Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

26. Механізм проведення операцій своп

Операція СВОП – операція, яка грунт-ся на двосторон. договорі між банком і НБУ щодо обміну іноз. валюти на нац. валюту за офіц. курсом на дату визнач. операції на відповідн. строк та за відповідн. %-ставкою. Термін провед-ня операції до 15 календ. днів і лише з ініціативи банку.

Однією з важливих переваг є те, що обидві сторони контракту дістають можливість досягти поставленої мети: хеджування ризику або зниження витрат із залучення коштів. Вартість свопів нижча за вартість інших інструментів хеджування, наприклад таких, як опціони. У разі взаємної домовленості комісійні за угодами своп можуть взагалі не стягуватися.

Оскільки більшість свопів укладається на умовну суму, це значно знижує ризик за даним видом операцій. У разі невиконання зобов’язань однією зі сторін втрати іншої сторони обмежуються контрактними відсотковими платежами або різницями валютних курсів, а не поверненням основної суми боргу. Важливо зазначити, що невиконання зобов’язань за свопами на практиці трапляється рідко. Ці переваги свопів перед іншими похідними фінансовими інструментами зумовили їх популярність, швидке поширення та вдосконалення.

Проте своп-контракти мають деякі недоліки, і серед них — існування кредитного ризику, хоча, можливо, і невеликого. Якщо угода укладається за умови реального обміну сумами, ризик суттєво зростає. Оскільки свопи — це довгострокові похідні фінансові інструменти, то рівень ризику протягом дії контракту безперервно змінюється і потребує постійного контролю.

КБ повинні мати заг. обсяг залуч-ня коштів в іноз. валюті за попередній календ. місяць на рівні 10 млн. грн.

КБ укладає договір провед-ня операцій СВОП з ТУ НБУ, після чого сума іноз. валюти, що вказана в договорі, перерах-ся на вказаний банком рах-к.

Ціною операції СВОП є %-ставка, яка дорівнює %-ставці, яка встан-на на останньому тендері розміщення кред. ресурсів на термін до 14 календ. днів. %-плата за корист-ня коштами сплач-ся в нац. валюті за офіц. курсом уклад-ня договору.

27. Операції нбу з депозитними сертифікатами

Депозитний сертифікат НБУ – монетарний інструмент, який є борговим зобовяз. у вигляді ЦП НБУ в бездокумент. формі з іменною ідентифік. власників на підставі реєстру власників с-ми кількісного обліку «СЕРТИФ», який свідчить про розміщення в НБУ коштів КБ та права останніх на отримання внесеної суми і нарахованих %. Емісія терміном до 14 днів і до 1 роук, на 1 банк. день – овернайт.

Депоз. сертифікат розміщ-ся шляхом кількісного і %-тендеру, що провод-ся НБУ щочетверга.

Вимоги до КБ при обігу депоз. сертифікатів:

1) своєчасне формув-ня обовязк. резервів,

2) уклад-ня генер. угоди з НБУ щодо обігу депоз. сертифікату,

3) своєчасне перерах-ня коштів за рез-тами попередньо проведен. тендерів з розміщення депоз. сертифікатів.

Депоз. сертифікат НБУ викуск-ся в електр. формі, має сферу обігу лише серед банків, виступає у якості застави на між банк. кред. ринку і при операціях рефінанс-ня.

%-дохід за депозитн. сертифік. розрах-ся, виходячи із номін. вартості депоз. сертифіката, а номін. вартість обумовлюється обсягом коштів на депоз. рах-ку в НБУ:

- залежить від строку його обігу,

- від розміру %-ставок за депозитами НБУ.

Під час розміщ-ня депоз. сертифік. врахов-ся наступне:

1) у разі викон-ня умов розмсіщ-ня, першим є нарах-ня %, вважається наст. день після розміщ-ня депоз. сертифік., останнім – дата, що передує даті погашення сертифікату,

2) при до строк. погашенні депоз. сертифік. за ініціативою банку НБУ сплачує банку %-дохід з розрах-ку 20% від розміру %-ставки за депоз. сертифікатом.

Випуск, розміщення та розрахунки за депозитними сертифікатами здійснюються лише в безготівковій формі в грошовій одиниці України.

Операції з розміщення депозитних сертифікатів здійснюються на договірній основі виключно з банками - юридичними особами.

Територіальні управління Національного банку України укладають з банками генеральні договори про участь в аукціоні з розміщення депозитних сертифікатів на поточний календарний рік, про що протягом двох робочих днів повідомляють Департамент монетарної політики та Центральну розрахункову палату Національного банку України.

Депозитні сертифікати мають право обігу на відкритому ринку лише серед банків, а також можуть використовуватися як застава на міжбанківському кредитному ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]