Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

85.Повноваження нбу у сфері проведення фінансового моніторингу банків.

На рівні Національного банку України 7 лютого 2003 року створено, як самостійний структурний підрозділ центрального апарату Національного банку, Управління методологічного та нормативно-організаційного забезпечення фінансового моніторингу.

Основні завдання Управління

методологічне та нормативно-організаційне забезпечення Національним банком України державного фінансового моніторингу

виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму

участь у діяльності Національного банку України з питань правового забезпечення запобігання та протидії використанню банківської системи з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

методологічне забезпечення контролю за дотриманням банками вимог чинного законодавства України

узагальнення результатів контролю за дотриманням банками вимог чинного законодавства України

забезпечення координації діяльності підрозділів Національного банку України в сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом

сприяння співробітництву Національного банку України з центральними банками інших держав, міжнародними організаціями.

Перевірки дотримання вимог та стану організації первинного фінансового моніторингу проводяться з метою контролю за діяльністю установ щодо виконання ними вимог законодавства, яке регулює діяльність установи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

За наслідками перевірки складається довідка перевірки банківської установи у трьох примірниках, яка підписується особою, що проводила перевірку, керівником та працівником, відповідальним за проведення фінансового моніторингу установи. У разі виявлення порушення до акта додають документи, які підтверджують факт порушення. Довідка перевірки фінансової установи, документи, які підтверджують факт порушення законодавства та заперечення до акта перевірки, та інші матеріали перевірки не пізніше наступного дня після їх складання реєструються і не пізніше п'яти днів з дня реєстрації подаються для розгляду начальнику управління Національного банку України.

За невиконання (неналежне виконання) банком вимог статей 5, 6, 7 та 8 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", а саме:

Національний банк України може накласти на банк штраф у розмірі до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Штраф за порушення в діяльності філії банку накладається безпосередньо на банк - юридичну особу.

Національний банк накладає штраф на банк на підставі результатів планових та позапланових перевірок діяльності банків чи їх філій.

Рішення про накладення штрафу на банк адекватно вчиненому правопорушенню приймає Комісія Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків або відповідна комісія Національного банку при територіальному управлінні і в ньому мають бути зазначені виявлених порушень.

Також одним із заходів впливу щодо порушень вимог законодавства з регулювання системи фінансового моніторингу в банківських установах другого рівня є письмове застереження Національного банку. Національний банк України висловлює банку своє занепокоєння станом його справ, вказує на допущені порушення з метою їх усунення та конкретні заходи, яких йому необхідно вжити з метою уникнення ризикової або неправильної банківської практики, запобігання порушенням нормативно-правових актів із банківської діяльності, установлює строки їх усунення, зокрема щодо усунення порушень банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Письмове застереження підписується заступником Голови Національного банку, керівником чи його заступником самостійного структурного підрозділу центрального апарату або керівником чи його заступником територіального управління Національного банку.

Банк повинен протягом п'яти робочих днів з часу отримання письмового застереження подати Національному банку відповідь із зазначенням строку, протягом якого він зобов'язується вирішити виявлені проблеми та усунути порушення.

Контроль за виконанням банком вимог, що містяться в письмовому застереженні, здійснює відповідне територіальне управління Національного банку (відповідний структурний підрозділ банківського нагляду центрального апарату).

86.Організаційна структура банківського нагляду.

Організаційна структура служби банківського нагляду враховує основні параметри структури банківської системи:

  • загальна кількість банківських установ різних форм власності

  • концентрація активів за банківськими установами

  • співвідношення банків резидентів і нерезидентів

Департамент методології банківського регулювання і нагляду

Департамент безвиїзного нагляду

Д. інспектування

Департамент реєстрації та ліцензування банківських установ

Управління кризового менеджменту

Управління ліквідації банків

Управління юр зобовяз банк нагляду

Відділ контролю за дотриманням наглядових регламентів

Департамент з питань запобігання використанню банківської системи для легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму (виведенийз підпорядкування Дирекції і підпорядковується 1-му заст НБУ)

Територіальні управління Національного банку України

Комісія з питань банк регулювання і нагляду яка діє на рівні центрального управління і ТУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]