Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

16.3 Особливості розвитку економічної інтеграції у Північній Америці

Один з найбільших і найбагатших об'єднаних ринків склався у Північній Америці після об'єднання національних ринків Канади, США та Мексики у рамках Північноамериканської асоціації вільної торгівлі (НАФТА). Вона була створена шляхом підписання угоди в грудні 1992 року між трьома країнами США, Канадою і Мексикою, яка вступила в силу з 1 січня 1994 року. Виникненню НАФТА передувало заключения в 1989 році угоди між США та Канадою про зону вільної торгівлі, яка поклала початок інтеграції в Північній Америці. Мексика приєдналась до угоди у лютому 1991 року.

В рамках НАФТА передбачені заходи по лібералізації руху товарів, послуг і капіталів через кордони, які розділяють три країни. Майже всі торгові та інвестиційні перешкоди повинні бути усунені протягом наступних 15 років. Створюються умови для прийняття цими трьома

185

країнами аналогічних законів у сфері охорони навколишнього середовища, а також трудового законодавства.

Між Сполученими Штатами та Канадою подібні заходи вже здійснені, й тепер мова йде про прийняття їх Мексикою. В угоді передбачений захист північноамериканського ринку від експансії азіатських та європейських компаній, які намагаються обійти американські митні бар'єри шляхом реекспорту своїх товарів в США через Мексику. Сторони домовились також про зняття обмежень на рух капіталу ( за виключенням нафтового сектору в Мексиці, культури та освіти в Канаді, авіаперевезень та радіокомунікацій в США). Мексика зобов'язалась поступово зняти обмеження канадських і американських прямих інвестицій до 2007 року.

Досягнуто домовленості про ліквідацію більшості тарифів на продукцію сільського господарства, за виключенням обмежень в торгівлі кукурудзою, цукром, деякими овочами та фруктами , а також про поступову (протягом 10 років) ліквідацію митних бар'єрів в торгівлі автомобілями і текстилем. Передбачені необхідні заходи по захисту інтелектуальної власності, гармонізації технічних стандартів, санітарних норм.

За підрахунками фахівців, НАФТА об'єднує сьогодні територію з населенням більш як 375 млн. чоловік; на частину угрупування приходиться 20% обсягу світової торгівлі.

Однак, слід відмітити, що в рамках НАФТА не створені поки що спеціальні механізми, які регулюють співробітництво, подібні існуючим в ЄС (Комісія, Суд, Парламент тощо).

В цілому НАФТА - це молоде економічне угрупування. Механізми співробітництва в НАФТА знаходяться в стадії формування.

Зараз важко оцінити ефективність діяльності НАФТА, оскільки період її існування поки що дуже короткий. Але вже зараз в ряді південноамериканських країн проглядається прагнення до приєднання до НАФТА.

Разом з тим від інтеграційних процесів виграють всі країни регіону. Так виграш США заключається у:

• розширенні безмитного ринку реалізації продукції;

• виходу через Мексику на економіку країн Латинської Америки;

• доступу до канадських і мексиканських економічних ресурсів;

• розвитку експорту аграрної, автомобільної та текстильної

продукції. Канада виграє від НАФТА за рахунок:.

• усунення протекціоністських перепон з боку законодавства США;

• можливості збільшення товарообороту з Мексикою, який є дуже малим в порівнянні з потенційно можливим;

• виходу через США, Мексику на ринки країн Латинської Америки;

186

Участь у НАФТА дає Мексиці:

• величезний приплив американського та канадського капіталів;

• можливість широкого. виходу на раніше надто обмежені протекціоністським законодавством ринки, особливо з продукцією тропічного сільського господарства;

• можливість кардинального покращення стану з вирішенням проблеми безробіття;

• прискорення розвитку економіки взагалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]