Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

43. Порядок проведення інспекційних перевірок.

Виїзна перевірка банку як і безвиїзний нагляд і ліцензування є складовою частиною наглядової системи Національного банку за діяльністю банків. Інспекційна перевірка не є аудитом або ревізією.

Інспекційна перевірка здійснюється з метою оцінки ризиків, притаманних діяльності банку, дотримання банком банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку, визначення рівня безпеки і стабільності здійснюваних банком операцій, достовірності його звітності.

Інспекційні перевірки можуть бути:

  • плановими – здійснюються комплексно (перевірці підлягають усі напрями діяльності банку) або з окремих напрямів діяльності/операцій відповідно до плану інспекційних перевірок;

  • позаплановими – за наявності обґрунтованих підстав.

Планова комплексна інспекційна перевірка банку здійснюється не частіше одного разу на рік.

Проведення інспекційної перевірки забезпечується в три таких етапи:

  • підготовка до проведення інспекційної перевірки;

  • інспекційна перевірка;

  • підготовка документів про результати інспекційної перевірки і їх подання до банку.

Для здійснення планової інспекційної перевірки готується посвідчення на право проведення цієї перевірки.

Інспекційна перевірка здійснюється відповідно до Положення про планування та порядок проведення інспекційних перевірок, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 17.07.2001 № 276, Методичних вказівок з інспектування банків в Україні, схвалених постановою Правління Національного банку України від 18.05.99 №241 (зі змінами) та інших нормативних актів НБУ. План інспекційної перевірки кожного банку складається з урахуванням результатів процесу підготовки до проведення інспекційної перевірки і затверджується директором департаменту або керівником територіального управління Національного банку.

Інспектор або службовець іншого структурного підрозділу Національного банку під час виконання своїх службових обов’язків у період проведення інспекційної перевірки має право:

  • на вільний доступ до всіх документів та інформації об’єкта перевірки, у тому числі до тих, що становлять банківську чи комерційну таємницю;

  • на вільний доступ у робочий час до всіх приміщень об’єкта перевірки;

  • безоплатно одержувати від об’єкта перевірки інформацію щодо його діяльності та пояснення (у тому числі письмові) з окремих питань діяльності й за фактами порушень банком (філією) банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку, а також вимагати від об’єктів перевірки будь-яку інформацію, необхідну для здійснення перевірки

  • та інші дії визначені нормативними актами.

Під час проведення інспекційних перевірок розгляду підлягають питання, що стосуються активів, капіталу, менеджменту, ліквідності, чутливості до ринкових ризиків, проведення валютних операцій та інших.

Під час проведення комплексної інспекційної перевірки або за результатами інспекційної перевірки з окремих напрямів діяльності/операцій банку складаються довідки про інспекційну перевірку. Кожна довідка про перевірку роздруковується в трьох примірниках.

У разі виявлення за результатами перевірки банку порушень відповідний розділ довідки про перевірку з окремого питання має містити код і опис порушення, посилання на нормативний документ, положення якого було порушено, прізвище, ім’я та по батькові посадової особи банку, у діяльності яких під час проведення перевірки були виявлені порушення чи діяльність яких призвела до підвищення рівня ризику, примітку щодо факту усунення порушення під час проведення інспекційної перевірки.

За результатами комплексної інспекційної перевірки банку на підставі довідок про перевірку окремих напрямів діяльності/операцій банку складається звіт про інспектування у 3-х примірниках (1 для НБУ, 2 для Ради і Правління банку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]