Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

12.4 Ціноутворення у міжнародній торгівлі

В основі формування світової ціни лежить інтернаціональна вартість. Інтернаціональна вартість товару визначається суспільне необхідним робочим часом, який необхідний для його виготовлення при середньосвітових суспільне нормальних умовах виробництва. Суспільне необхідний робочий час на виробництво одиниці товару буде затрачено працею середньосвітової інтенсивності і продуктивності.

Середньосвітовий робочий час для виготовлення товару, що виступає як суспільне необхідний, не можна розглядати як середньоарифметичне з національних витрат робочого часу на виробництво такого товару. Суспільне необхідні в інтернаціональному масштабі витрати праці складаються в значній мірі під впливом умов виробництва товару в країні, яка є його основним постачальником на світовий ринок. При цьому, на відміну від національного ринку, де найбільший виробник товару завжди є найбільшим його постачальником, на світовому ринку іноді більшу частину товарів реалізують країни, частка яких у світовому виробництві значно нижча.

Певний вплив на інтернаціональну вартість має співвідношення попиту та пропозиції. Під впливом різних співвідношень вартість може регулюватися гіршими чи кращими умовами виробництва, навіть якщо за таких умов вироблена відносно невелика частина товарної маси. Так, якщо попит настільки великий, що не скорочується навіть в разі регулювання ціни національною вартістю товарів, вироблених за найгірших умов, то ці останні визначають інтернаціональну вартість. Якщо ж маса товарів на світовому ринку значно перевищує попит на них, тоді інтернаціональну вартість визначають товари виготовлені в країнах з кращими умовами виробництва.

131

На співвідношення попиту та пропозиції на даний товар впливає пропозиція на ринку інших товарів з тими ж споживчими властивостями. Наприклад, розширення торгівлі синтетичним каучуком зменшує попит на натуральний каучук, що впливає на формування його інтернаціональної вартості. В умовах розвинутого товарного виробництва в національному господарстві в основі ціни лежить не вартість, а ціна виробництва. Інтернаціональна ціна виробництва є змінена форма інтернаціональної вартості.

Інтернаціональна вартість (чи інтернаціональна ціна виробництва) є чинником стимулювання технічного прогресу, економії праці в міжнародному масштабі. Всі країни вимушені орієнтуватись на інтернаціональну вартість, чи, іншими словами, суспільне необхідні витрати часу. Країни з більш низькою продуктивністю праці прагнуть до її підвищення, щоб їх витрати наблизились до суспільне необхідних. В свою чергу, країни з більш високою продуктивністю праці в порівнянні з середньосвітовою, зацікавлені в подальшому її зростанні, оскільки реалізуючи свої товари за інтернаціональною вартістю, вони отримують додатковий прибуток.

Для сучасного світового ринку характерна множина цін, що зумовлено політикою цін монополій, зовнішньоторговельними операціями держави, торговельно-політичними і валютними чинниками.

Множина цін означає наявність ряду цін на один і той же товар чи товар однакової якості в одній і тій же сфері обігу (імпортних, оптових чи роздрібних цін), на однаковій транспортній чи фрахтовій базі.

В сучасних умовах існують такі рівні цін:

1) ціни по звичайних комерційних операціях з платежем:

• у вільно конвертованій валюті;

• в неконвертованій чи частково конвертованій валюті;

2) ціни по кліринговим угодам;

3) ціни по програмах допомоги та інші.

Для того, щоб при множині цін, виділити світову ціну, необхідно щоб вона задовольняла ряд вимог.

По-перше, світовою вважається ціна, якщо по ній здійснюються великі комерційні угоди, які передбачають роздільні, не зв'язані експортні і імпортні операції, оскільки при зустрічних чи бартерних угодах партнери можуть погоджуватись на суттєві відхилення цін від звичайних, нормальних.

По-друге, платежі повинні здійснюватися у вільно конвертованій валюті, оскільки оплата в неконвертованій валюті часто веде до завищення ціни.

По-третє, світовими можуть бути визнані ціни угод, які здійснюються у найважливіших центрах міжнародної торгівлі, де регулярно проводяться великі експортні чи імпортні операції.

132

Відносно цін на конкретні товари, особливо сировину, то світовими можуть бути визнані експортні ціни основних її виробників, а також імпортні ціни західноєвропейських ринків і ціни найбільших бірж. Так, по алюмінію - це експортні ціни Канади, по каучуку - ціни Сінгапурської біржі, по хутру - ціни Нью-Йоркських і Лондонських аукціонів.

В наш час існують такі види цін, які публікуються:

1. Довідкові ціни. До них відносять ціни гуртової чи зовнішньої торгівлі, що публікуються в газетах, журналах, спеціальних бюлетенях, експортних прейскурантах. Це не ціни конкретних угод, а часто ціни, які запитують продавці. В процесі укладання угод рівень реальних цін значно нижчий. Але вивчення довідкових цін важливе з точки зору аналізу тенденцій світових цін на ті чи інші товари.

2. Ціни статистики зовнішньої торгівлі. Ці ціни відображають ціни реальних угод в міжнародній торгівлі. Вони розраховуються шляхом ділення вартості експорту чи імпорту окремих товарів на їх кількість. Особливість цін статистики зовнішньої торгівлі в тому, що вони не показують ціни конкретних товарів, оскільки в статистиці в одну товарну позицію включаються однорідні, але різні за своїми технічними характеристиками і якістю товари. Ціни статистики зовнішньої торгівлі достатньо правильно характеризують динаміку зовнішньоторгових цін окремих країн і світових цін. Якраз на їх базі розраховуються ціни, які публікуються в національній статистиці і статистиці ООН, індекси середніх фактичних цін чи індекси так званих питомих цін (unit value index).

3. Біржові котирування відображають реальні ціни угод на біржі. Однак, беручи до уваги, що на біржі широко поширені спекулятивні операції, зміна біржових котирувань в кожний даний момент може і не відображати дійсних тенденцій в рухові цін.

4. Ціни аукціонів показують реальні ціни угод на аукціонах.

5. Ціни фактичних угод і контрактів публікуються дуже рідко і тому не можуть бути важливим джерелом даних про світові ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]