструкція про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України № 480 від 27.12.2007.

На даному етапі контролю контролюється виконання економічних нормативів, встановлюються вимоги щодо ведення справ банками тощо. Він запроваджується з метою захисту інтересів вкладників та кредиторів і забезпечення фінансової надійності банків відповідно до ЗУ «Про банки і банківську діяльність» та ЗУ «Про НБУ». У межах цього контролю НБУ встановлює такі обов’язкові нормативи: капіталу банку, ліквідності, кредитного ризику, інвестування.

42. Організація безвиїзного контролю

Безвиїзний нагляд — це дистанційний моніторинг діяльності окремих банків і банківської системи в цілому, а також застосування наглядовими органами певних заходів з метою реагування на проблеми і недоліки, виявлені в діяльності банків. Безвиїзний нагляд полягає в проведенні попереднього контролю за діяльністю банків на підставі даних фінансової та статистичної звітності банків як на індивідуальній, так і консолідованій основі, та іншої інформації, що надходить до Національного банку.

Суб'єктами проведення попереднього контролю є Департамент безвиїзного банківського нагляду Національного банку України та територіальні управління Національного банку України.

Завданнями попереднього контролю є такі:

  • установлення контролю з боку Національного банку України за визначеними для банків обмеженнями та вимогами відповідно до розроблених періодичних форм звітності;

— проведення комплексного аналізу звітності банків та їх розрахунків економічних нормативів;

— створення інформаційної бази з метою використання її даних для прогнозування банківської діяльності та планування поточного контролю. Дані звітності аналізуються і зводяться у статистичні звіти, за якими розраховуються різноманітні стандартні показники. Такі звіти дають змогу:

виявляти, чи дотримуються банками економічні нормативи;

досліджувати тенденції в діяльності банків за певний період;

проводити порівняльний аналіз за групами банків.

Безвиїзний нагляд використовується як система раннього застереження яка дозволяє виявити проблеми у діяльності комерційних банків, що дає змогу обмежити їх надмірні ризики та попередити їх банкрутство.

І. Банк формує звітність згідно із законодавством України. Розраховує економічні нормативи.

ІІ. Банк подає звітність до територіального управління НБУ

ІІІ. Територіальне управління НБУ здійснює економічний аналіз діяльності банків на підставі поданої звітності, контролює дотримання банком необхідних нормативів.

IV. Результат проведеного аналізу подається до Національного банку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]