Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

35. Державна реєстрація банків

Державна реєстрація банку - надання банку статусу юридичної особи.

В Україні згідно із Законом України ―Про банки і банківську діяльність, ―Про господарські товариства та нормативними актами Національного банку України, зокрема, Положенням Про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень, затвердженого Постановою Правління НБУ від 31.08.2001 р. № 375 банки різних видів і форм власності створюються як публічні акціонерні товариства або у вигляді кооперативного банку.

Учасниками банку можуть бути юридичні і фізичні особи, резиденти та нерезиденти, а також держава в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів. Учасниками банку не можуть бути юридичні особи, в яких банк має істотну участь, об'єднання громадян, релігійні та благодійні організації.

Механізм створення і реєстрації банку передбачає:

Проведення установчих зборів, де визначається вид і форма власності банку, затверджується установчий договір, статут банку.

Розробляються інші установчі документи, зокрема, статут і протокол установчих зборів.

При створенні банку у формі акціонерного товариствапроцедура випуску та розміщення акцій аналогічна іншим підприємствам такої ж форми господарювання (в Україні регламентується ЗУ «Про акціонерні товариства»).

Подання уповноваженою засновниками особою або головою спостережної ради банку до територіального управління НБУ за місцем створення банку для державної реєстрації документів.

Відкриття в НБУ або ТУ НБУ за місцем створення накопичувального рахунку для

накопичення підписних внесків засновників та інших учасників банку.

Статутний капітал банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників,

акціонерів (учасників) у грошовій формі.Забороняється використовувати для формування статутного капіталу банку бюджетні кошти, якщо ці кошти мають інше цільове призначення, банківські метали, а також кошти, одержані в кредит та під заставу.

Підготовка ТУ НБУ висновку (в місячний термін з дати отримання пакету документів) про відповідність документів, придатність керівників, фінансовий стан учасників тощо.

Розгляд документів та висновку ТУ НБУ в НБУ на протязі трьох місяців. За 15 робочих днів до закінчення строку, встановленого для розгляду документів, на накопичувальному рахунку повинні бути кошти в розмірі, встановленому НБУ.

Після прийняття НБУ відповідного рішення банку видається свідоцтво про реєстрацію (протягом трьох робочих днів). Реєстрація банків здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків, після чого банк набуває статусу юридичної особи.

В ТУ НБУ за місцезнаходженням банку відкривається кореспондентський рахунок, на який не пізніше наступного дня після його відкриття із накопичувального рахунку перераховуються зібрані кошти, що утворюють статутний капітал банку.

Згідно із Законом України ―Про банки і банківську діяльність мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку не може бути менше 120 млн. грн..

НБУ може відмовити в реєстрації банку в разі

- порушення порядку створення банку,

- невідповідності установчих та інших документів, необхідних для реєстрації комерційного банку, законодавству України,

- незадовільного фінансового стану засновників (акціонерів) або у НБУ є докази, що підтверджують відсутність бездоганної ділової репутації учасників, що загрожуватиме інтересам кредиторів банку, а також у разі професійної непридатності рекомендованого керівництва банку, відсутності угоди про надання банку приміщень або договору оренди приміщення, придатного для розташування в ньому банківської установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]