Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

13.3 Міжнародний факторинг

Міжнародним факторингом називають вид міжнародної послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому постачальник товарів віддає короткострокові вимоги за товарними угодами факторинговій компанії (фактор-фірмі, фактору) з метою негайного отримання більшої частини платежу (70-90% за 2-3 дні), гарантії повного погашення заборгованості, зниження витрат при проведенні розрахунків.

Міжнародний факторинг зводиться до того, що фактор-фірма звільняє експортера від фінансового тягаря експортної угоди, особливо від очікування платежу від закордонних покупців, що дає змогу експортеру

148

зосередитись на своїй безпосередній діяльності - виробництві, продажу і маркетингу товарів. Тобто завдяки факторингу відбувається поділ функцій:

• експортер здійснює вивезення і відправлення товарів, оформлення документації, передачу транспортних документів;

І фактор здійснює кредитування в узгоджених межах. ' Виділяють такі види міжнародного факторингу;

прямий факторинг, тобто такий, що передбачає наявність трьох суб'єктів: виробника, факторингової компанії з експорту і покупця товару, який одночасно виступає боржником (позичальником), при цьому перші два суб'єкти, як правило, знаходяться на території однієї держави, а покупець - на території іншої.

непрямий (опосередкований) факторинг, тобто такий, що передбачає участь чотирьох суб'єктів: виробника, фактора з експорту, фактора з імпорту і покупця. При цьому фактор з експорту вступає в безпосередні відносини не з іноземним покупцем, а з фактор-фірмою з імпорту, яка знаходиться на території країни-імпортера.

Кожен з цих видів факторингу має свої переваги. Так, при прямому факторингу менше посередників, а відповідно, і менші витрати на факторингові послуги. При опосередкованому факторингу фактор з експорту і "фактор з імпорту мають справу зі своїм клієнтом, кредитоспроможність якого вони добре знають, з іншого боку, як правило, обидва фактори є давніми контрагентами і вступають у відносини між собою без особливого ризику.

Отримавши від покупця належні кошти, фактор-фірма виплачує виробнику решту суми фактури, вирахувавши з неї процент за кредит і комісійні за послуги. Термін кредиту при факторингових операціях, як правило, складає 90-120 днів, а процентна ставка на 2-4% вище офіційної облікової ставки. Комісійні за послуги, що надає фактор, складають до 2% від вартості контракту.

Для розвитку міжнародних економічних відносин міжнародний факторинг має досить суттєве значення. Так, по-перше, він спрощує отримання експортером грошей під час ділових операцій, що веде до прискорення кругообігу його капіталу.

По-друге, він захищає експортера від ризика неплатежу.

По-третє, дозволяє зменшити витрати на заробітну плату та інші операції, пов'язані з трудомісткою роботою по перевірці платоспроможності своїх клієнтів і проведення бухгалтерського обліку по відношенню до своїх вимог, оскільки ці проблеми перебирає на себе фактор-фірма.

По-четверте, сприяє посиленню дисципліни погашення боргів, оскільки фактор-фірмі легше змусити покупця заплатити вчасно, тому що більшість фактор-фірм функціонують на царині банківської системи, з

149

якою жодна фірма-споживач не захоче конфліктувати шляхом порушення термінів платежу, щоб не зіпсувати свого іміджу.

По-п'яте, дозволяє уникнути валютних ризиків.

По-шосте, дає змогу експортеру уникнути позики грошей для продовження власного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]