Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

16.4 Інтеграційні об'єднання Латинської Америки

Найвідомішим інтеграційним об'єднанням Латинської Америки є Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛААІ). Це торгово-економічна організація, створена в 1981році за "Договором Монтевідео-80" замість Латиноамериканської асоціації вільної торгівлі (ЛАВТ), яка діяла з 1961 року. Учасниками ЛААІ є: Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Колумбія, Мексика, Парагвай, Перу, Уругвай, Чілі, Еквадор. В рамках ЛААІ зберігається поділ на три субрегіони угрупування:

• договор басейну Ла-Плати;

• Андський пакт;

• Амазонський пакт.

Деякі країни є одночасно і членами інших регіональних угрупувань. Система управління ЛААІ представлена вищим органом - Радою міністрів (штаб - квартира в Монтевідео, Уругвай).

Внутрішньозональна торгівля і регіональна інтеграція ЛААІ здійснюється шляхом укладення регіональних та субрегіональних, а також функціональних (двосторонніх і багатосторонніх) угод, які передбачають конкретні заходи з торгівлі й митних питань. Договірні відносини можуть поширюватися не тільки на питання торгівлі, але й на співробітництво в сфері промисловості й сільського господарства, транспорту, валютно-фінансових відносин тощо.

"Меркосур" - зона вільної торгівлі, яка виникла в 1995 році як союз чотирьох країн Латинської Америки - Аргентини, Бразилії, Уругваю, Парагваю. Влітку 1996 року до складу блоку увійшла Болівія. На країни "Меркосур" приходиться приблизно 68,6% території Латинської Америки, 51% населення регіону, 60% загального ВВП. За обсягом ВВП "Меркосур" займає 4-е місце після ЄС, НАФТА, АТЕС. Угодою про створення "Меркосур" були ліквідовані мита на 90% товарів, які переміщуються в межах угрупування, а на 10% товарів, що залишилися, мита будуть зберігатися до 2001 року. За системою спільних зовнішніх тарифів членам "Меркосур" вдалося узгодити тарифи на 85% товарів, а на 15% товарів, що залишилися, тарифи повинні бути узгоджені не пізніше 2006 року.

187

Кінцева мета створення "Меркосур" учасниками визначена як створення в регіоні "спільного ринку" і для досягнення цього необхідні:

• уніфікація національних режимів оподаткувння, трудового і міграційного законодавства;

• створення механізму регулювання обмінних курсів валют;

• введення пріоритетності рішень і правил "Меркосур" над національним законодавством.

В рамках "Меркосур" розроблений і діє механізм регулярних консультацій на рівні глав держав і урядів, міністрів іноземних справ, економіки, фінансів, торгівлі, соціального забезпечення.

У грудні 1995 року "Меркосур" і ЄС підписали угоду про створення першої в історії Південної Америки трансконтинентальної зони вільної торгівлі.

Митним союзом по суті є Співтовариство та спільний ринок країн Карибського басейну (КАРИКОМ) , який об'єднує в основному острівні держави. Воно було створене замість Карибської асоціації вільної торгівлі, яка існувала з 1965 року. До КАРИКОМ входять: Антигуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Беліз, Домініка, Гренада, Гаяна, Монтсерра, Сент-Христофер і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Тринідад і Тобаго, Ямайка. Плани розвитку КАРИКОМ передбачають вільне переміщення товарів і капіталу, вироблення єдиних тарифів, перегляд правил визначення походження товарів, гармонізацію інвестиційних стимулів, координацію політики розвитку торгівлі й бізнесу, координацію фінансової політики й створення кредитно-грошового союзу.

Ще одним митним союзом є Центральноамериканський спільний ринок (ЦАСР), до якого входять: Гватемала, Коста-Ріка, Нікарагуа, Сальвадор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]